αισιοδοξία-4-βήματα-για-να-μη-πέφτετε-σ-289444
©unsplash

Αισιόδοξοι δεν χρειάζεται να γεννηθούμε, μπορούμε και να γίνουμε. Διότι, αντίθετα με ό,τι ακούμε συχνά, η προσωπικότητα δεν είναι ένα αμετάβλητο γενετικό χαρακτηριστικό το οποίο καθορίζεται από τη γέννηση και δεν μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. «Ο χαρακτήρας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου», λέει η Ana Sierra , ψυχολόγος, σεξολόγος και συνεργάτης της πλατφόρμας διαλογισμού Petit BamBou. «Ναι, υπάρχουν βιολογικοί ή και κληρονομικοί παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν, αλλά δεν είναι καθοριστικοί», τονίζει. «Η επιλογή είναι πάντα δυνατή. Το να αποφασίσουμε ποιον τρόπο σκέψης θέλουμε να υιοθετήσουμε ανάμεσα σε όλους τους υπάρχοντες και η επιλογή της θετικής στάσης δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι μέσα στις δυνατότητές μας», εξηγεί η ειδικός.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, υπάρχουν και συγκεκριμένοι τρόποι για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο mindset της αισιοδοξίας, χωρίς να πέσουμε στη παγίδα της θετικής τοξικότητας. Από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, στον τρόπο που εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα 4 βασικά βήματα για να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, σε μια εποχή που η θετικότητα είναι απαραίτητη άμυνα για κάθε νέα πρόκληση.

Αισιοδοξία: 4 βήματα για να μη πέφτετε στην παγίδα της τοξικής θετικότητας-1
©unsplash

Αλλάξτε τη γλώσσα επικοινωνίας με τον εαυτό σας

Η ικανότητα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο εξαρτάται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε από τη θέλησή μας. Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συνομιλούμε με τον εαυτό μας, για την κατεύθυνση των εσωτερικών μας διαλόγων προς την πλευρά της θετικότητας. Το να είμαστε αισιόδοξοι σε δύσκολους καιρούς αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η δουλειά με τον εαυτό μας για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης μας βοηθά πολύ. Η θετικότητα είναι μια γενικότερη στάση που καλλιεργείται μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. «Οι αισιόδοξοι άνθρωποι διανύουν μεγαλύτερο γνωστικό ταξίδι από τους απαισιόδοξους», λέει η Sierra. «Ουσιαστικά, ενώ εντοπίζουν την αρνητική πλευρά των καταστάσεων, έχουν μια στάση που τους ενθαρρύνει να μη σταματούν μπροστά στο εμπόδιο, αλλά να αναζητούν τη λύση ή να βλέπουν την άλλη πλευρά του νομίσματος».

Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας

Για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο, πρέπει να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα γεγονότα χωρίς περιοριστικές ή παράλογες πεποιθήσεις. «Οι ιδέες που μας περιορίζουν έχουν να κάνουν με το ότι δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ αναγκών και επιθυμιών», λέει ο ψυχολόγος Pilar Guerra. «Οι πρώτες οδηγούν σε απογοήτευση αν δεν ικανοποιούνται, ενώ οι δεύτερες, ακόμη και αν παραμένουν ανικανοποίητες, δεν μας οδηγούν σε απαισιοδοξία, επειδή δεν τις θεωρούμε ανάγκες. Το να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο είναι κάτι που μπορούμε να επιλέξουμε, αρκεί να κοιτάμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που μας λείπουν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την παγίδα της τοξικής θετικότητας. Δηλαδή μιας υπερβολικά θετικής και επιβεβλημένης στάσης την οποία χρησιμοποιούμε ως μηχανισμό άμυνας μπροστά σε ένα αρνητικό γεγονός με στόχο να προσπαθήσουμε να το αποσιωπήσουμε». Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίζουμε και να αφήνουμε όλα τα συναισθήματα να ρέουν, αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η ζωή είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που αποτελείται τόσο από φώτα όσο και από σκιές.

Αισιοδοξία: 4 βήματα για να μη πέφτετε στην παγίδα της τοξικής θετικότητας-2
©unsplash

Η αρνητικότητα είναι δικαιολογία

«Το να αισθανόμαστε θύματα ενώ δεν είμαστε συνήθως δικαιολογεί την άρνησή μας να αλλάξουμε, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε προστατευμένοι» εξηγεί η Sierra. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε μια αρνητική στάση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει έλλειψη θέλησης να κάνουμε τη μετάβαση από την αρνητικότητα στη θετικότητα, επειδή η τελευταία μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Κι όμως, η μετάβαση στη θετικότητα δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και αναγκαία. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, αποφεύγοντας τις γενικεύσεις ή τις ακραίες θέσεις, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε καταστροφές και αναποδιές και θέτοντας πάντα υπό έλεγχο τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με την πραγματικότητα.

Ευγνωμοσύνη

Για την Marta Calderero, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Universitat Oberta de Catalunya, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προσωπικά μας πλεονεκτήματα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση. Επικεντρωθείτε στο παρόν και υιοθετήστε μια στάση βασισμένη στην ευγνωμοσύνη – βοηθάει να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν και να συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλος πόσα καλά υπάρχουν στη ζωή μας.  «Η οικοδόμηση και η καλλιέργεια σχέσεων που εντείνουν τα υγιή συναισθήματα επιτρέπει τη ζωτική ανάπτυξη και ωθεί τον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με πιο θετικό τρόπο». Εξάλλου, καταλήγει η Sierra, «η πραγματικότητα είναι υποκειμενική και εν μέρει αποτέλεσμα της δικής μας οπτικής . Ας δημιουργήσουμε λοιπόν εκείνη που μας ωφελεί περισσότερο και είναι συμβατή με την ευτυχία μας».

Διαβάστε επίσης | Η τροφή που καταπολεμά το στρες και χαρίζει μακροζωία