αυγά-για-πρωινό-τα-οφέλη-και-οι-αντενδε-303772
©Instagram/Emelie Lindmark

Αυγά για πρωινό: Η άποψη των διατροφολόγων

Το πρωινό με πρωτεΐνες με βάση το αυγό έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό αξίζει να ερευνήσετε εάν είναι καλό για την υγεία σας. Σίγουρα, τα οφέλη ενός πρωινού με πρωτεΐνη συνέβαλαν στην επανεκτίμηση των αυγών: είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το σχηματισμό μυών και άλιπης μάζας που χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά μεταξύ των αθλητών και συνιστάται περισσότερο πριν την προπόνηση.

Οι θρεπτικές ιδιότητες των αυγών

Τα αυγά περιέχουν μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο, βιταμίνη Β12 (απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων και για την καταπολέμηση της κυτταρικής γήρανσης), βιταμίνη Κ (που ενισχύει τα οστά), βιταμίνη D (που σταθεροποιεί το ασβέστιο στα οστά) και λουτεΐνη (σύμμαχος της υγείας των ματιών). Επιπλέον, ο κρόκος περιέχει βιταμίνη Β8 (βιοτίνη), πολύ ευεργετική για τα νύχια και τα μαλλιά.

Αυγά για πρωινό: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις σύμφωνα με τους διατροφολόγους-1
©Unsplash

Πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε;

Στο τελευταίο της βιβλίο La dispensa Bilanciamo dalla spesa alla tavola, που εκδόθηκε από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Sperling & Kupfer, η διατροφολόγος Giulia Biondi απαντά στις αμέτρητες αμφιβολίες που αναρωτιόμαστε όλοι πριν μαγειρέψουμε. Ανάμεσά τους και το θέμα των αυγών.

Είναι καλό να τρώμε αυγά για πρωινό κάθε μέρα;

«Το να παίρνουμε αυγά για πρωινό είναι μια από τις μεγάλες διατροφικές συζητήσεις. Υπάρχουν συσκευασμένα βραστά αυγά στην αγορά, κάτι που πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρουσία ενός τροφίμου στην αγορά δεν πιστοποιεί τη θρεπτική του αξία ή η γεύση του, ούτε καν η ύπαρξή του στη φύση. Από την άλλη, είναι πραγματικά απαραίτητο να διαχωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι κάθε πρωί για να ετοιμάσουμε τηγανίτες ή άλλα γλυκά;” , γράφει η Giulia. «Μπορείτε επίσης να τρώτε ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα (οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, εκτός εάν έχετε υπερχοληστερολαιμία), αλλά τότε η διατροφή σας δεν θα ήταν πλούσια».

Αυγά για πρωινό: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις σύμφωνα με τους διατροφολόγους-2
©Unsplash

Σύμφωνα με την ειδικό, εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, το σημαντικό για να μειώσετε την απορρόφηση του αυγού είναι να αφήσετε τον κρόκο να μην ψηθεί καλά, όπως στα αυγά ποσέ, και να εκμεταλλευτείτε την παρουσία ορισμένων λεκιθινών που μειώνουν την αφομοίωση της χοληστερόλης. Με αυτή τη μέθοδο, τα καλά λιπαρά εξακολουθούν να υπάρχουν στον κρόκο. Ο διαχωρισμός του ασπραδιού από τον κρόκο είναι λιγότερο ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Η καθημερινή κατανάλωση αυγών επηρεάζει τη χοληστερόλη;

Εάν υγιής άνθρωπος που τρώει ένα αυγό την ημέρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών κοόρτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ κατανάλωσης αυγών και καρδιαγγειακών κινδύνων, ένα αυγό την ημέρα δεν επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία.

Αυγά για πρωινό: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις σύμφωνα με τους διατροφολόγους-3
©Unsplash

Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της χοληστερόλης δεν εξαρτάται μόνο από το τι προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής, αλλά και από την LDL χοληστερόλη, που παράγεται από το ίδιο μας το σώμα. Έτσι, η χοληστερόλη που εισέρχεται στον οργανισμό μας με το φαγητό δεν είναι καθοριστική για τα ποσοστά της. Σε περίπτωση γενετικής προδιάθεσης πρέπει να δοθεί προσοχή στη διατροφή, μειώνοντας την κατανάλωση αυγών και άλλων τροφών. Η διατροφή δεν πρέπει να αξιολογείται σε ένα μόνο γεύμα, αλλά με βάση τη διακύμανση και τη συχνότητα των συστατικών. Αυτό που επηρεάζει περισσότερο την LDL χοληστερόλη είναι τα κορεσμένα λίπη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά;

Μπορούν να παγώσουν; Ναι, αλλά όχι ολόκληρα, γιατί μπορεί να σπάσουν. Το ιδανικό είναι να τα ανοίξετε, να τα ανακατέψετε και μετά να τα παγώσετε. Πρέπει να πλένονται; Το πλύσιμο των αυγών πριν από την αποθήκευση είναι λάθος, γιατί έτσι ενθαρρύνουμε τη διείσδυση μικροοργανισμών.

Αυγά για πρωινό: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις σύμφωνα με τους διατροφολόγους-4
©Unsplash

Διαβάστε επίσης | Όλα τα κουρέματα του 2024 που κολακεύουν το πρόσωπο