το-δείπνο-για-απώλεια-βάρους-που-μπορε-304430
©Taylor Hill/Instagram

Πρωτεΐνη για δείπνο: Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η Leticia Carrera, φαρμακοποιός, διατροφολόγος και expert στη βιοχημεία, γνωρίζει τους μηχανισμούς του σώματος και όλα τα μυστικά που ρυθμίζουν την μεταβολική διαδικασία. Η ερώτηση που δέχεται πάντα αφορά υγιεινές στρατηγικές για απώλεια βάρους και η απάντησή της είναι να καταναλώνουμε πρωτεΐνη για δείπνο.

Για ποιο λόγο όμως συστήνεται η κατανάλωση πρωτεΐνης;

“Το βράδυ η ενεργειακή δαπάνη είναι μικρότερη, οπότε όσα καταναλώνουμε για δείπνο αποθηκεύονται ως λίπος. Προτείνει λοιπόν να καταναλώνετε πρωτεΐνη για δείπνο αν θέλετε να χάσετε βάρος, καθώς είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό νέου ιστού. Όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνη, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να την μεταβολίσουμε, οπότε καίμε και περισσότερες θερμίδες. Επίσης η πρωτεΐνη δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, γι’ αυτό και βοηθά στον καλύτερο ύπνο”, εξηγεί η ειδικός.

Όταν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να καταναλώνετε λαχανικά οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας εκτός από το βράδυ. Ειδικά αν θέλετε να να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, συστήνεται να συμπεριλάβετε λαχανικά και υδατάνθρακες στα γεύματά σας, αλλά όχι στο δείπνο σας. Ο λόγος είναι πως δαπανούμε λιγότερη ενέργεια για να τα μεταβολίσουμε, άρα δεν καίγονται αρκετές θερμίδες.

Το δείπνο για απώλεια βάρους που μπορείτε να καταναλώνετε από Δευτέρα έως Παρασκευή-1
©Unsplash

Τα οφέλη της πρωτεΐνης

Παρόλο που η μεσογειακή διατροφή προωθεί την κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα από το ψάρι, το καθαρό κρέας, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αλήθεια είναι πως πολλές φορές δεν φτάνουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Η Leticia Carrera συμβουλεύει: “Συστήνεται να καταναλώνουμε καθημερινά 48 με 60 γραμμάρια πρωτεΐνης (για άτομο 60 κιλών). Για παράδειγμα μια κονσέρβα τόνου περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια και ένα γιαούρτι 8 γραμμάρια, ενώ 100 γραμμάρια κρέατος φτάνουν τα 25 γραμμάρια πρωτεΐνης”.

Το δείπνο για απώλεια βάρους που μπορείτε να καταναλώνετε από Δευτέρα έως Παρασκευή-2
©Unsplash

Πρωτεΐνη από Δευτέρα έως Παρασκευή

Μια καλή στρατηγική είναι να καταναλώνουμε πρωτεΐνη για δείπνο μαζί με μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα περιλαμβάνει υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. “Αφήστε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα και ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή”.

Τα δείπνα με πρωτεΐνη που μπορείτε να καταναλώνετε για ισορροπημένη διατροφή

Αυγά scrambled με γαρίδες ή φιλέτο γαλοπούλας

Σολομός στη λαδόκολλα

Ψητό ψάρι με σκόρδο και τσίλι.

Διαβάστε επίσης | Κοντά μαλλιά: Οι 5 μεγάλες τάσεις για να αποφύγετε το καρέ

MHT