Οι ειδικοί τροφίμων έχουν αρχίσει ήδη να το λένε: το μαύρο τσάι μπορεί να είναι το κλειδί για την υγεία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες εναλλακτικές, όπως το rooibos, το matcha ή ακόμα και το blue tea. Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ειδικά σε πολυφαινόλες όπως οι θεαφλαβίνες και οι κατεχίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα», λέει η διατροφολόγος VJ Hamilton. «Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις και ορισμένες χρόνιες ασθένειες».
Ο λόγος για τον οποίο το μαύρο τσάι θεωρείται τόσο υγιεινό είναι απλός: η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι είναι πιο ωφέλιμες από αυτές του πράσινου τσαγιού. «Το μαύρο τσάι έχει βρεθεί ότι παρέχει παρόμοια ποσότητα αντιοξειδωτικών με τα φρούτα όπως τα μήλα και τα οφέλη για την υγεία είναι παρόμοια», προσθέτει η Hamilton.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη του μειώνει τη χοληστερόλη και μια τρίτη έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Εάν συνήθως πίνετε τσάι αλλά δεν λαμβάνετε αρκετά αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή (που βρίσκονται στα βατόμουρα, τις μπανάνες και το λάχανο, για παράδειγμα), μην απελπίζεστε: το μαύρο τσάι περιέχει υψηλή αναλογία φλαβανολών, μια ένωση φλαβονοειδών.«Δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης και της δημοτικότητάς του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι μία από τις κύριες πηγές φλαβονοειδών που προάγουν την υγεία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο Dr Tim Bond, μέλος του the Tea Advisory Commission (TAP).