μαγνήσιο-είναι-το-μυστικό-για-καλύτερ-311408
©unsplash

O καλός ύπνος αποτελεί πρόκληση για όλους. Και για μερικούς αποτελεί μέχρι και πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί μιλούν συχνά για tricks και τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δεν ξεκουράζονται επαρκώς να κοιμηθούν καλύτερα, και ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου το βράδυ.

Τα οφέλη του μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο το οποίο περιλαμβάνεται στο σώμα σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε το 60% αυτού στα οστά, σχεδόν το 40% στους μύες και το 1% στο πλάσμα και στα εξωκυτταρικά υγρά. Αλλιώς ονομάζεται μακροθρεπτικό συστατικό, δηλαδή ένα από εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό κυρίως μέσω των τροφών – πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, αγκινάρες, σέσκουλα), όσπρια, ψάρια  (ξιφίας), δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, αποξηραμένα φρούτα (κυρίως αμύγδαλα και κάσιους, αλλά και φουντούκια, φιστίκια και καρύδια ), σύκα, ροδάκινα και μπανάνες, είναι ενδεικτικά μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέταλλο συμμετέχει και σε μια σειρά από διεργασίες – ρυθμίζει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, συμμετέχει στη συστολή των καρδιακών κυττάρων και στον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης , προάγει τη σύνθεση πρωτεϊνών και καθορίζει το ασβέστιο και το φώσφορο στα οστά και τα δόντια.

Μαγνήσιο: Είναι το μυστικό για καλύτερο ύπνο;-1
©unsplash

Μύθος ή αλήθεια;

Παρά το αδιαμφισβήτητο της αξίας του μαγνησίου για τον οργανισμό, είναι μύθος ή αλήθεια πως συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και προάγει τη μυϊκή χαλάρωση; Σύμφωνα με την Jessica Sepel, διατροφολόγο και ιδρύτρια του αυστραλιανού brand ομορφιάς και ευεξίας JSHealth Vitamins, τα οφέλη του μαγνησίου στον ύπνο δεν είναι απλά ένα Tik Tok trend αλλά κάτι απολύτως αληθές που αποδεικνύεται επιστημονικά. «Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες και ταυτόχρονα βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας, για αυτό και η λήψη του το βράδυ είναι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα για ξεκούραση καθώς και για την αναγέννηση των κυττάρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει η Sepel. Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες.

Η πρόσληψη

Η Sepel συνιστά τη λήψη ενός συμπληρώματος μαγνησίου το βράδυ, αλλά υπογραμμίζει πως «δεν είναι όλα τα συμπληρώματα μαγνησίου ίδια». Συγκεκριμένα λέει πως ο τύπος του μαγνησίου και η ποσότητα στην οποία αυτό περιέχεται έχει θεμελιώδη σημασία για τον καθορισμό της ποιότητας του προϊόντος και, κατά συνέπεια, την αποτελεσματικότητά του. Σε γενικές γραμμές, εάν ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καλό είναι να επιλέξετε συμπλήρωμα μαγνησίου, ωστόσο εκτός από τα συμπληρώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε μια κρέμα σώματος με μαγνήσιο ή ένα λάδι, τα οποία θα δράσουν διαδερμικά, ενυδατώνοντας το δέρμα, ανακουφίζοντας τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων και βοηθώντας το σώμα να χαλαρώσει.

Διαβάστε επίσης | Τι ώρα πρέπει να τρώτε πρωινό για καλύτερο μεταβολισμό;

MHT