μαύρο-τσάι-όλα-τα-οφέλη-για-την-υγεία-306273
©Instagram/Alison Toby

Οι ειδικοί τροφίμων έχουν αρχίσει ήδη να το λένε: το μαύρο τσάι μπορεί να είναι το κλειδί για την υγεία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες εναλλακτικές, όπως το rooibos, το matcha ή ακόμα και το blue tea. Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ειδικά σε πολυφαινόλες όπως οι θεαφλαβίνες και οι κατεχίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα», λέει η διατροφολόγος VJ Hamilton. «Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις και ορισμένες χρόνιες ασθένειες».

Ο λόγος για τον οποίο το μαύρο τσάι θεωρείται τόσο υγιεινό είναι απλός: η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι είναι πιο ωφέλιμες από αυτές του πράσινου τσαγιού. «Το μαύρο τσάι έχει βρεθεί ότι παρέχει παρόμοια ποσότητα αντιοξειδωτικών με τα φρούτα όπως τα μήλα και τα οφέλη για την υγεία είναι παρόμοια», προσθέτει η Hamilton.

Μαύρο τσάι: Όλα τα οφέλη για την υγεία-1
©Unsplash

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη του μειώνει τη χοληστερόλη και μια τρίτη έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Εάν συνήθως πίνετε τσάι αλλά δεν λαμβάνετε αρκετά αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή (που βρίσκονται στα βατόμουρα, τις μπανάνες και το λάχανο, για παράδειγμα), μην απελπίζεστε: το μαύρο τσάι περιέχει υψηλή αναλογία φλαβανολών, μια ένωση φλαβονοειδών.«Δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης και της δημοτικότητάς του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι μία από τις κύριες πηγές φλαβονοειδών που προάγουν την υγεία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο Dr Tim Bond, μέλος του the Tea Advisory Commission (TAP).

Μαύρο τσάι: Όλα τα οφέλη για την υγεία-2
©Instagram/Matilda Djerf

Ένα ανακουφιστικό φλιτζάνι τσάι είναι μια προφανής παρηγοριά σε στρεσογόνες καταστάσεις και δεν είναι απλώς ένα εικονικό φάρμακο: «Δεν είναι ότι εξαλείφει το στρες και την αϋπνία ταυτόχρονα, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού και αφεψημάτων βοηθάει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων», λέει η Dr. Gill Jenkins, GP και TAP advisor. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην χρειάζεται καν να το πιείτε για να παρατηρήσετε τα αποτελέσματά του: έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η απλή εισπνοή του αρώματος του μαύρου τσαγιού ήταν αρκετή για να μειώσει το άγχος που προέρχεται από περίπλοκες μαθηματικές πράξεις σε ορισμένα τεστ επάρκειας. Το αμινοξύ GABA δρα ως νευροδιαβιβαστής, ρυθμίζοντας το στρες και τον ύπνο», εξηγεί.

Το μαύρο τσάι είναι επίσης μια πλούσια πηγή L-θεανίνης, ένα άλλο αμινοξύ που δρα με τους υποδοχείς GABA και τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και ρυθμίζει τις διαταραχές ύπνου που συχνά αποτελούν μέρος του φαύλου κύκλου του στρες. Επιπλέον, η L-θεανίνη βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα, η επίδραση των οποίων είναι χαλαρωτική.

Μαύρο τσάι: Όλα τα οφέλη για την υγεία-3
©Unsplash

Πόσο τσάι είναι κατάλληλο;

«Για το μαύρο τσάι, η σωστή ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει η Hamilton. «Συνιστώνται συνήθως τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του».

Όσον αφορά την καφεΐνη στο μαύρο τσάι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε πολύ, ειδικά σε σύγκριση με άλλα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές. Ένα μέτριο φλιτζάνι μαύρο τσάι με γάλα περιέχει περίπου 47 mg καφεΐνης σε σύγκριση με 95 mg σε ένα φλιτζάνι καφέ. Είναι απίθανο να φτάσετε το συνιστώμενο ημερήσιο όριο των 400 mg, ακόμα κι αν πίνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο τρόπος παρασκευής του τσαγιού επηρεάζει την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, ανάλογα με τον τύπο του φύλλου (τα ολόκληρα φύλλα παρέχουν λιγότερη καφεΐνη) και τον χρόνο έγχυσης (όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, τόσο περισσότερη καφεΐνη). Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει επίσης: όσο πιο ζεστό είναι, τόσο περισσότερη καφεΐνη απελευθερώνεται.

Μαύρο τσάι: Όλα τα οφέλη για την υγεία-4
©Unsplash

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το τσάι;

«Η προσθήκη γάλακτος στο μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του ικανότητα», προειδοποιεί η Hamilton. «Οι πολυφαινόλες που περιέχει, όπως οι κατεχίνες, μπορούν να σχηματίσουν σύμπλοκα με πρωτεΐνες γάλακτος, που θα δυσκόλευαν την απορρόφηση των συστατικών του. Έτσι, εάν θέλετε να επωφεληθείτε πλήρως από τα αντιοξειδωτικά οφέλη του μαύρου τσαγιού, πιείτε το χωρίς γάλα». Κάτι ακόμα: “Τα φακελάκια τσαγιού υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον ή βιοδιασπώμενα ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πιθανές επιβλαβείς ουσίες. Ορισμένα φακελάκια τσαγιού είναι κατασκευασμένα από μη βιοαποδομήσιμα υλικά, όπως πλαστικό, ή επεξεργασμένα με χημικές ουσίες.”

Διαβάστε επίσης | Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε κάθε πρωί