ρεαλιστική-αισιοδοξία-πώς-θα-διαχειρ-301230
©Instagram/Chloe Lecareux

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας μπροστά σε στόχους τόσο υψηλούς όπως το να ανέβουμε επαγγελματικά, να ξεκινήσουμε μια σχέση, μια νέα επιχείρηση, να κάνουμε οικογένεια, να επεξεργαστούμε ένα διαζύγιο, να μετακομίσουμε σε άλλη χώρα. Αλλά πέρα από τη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων και εφαρμόζοντας ορισμένες ενέργειες στην πράξη, κάθε πρόκληση περιλαμβάνει μια κρίσιμη διαδικασία που συχνά επηρεάζει το αποτέλεσμα: τη διαχείριση των προσδοκιών μας. Αυτή η ιδέα συμβαδίζει με την αυτοπεποίθηση και το τι μπορεί να κάνει για εσάς στην προσωπική σας ανάπτυξη.

Πώς να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας με ρεαλιστική αισιοδοξία;

Αναγνωρίστε τι είναι και τι δεν είναι στον έλεγχό σας Διαχειριστείτε ένα υγιές επίπεδο ελπίδας για το μέλλον Εκτιμήστε και αναγνωρίστε την προσπάθεια πέρα από το αποτέλεσμα

Αναγνωρίστε τι είναι και τι όχι στον έλεγχό σας

Αυτή η πτυχή «είναι περίπλοκη όταν οι σκοποί μας περιλαμβάνουν μεταβλητές πέρα από τον έλεγχό μας ή τομείς στους οποίους η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από το ταλέντο ή την προσωπική προσπάθεια, αλλά και από παράγοντες όπως ευκαιρίες ή δημόσια αναγνώριση. Πέρα από τη σκέψη που μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος για το μέλλον, υπάρχουν περιπτώσεις όπως η επιχειρηματικότητα, όπου ακόμα κι αν έχετε μια καινούρια ιδέα και μια καλή επιχειρηματική στρατηγική, η επιτυχία μιας startup εξαρτάται συχνά από παράγοντες όπως το οικονομικό κλίμα, ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι τάσεις των καταναλωτών, που είναι απρόβλεπτες και ασταθείς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό των ρομαντικών σχέσεων: αν και ένα άτομο μπορεί να προσπαθεί να είναι καλός σύντροφος, η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις πράξεις του, αλλά και από την αμοιβαία δυναμική, τα κοινά ενδιαφέροντα και η συμβατότητα ή εξωτερικές συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν και τα δύο», αναγνωρίζει ο Unai Aso, ψυχολόγος στην virtual πλατφόρμα του Buencoco.

Ρεαλιστική αισιοδοξία: Πώς θα διαχειρίζεστε σωστά τους στόχους σας;  Οι συμβουλές των ψυχολόγων-1
©Instagram/Chloe Lecareux

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ειπωθεί ότι, αν και όχι όλα, ένα μεγάλο μέρος είναι θέμα στάσης. «Οι προσδοκίες έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην απόδοσή μας όταν επιδιώκουμε έναν στόχο και, ως εκ τούτου, στα αποτελέσματα (είχαμε ήδη μιλήσει για τη μέθοδο Kaizen που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας), λέει η ψυχολόγος Gloria Zueco, συνιδρύτρια του Own Space και αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορα πειράματα.

Από τη μια πλευρά, η ειδικός μας μιλάει για το φαινόμενο Πυγμαλίων: το τεράστιο βάρος των προσδοκιών άλλων ανθρώπων για ηγετικές προσωπικότητες στην ατομική απόδοση (όπως αυτές των δασκάλων, που επηρεάζουν τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα των μαθητών).

Και από την άλλη, μιλά για τη λεγόμενη «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ένα φαινόμενο που «εξηγεί την τάση μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση που υποστηρίζουμε – είναι πιο πιθανό να πετύχουμε τον στόχο αν πιστεύουμε θα τον πετύχουμε –; Δηλαδή, τείνουμε να ευνοούμε την εκπλήρωση των προβλέψεων μας, καλών ή κακών, επειδή οργανωνόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαχειριστείτε ένα υγιές επίπεδο ελπίδας για το μέλλον

Στη διαχείριση των προσδοκιών, η ελπίδα είναι ένα βασικό στοιχείο, μια πτυχή που είναι επίσης εκπαιδευμένη, και «πολύ σημαντική για την καθιέρωση και τελικά την επίτευξη ορισμένων σκοπών», υπερασπίζεται ο Aso, ο οποίος φέρνει τη θεωρία της ελπίδας του Snyder: «Συνοψίζεται στους ξεκάθαρους στόχους, χαράσσοντας βιώσιμες οδούς για την επίτευξη τους και διατηρώντας τα κίνητρα και το «agency» (ψυχολογικός όρος που ισοδυναμεί με τη θέληση) για να ακολουθήσουν αυτά τα μονοπάτια. Υπάρχουν επίσης μελέτες που αποδεικνύουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων ποσοστών ικανοποίησης και ελπίδας, καθώς το τελευταίο θα χρησίμευε ως ρυθμιστικό έναντι αρνητικών και αγχωτικών γεγονότων της ζωής», αναφέρει η expert του Buencoco. Τέλος, «η ελπίδα παίζει σημαντικό ρόλο στα κίνητρα και την ανθεκτικότητα, καθώς μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για να επιμένουμε και να μην τα παρατάμε», προσθέτει.

Ρεαλιστική αισιοδοξία: Πώς θα διαχειρίζεστε σωστά τους στόχους σας;  Οι συμβουλές των ψυχολόγων-2
©Instagram/Victoria Quitzau

Για όλους τους παραπάνω λόγους, «το να διατηρούμε μια θετική αλλά ρεαλιστική στάση είναι πιο ωφέλιμο από το να υποθέτουμε ότι δεν πρόκειται να το πετύχουμε για να μην απογοητευτούμε. Έτσι, εξισορροπούμε την αισιοδοξία με την πρακτική κατανόηση των εμποδίων και των περιορισμών. Είναι η λεγόμενη ρεαλιστική αισιοδοξία, η οποία επιτρέπει σε κάποιον να προσεγγίζει τους στόχους με ενθουσιασμό και επιμονή, διατηρώντας παράλληλα μια σαφή επίγνωση των πιθανών δυσκολιών. Αυτή η προσέγγιση βοηθά να αποφευχθεί η απογοήτευση που μπορεί να προκύψει από μη ρεαλιστικές προσδοκίες, χωρίς να πέσουμε σε απαισιοδοξία, που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση ή αποφυγή», σύμφωνα με την ψυχολόγο του Buencoco.

Στην πραγματικότητα, ο Zueco προειδοποιεί ότι «η ψυχολογική επίδραση των κακών ειδήσεων θα είναι πιο σκληρή όταν προετοιμαστούμε «για το χειρότερο». Αντίθετα, η διατήρηση μιας ανοιχτής, ακόμη και αισιόδοξης στάσης, θα είναι το καλύτερο δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

Ρεαλιστική αισιοδοξία: Πώς θα διαχειρίζεστε σωστά τους στόχους σας;  Οι συμβουλές των ψυχολόγων-3
©Instagram/Luna Isabella

Εκτιμήστε και αναγνωρίστε την προσπάθεια πέρα από το αποτέλεσμα

Σε αυτή την αισιόδοξη και ρεαλιστική γραμμή σκέψης βρίσκεται το ganbaru, ένας ιαπωνικός όρος που, όπως το ikigai ή το hara hachi bu, κρύβει ένα βαθύ νόημα. Σύμφωνα με τη Laura Tomàs, συνιδρύτρια και διευθύντρια του Japonismo, ενός μέσου που ειδικεύεται στην Ιαπωνία, «ganbaru σημαίνει «επιμένω» ή «αντέχω», με έμφαση στην επιμονή και το θάρρος απέναντι στις αντιξοότητες κατά τη διάρκεια της εργασίας.

«Είναι μια σημαντική πτυχή της καθημερινής ζωής των Ιαπώνων, μια έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως. Ίσως δείχνει ότι μερικές φορές η προσπάθεια, έχοντας προσπαθήσει με όλες σου τις δυνάμεις (έχοντας κάνει αυτό το ganbaru ), είναι πιο σημαντική από το να πετυχαίνουμε», τονίζει ο ειδικός. Έτσι, ενώ στην Ισπανία οι άνθρωποι συνήθως επιθυμούν «τύχη» – αφήνοντας την επιτυχία του αποτελέσματος στα χέρια της τύχης – το ιαπωνικό ganbaru ανακηρύσσεται «ως ένεση δύναμης», λέει ο Tomàs, καθώς εστιάζει στη σημασία της εστίασης χωρίς να σταματάμε μέχρι να ολοκληρώσουμε μια εργασία. Είναι μια ενεργητική διαδικασία, σε αντίθεση με το «Θεού θέλοντος», που είναι εντελώς παθητικό.

Ρεαλιστική αισιοδοξία: Πώς θα διαχειρίζεστε σωστά τους στόχους σας;  Οι συμβουλές των ψυχολόγων-4
©Instagram/Romy Schonberger

Σε κάθε περίπτωση, ο Zueco επιμένει στη σημασία της «διαφοροποίησης του τι εξαρτάται από τον εαυτό του. Το να θέλεις δεν είναι δύναμη, να είστε παρόντες σε συναισθηματικό επίπεδο για να μας συνοδεύετε χωρίς κριτική ή κρίση – και να αναπροσαρμόζετε τις προσπάθειες και τους στόχους εάν είναι απαραίτητο. Τέλος, κατανόηση των προσδοκιών ως ευέλικτο οδηγό και όχι ως άκαμπτη επιβολή». Έτσι, σε μια ενδεχόμενη αποτυχία, θα είναι λιγότερο επώδυνο να αντικατασταθούν οι φιλοδοξίες με την αποδοχή.

Ποια είναι τα 4 κλειδιά της ρεαλιστικής αισιοδοξίας

“Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: προσαρμόστε τις προσδοκίες στις ικανότητες και τους πόρους σας και να είστε πρόθυμοι να τους αλλάξετε”, λέει ο Unai Aso. Σύμφωνα με την Gloria Zueco, «πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν εξαρτάται από τον εαυτό μας και οι κίνδυνοι και το αποτέλεσμα . Είναι σημαντικό να μην απογοητευόμαστε ή να εξαντληθούμε για να προστατεύσουμε την αυτοεκτίμηση μας και να μην αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι δεν μας ανήκει».

“Να είστε ευέλικτοι . Προσπαθήστε να δείτε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες μάθησης, όχι ως οριστικές αποτυχίες. Φυσικά, χωρίς να πέφτουμε σε αφελή θετικισμό», συμβουλεύει ο Aso. «Ευθυγραμμίστε τους στόχους με τις αξίες. «Όταν ο στόχος είναι σχετικός (για τον εαυτό σας, την εργασία, την οικογένεια) είναι πιο εύκολο να παρακινήσει κανείς τον εαυτό του και να τον πετύχει», λέει ο Aso. Ως εκ τούτου, η Zueco υπογραμμίζει τη σημασία της «κατανόησης των προσδοκιών μας για να αποφύγουμε να μας πιέσουν και να καταλήξουν να μπλοκάρουν τις προσπάθειές μας».

Διαβάστε επίσης | Η τροφή που καίει το λίπος και είναι ιδανική για το πρωινό σας

MHT