πρωινό-ξύπνημα-υπάρχει-σωστή-ώρα-307289
©unsplash

Αν είστε από εκείνους που θεωρούν το πρωινό ξύπνημα βάρβαρο, σας καταλαβαίνουμε. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ξανά και ξανά πως σε ένα κόσμο που δεν θα υπήρχαν ξυπνητήρια, τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο ονειρικά. Ο λόγος; Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, η ευερεθιστότητα και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που προκαλεί ο ύπνος μέχρι αργά το μεσημέρι.

Υπάρχει ιδανική ώρα για το ξύπνημα;

Σύμφωνα με τον Dr. Pratik Gopani, ειδικό στις λοιμώξεις, τον διαβήτη και την ενδοκρινολογία, η καλύτερη ώρα για το πρωινό ξύπνημα καθορίζεται με βάση το ρολόι του σώματος, τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες της υγείας κάθε ατόμου. «Σε γενικές γραμμές, το ιδανικό είναι να ξυπνάμε μεταξύ 6 και 8 το πρωί, καθώς αυτό είναι το διάστημα που ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης», εξηγεί ο Gopani.

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε;

Oι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως 8 ώρες ύπνου ανά νύχτα είναι αρκετές. Παρόλα αυτά, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και ο τρόπος ζωής. Σε πρακτικό επίπεδο, ο ιδανικός αριθμός ωρών ύπνου είναι αυτός που μας επιτρέπει να σηκωνόμαστε το πρωί νιώθοντας φρέσκοι και ξεκούραστοι και όχι ζαλισμένοι.

Πρωινό ξύπνημα: Υπάρχει σωστή ώρα;-1
©unsplash

Σύμφωνα με τον Dr. Pujan Parikh, σύμβουλο στο HN Reliance Foundation Hospital στη Βομβάη, ο πιο πρακτικός τρόπος για να καθορίσετε την ώρα που πρέπει να πάτε για ύπνο είναι να μετρήσετε αντίστροφα από την ώρα που αναμένεται να ξυπνήσετε το πρωί. Έτσι, αν, για παράδειγμα, πρέπει να σηκωθείτε στις 6 το πρωί, καλό θα ήταν να μην πέσετε για ύπνο αργότερα από τις 10 το βράδυ.

Τι συμβαίνει όταν ξυπνάμε αργά συστηματικά;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το ξύπνημα το μεσημέρι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών και σε διαταραχές της διάθεσης . Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που οδηγεί σε υπέρταση και έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το αργοπορημένο ξύπνημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προκαλεί προβλήματα στον μεταβολισμό, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Από αυτό προκύπτει ότι η ευρέως διαδεδομένη συνήθεια να αναπληρώνουμε τις ώρες ύπνου που χάνουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ξυπνώντας πολύ αργά το Σαββατοκύριακο δεν ωφελεί το σώμα, ούτε την ψυχική μας υγεία.

Πρωινό ξύπνημα: Υπάρχει σωστή ώρα;-2
©unsplash

Η σημασία της διατροφής

Στο ζήτημα της ενέργειας και της διάθεσης, η τήρηση σωστών ωραρίων ύπνου δεν αρκεί, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το πρωινό. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να ακολουθούμε μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός. «Ένα ισορροπημένο πρωινό που βασίζεται σε υδατάνθρακες αργής πέψης πλούσιους σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη ή το ψωμί ολικής άλεσης, εγγυάται την απελευθέρωση ενέργειας, χωρίς να προκαλεί εξάρσεις ινσουλίνης», λέει ο Dr. Gopani.  Πηγές πρωτεΐνης όπως αυγά, γιαούρτι, ξηροί καρποί και φρέσκα φρούτα ή λαχανικά είναι εξίσου απαραίτητες.

Διαβάστε επίσης | Έλουζα τα μαλλιά μου χωρίς σαμπουάν για ένα μήνα και αυτά είναι τα αποτελέσματα

MHT