ελαφρύ-βραδινό-αυτή-είναι-η-πλούσια-σε-301554
©unsplash

Δεν είναι τυχαίο πως τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα για τη σημασία του μαγνησίου στη διατροφή μας, καθώς και ότι το σπανάκι, ένα λαχανικό πλούσιο σε μαγνήσιο, είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη δίαιτα. Όπως εξηγεί ο ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón, «το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, και για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε πως το λαμβάνουμε. Το σπανάκι είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους χωρίς να επηρεαστεί η διατροφική ποιότητα του μαγνησίου».

Το ίδιο επιβεβαιώνει και η διατροφολόγος Paula Martín Clares, η οποία το συστήνει ως μια υπερτροφή απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, επειδή, εκτός από μαγνήσιο, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο, βιταμίνες της ομάδας Β (καλές για το νευρικό σύστημα) και άλλες όπως οι A, C, E και K.

Ελαφρύ βραδινό: Αυτή είναι η πλούσια σε μαγνήσιο τροφή που προτείνουν οι ειδικοί-1
©unsplash

Γιατί το μαγνήσιο είναι τόσο σημαντικό

Το μαγνήσιο είναι το δεύτερο σε ποσότητα μέταλλο μέσα στα κύτταρά μας. Ο ρόλος του στο σώμα είναι καθοριστικός, καθώς είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις – δύο από τις σημαντικότερες είναι η σωστή συστολή και χαλάρωση των μυών (συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς) καθώς και η σωστή νευρική λειτουργία. Η έλλειψή του σχετίζεται με θέματα αϋπνίας, κόπωσης και πρόσληψης βάρους.

Τι προσφέρει το σπανάκι

Το σπανάκι, όπως αναφέρει ο Dr. Olivier Courtin-Clarins στο βιβλίο του Beauty on the Plate, είναι χαμηλό σε θερμίδες (25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι, το παχύ έντερο και τα μάτια. Και παρόλο που επισημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από όλους, αναφέρει ότι η υπερκατανάλωση δεν ενδείκνυται για άτομα με πέτρες στα νεφρά λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξαλικά. Γενικά όμως, το σπανάκι προάγει την πεπτική ευεξία και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ελαφρύ βραδινό: Αυτή είναι η πλούσια σε μαγνήσιο τροφή που προτείνουν οι ειδικοί-2
©unsplash

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας

Αν και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί και ωμό (κατά προτίμηση τα φύτρα) και μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό). Στην πραγματικότητα, η θερμότητα δεν καταστρέφει τις ιδιότητές του, ούτε μειώνει την ικανότητα απορρόφησής του μαγνησίου από τον οργανισμό, για αυτό είναι ιδανικό για κατανάλωση το βράδυ, αν αναζητάτε ένα ελαφρύ βραδινό.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε σαλάτα ή σε smoothie, αλλά και γέμιση σε κρέπες ή στη frittata μαζί με ντόματα και ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης | 8 υγιεινές τροφές για να αποφεύγετε τα σνακ μέσα στην ημέρα