ο-αντιφλεγμονώδης-χυμός-για-μακροζωί-309386
©Unsplash

Ο αντιφλεγμονώδης χυμός που προτείνει ένας ειδικός φτιάχνεται με kale

«Ένας χυμός ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή με kale είναι μια από τις καθημερινές ρουτίνες που συνιστώ σε όλους τους ασθενείς μου για να παραμείνουν νέοι», λέει o Dr. Vicente Mera. Είναι ειδικός στην εσωτερική παθολογία και την αντιγήρανση και πολλοί άνθρωποι περνούν από το ιατρείο του στο Sha Wellness (ένας ναός απόλυτης ευημερίας όπου πηγαίνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Barbara Streisand και της Naomi Campbell) με μια γενική ανησυχία: την καλή και φυσική γήρανση. Επομένως, η κατανάλωση ενός χυμού από το διάσημο λάχανο – γνωστό και ως kale – είναι μια από τις καλύτερες συστάσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Τα κίνητρα; Υπάρχουν πολλά, αλλά ο ειδικός τα συνοψίζει έτσι στο βιβλίο του Young at Any Age (Επιμ. HarperCollins): είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. «Παρέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη Cαπό τα πορτοκάλια και τέσσερις φορές περισσότερο φολικό οξύ από τα αυγά», επισημαίνει.

Και μια καλή δόση αντιοξειδωτικών που, για να συνεχίσουν να προσθέτουν οφέλη, είναι ανθεκτικά στη θερμότητα. «Με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προστατεύουν άλλα τρόφιμα από τη δική τους οξείδωση». Μάλιστα, υπάρχει ένας άλλος ειδικός στις διαδικασίες γήρανσης, ο Dr. Olivier Courtin-Clarins, ο οποίος στο βιβλίο Beauty on the Plate (Επιμ. Le Cherche Midi), αφιερώνει επίσης μερικές σελίδες σε αυτήν την «υπερβιταμινοποιημένη» ποικιλία πράσινου λάχανου και συμβουλεύει παίρνοντάς το επίσης σε smoothie ή κρύα σούπα.

Ο αντιφλεγμονώδης χυμός για μακροζωία και απώλεια βάρους-1
©Unsplash

Είναι χορταστικό και προάγει την απώλεια βάρους

Εκτός από αυτή την υψηλή δόση βιταμινών, ο Dr. Mera τονίζει ότι το kale δημιουργεί κορεσμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Προωθεί όμως και την απώλεια βάρους γιατί δεν περιέχει λίπος αλλά περιέχει θειούχες ενώσεις που μειώνουν την απορρόφηση του λίπους.

Ο αντιφλεγμονώδης χυμός για μακροζωία και απώλεια βάρους-2
©Unsplash

Άλλοι τρόποι να εντάξουμε το λάχανο στην καθημερινή μας διατροφή

Η κατανάλωση αυτής της ποικιλίας kale δεν εξαρτάται μόνο από το χυμό. Υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες, αν και είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη αυτό που εξηγεί η Courtin-Clarins: «Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι πρέπει να μαλακώσει πριν καταναλωθεί, δηλαδή να ζυμωθούν τα φύλλα του για λίγα λεπτά, να στεγνώσουν”.

Ο αντιφλεγμονώδης χυμός για μακροζωία και απώλεια βάρους-3
©Unsplash

Η Vogue συγκέντρωσε παρακάτω μερικές ιδέες για να συμπεριλάβετε εκτός από τον χυμό το kale στη διατροφή σας.

Σε ομελέτα για πρωινό ή βραδινό (μπορεί να συμπληρωθεί με άλλα λαχανικά όπως ντομάτες και κρεμμύδια) Σε τοστ με αυγά ποσέ και αβοκάντο. Σε σαλάτα ή poke Kale με ελαιόλαδο και λεμόνι μαζί με raspberries, αβοκάντο, μια πινελιά τριμμένου τζίντζερ, σόγιας και σιρόπι αγαύης, όπως εξηγεί η Courin-Clarins.

Διαβάστε επίσης | Ρετινόλη: Γιατί πρέπει να την συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα ομορφιάς;

MHT