έλουζα-τα-μαλλιά-μου-χωρίς-σαμπουάν-γι-306688
©Instagram/Bruna Bear

Υπάρχουν κάποια θέματα που διχάζουν τον κόσμο της ομορφιάς και ένα από αυτά είναι το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα και εκείνοι που πιστεύουν ότι μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Και μετά, υπάρχουν εκείνοι που -λόγω προσωπικής πρόκλησης ή επιλογής τρόπου ζωής- αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τελείως το σαμπουάν. Μια πραγματική επανάσταση στη ρουτίνα, που περιλαμβάνει την πλήρη απάρνηση του σαμπουάν και του κοντίσιονερ. Μια αποστολή δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, σύμφωνα με όσους το έχουν προσπαθήσει.

Έτσι λοιπόν, δεν έλουσα τα μαλλιά μου με σαμπουάν για 30 ημέρες. Μια πρόκληση που δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ειδικά για να μην διακυβεύεται η υγεία των μαλλιών και, προφανώς, του τριχωτού της κεφαλής. Αν και δεν μου έχει συμβεί, η εγκατάλειψη του λεπτομερούς καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως αυξημένη τριχόπτωση, υπερευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πιτυρίδα. Αναστρέψιμα προβλήματα και, συχνά, συνδέονται με την ανάγκη της τρίχας να ανακτήσει την ισορροπία της. Είναι όμως απαραίτητο να ταγνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ένα πραγματικό ταξίδι για να ανακαλύψετε ξανά τα μαλλιά σας.

Έλουζα τα μαλλιά μου χωρίς σαμπουάν για ένα μήνα και αυτά είναι τα αποτελέσματα-1
©Instagram/Chloe Lecareux

Πόσο συχνά να λούζετε τα μαλλιά σας

Το να επιλέξετε να λούζετε τα μαλλιά σας μία φορά την εβδομάδα ή να το κάνετε κάθε μέρα είναι μια απολύτως προσωπική απόφαση. Οι παράγοντες που καθορίζουν την ανάγκη καθαρισμού των μαλλιών είναι πολλοί, ξεκινώντας από τις προσωπικές συνήθειες: μετά το γυμναστήριο ή πριν από μια σημαντική συνάντηση, ένα ραντεβού για δύο ή μια οικογενειακή συγκέντρωση, το λούσιμο πάνω απ’ όλα έχει σημαντική ψυχολογική αξία και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι. Για να μην αναφέρουμε πόσο ο τύπος των μαλλιών σας ή η φάση του κύκλου σας μπορεί να επηρεάσει την ανάγκη να λούζεστε περισσότερο ή λιγότερο συχνά. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές, το να μπορούμε να βασιστούμε σε ένα ξηρό σαμπουάν ή ένα άρωμα μαλλιών είναι η θεμελιώδης εξπρές λύση για να μην επιτρέψουμε στην ανάγκη να λούσουμε τα μαλλιά μας να επηρεάσει τη ζωή μας. Η συμβουλή των ειδικών, γενικά, είναι να φροντίζετε προσεκτικά τις άκρες και τις ρίζες γιατί οι επιπτώσεις της ρύπανσης, του ιδρώτα και του καπνού θα μπορούσαν -με την πάροδο του χρόνου- να αποδυναμώσουν τα μαλλιά τα οποία, επομένως, πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά.

Έλουζα τα μαλλιά μου χωρίς σαμπουάν για ένα μήνα και αυτά είναι τα αποτελέσματα-2
©Instagram/Hanna Schonberg

30 μέρες χωρίς σαμπουάν, η ρουτίνα

Για να διαρκέσει ένας μήνας χωρίς σαμπουάν, το πλύσιμο των μαλλιών σας με νερό δεν αρκεί. Στην πραγματικότητα, για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή, πρέπει να δομήσετε τη ρουτίνα περιποίησης μαλλιών σας έτσι ώστε να δίνετε στα μαλλιά σας όλα όσα χρειάζονται, διατηρώντας τα καθαρά, απαλά και εύκολα στο χτένισμα. Η καλύτερη λύση είναι να βασιστείτε σε φυσικές θεραπείες: τα ξεβγάλματα με ρυζόνερο, για παράδειγμα, μπορούν να δώσουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες Β και Ε, που βοηθούν τα μαλλιά να παραμείνουν απαλά και λαμπερά. Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για ένα τελικό ξέβγαλμα που θα φωτίσει τα μαλλιά και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παρουσίας αλάτων στο νερό. Μεταξύ των πιο γνωστών συνηθειών για την εγκατάλειψη του σαμπουάν, είναι η τεχνική του co-washing, ένα λεπτό και όχι πολύ έντονο πλύσιμο με βάση το conditioner και τη ζάχαρη, που θρέφει τα μήκη και προστατεύει το χρώμα, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όσους θέλουν μια εντελώς φυσική ρουτίνα.

Το λούσιμο των μαλλιών σας χωρίς σαμπουάν: η εμπειρία μου

Το να εγκαταλείψω τα προϊόντα μαλλιών ήταν ένα ταξίδι που χαρακτηριζόταν από σκαμπανεβάσματα, στιγμές βαθιάς ικανοποίησης και άλλα όταν ήθελα απλώς ένα σαμπουάν. Η εύρεση ισορροπίας δεν ήταν εύκολη, αλλά η μεταμόρφωση στα μαλλιά μου κατά τη διάρκεια των εβδομάδων ήταν εκπληκτική, ειδικά για τα ίσια, λεπτά μαλλιά μου που συνήθως δεν έχουν όγκο.

Ημέρες 1-5. Ο ενθουσιασμός στην αρχή της πρόκλησης με οδήγησε να επιλέξω να λούσω τα μαλλιά μου μόνο με νερό: μια τρομερή ιδέα. Παρόλο που χτένισα προσεκτικά τις άκρες, προσπαθώντας να διανείμω τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο τριχωτό της κεφαλής μέχρι τις άκρες, χρησιμοποιώντας μόνο νερό, αυτό στέγνωσε πραγματικά τα μαλλιά μου, τα οποία έδειχναν θαμπά και αφυδατωμένα.

Ημέρες 6-10. Άρχισα να βασίζομαι στις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες στο διαδίκτυο, όπως το νερό, το ξύδι και τα διττανθρακικά. Ένας συνδυασμός που μου επέτρεψε να διατηρήσω τα μαλλιά μου λαμπερά και τις ρίζες μου ανοιχτές, εκμεταλλευόμενος την λεπτή απολέπιση που παρέχει το διττανθρακικό για να αποφύγω τη δυσάρεστη περίσσεια σμήγματος.

Έλουζα τα μαλλιά μου χωρίς σαμπουάν για ένα μήνα και αυτά είναι τα αποτελέσματα-3
©Instagram/Marta Lafotan

Ημέρες 11-20

Για να δώσω δύναμη στα μαλλιά μου, αλλά και να ανακτήσω την απαλότητά τους -που μου έλειψε ιδιαίτερα λόγω της απουσίας conditioner- βασίστηκα στην πιο πολυσυζητημένη φυσική θεραπεία στο διαδίκτυο: τα αυγά. Τα χρησιμοποίησα στο ντους αντί για σαμπουάν, αλλά και ως βάση για μια φυσική μάσκα με γιαούρτι και αλόη βέρα, για εφαρμογή μία φορά κάθε 3 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, η ρουτίνα μου έχει γίνει πιο περίπλοκη και ολοκληρωμένη.  Το αποτέλεσμα στα μαλλιά δεν φάνηκε αμέσως, αλλά -με τον καιρό-  άρχισαν να μαλακώνουν και να δυναμώνουν.

Ημέρες 20-25

Το TikTok με βοήθησε να βρω την καλύτερη μάσκα μαλλιών. Φτιάχνεται με την ανάμειξη 250 ml νερού με περίπου 60 γραμμάρια λιναρόσπορου: βρασμένο στη φωτιά, δημιουργεί ένα gel που δίνει ενυδάτωση και λάμψη, το οποίο αφήνετε στα μαλλιά για μία ώρα. Μια επανορθωτική θεραπεία, που δίνει λάμψη στις άκρες και τα κάνει απαλά.

Ημέρες 26-30

Η εμφάνιση των μαλλιών μου έχει αλλάξει.Έχουν όγκο και είναι δυνατά και παρά την απουσία σαμπουάν, δεν μυρίζουν. Βασικό στοιχείο σε όλη τη διαδικασία ήταν η πρακτική του χτενίσματος των μαλλιών πρωί και βράδυ και, ειδικότερα, πριν το λούσιμο χωρίς σαμπουάν για ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων που παράγει το τριχωτό της κεφαλής.

Θα το ξαναέκανα; Ίσως ναι, ίσως θεωρώντας το μια ετήσια θεραπεία αποτοξίνωσης. Πρέπει να ομολογήσω, ωστόσο, ότι το σαμπουάν της τριακοστής πρώτης μέρας ήταν το πιο όμορφο και αρωματικό της ζωής μου.

Διαβάστε επίσης | Το πρωινό που τρώει ένας διατροφολόγος για απώλεια βάρους και για να αποφεύγει τα σνακ