έλλειψη-ασβεστίου-9-σημάδια-στο-σώμα-πο-299850

Έλλειψη ασβεστίου: Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η διατροφή μας. Για παράδειγμα το ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου είναι πολύ συνηθισμένη ειδικά στις γυναίκες, αλλά είναι δύσκολο να την διαπιστώσετε. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι σταματούν να προλαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου μετά το τέλος του δημοτικού σχολείου.

Έλλειψη ασβεστίου: 9 σημάδια στο σώμα που πρέπει να προσέξετε-1
©Unsplash

Τι προκαλεί η έλλειψη ασβεστίου;

Οι έρευνες δείχνουν πως μια διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ποτάσιο, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Το ασβέστιο είναι ουσιώδες για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, αλλά και για την επιδερμίδα. Αν και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Εκτιμάται πως το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από έλλειψη ασβεστίου, σύμφωνα με την διατροφική ψυχίατρο Dr. Uma Naidoo. Για την ακρίβεια το ποσοστό έλλειψης εντοπίζεται σε 30% στους άντρες και 60% στις γυναίκες από 19 ετών και άνω.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως η πλειοψηφία των ατόμων με έλλειψη ασβεστίου δεν το γνωρίζει.

Έλλειψη ασβεστίου: 9 σημάδια στο σώμα που πρέπει να προσέξετε-2
©Unsplash

Τα 9 συμπτώματα στο σώμα

Καθώς λοιπόν δεν είναι εύκολο να γνωρίζετε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, αρχικά θα πρέπει να ελέγχετε τις τιμές σας μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Μπορείτε όμως και να δώσετε σημασία σε κάποια συμπτώματα που αποτελούν καμπανάκι.

Εύθραυστα και λεπτά νύχια

Ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει

Τριχόπτωση πιο έντονη από το συνηθισμένο

Ταχυκαρδία

Αϋπνία

Δόντια που φθείρονται

Κράμπες στα πόδια

Τράβηγμα στα χείλη και τα χέρια ή τα πόδια

Κακή λειτουργία του θυροειδούς και του ήπατος

Φυσικά αυτά είναι τα αρχικά συμπτώματα καθώς η έλλειψη ασβεστίου αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και οστεοπενία, οπότε θα χρειαστεί η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Έλλειψη ασβεστίου: 9 σημάδια στο σώμα που πρέπει να προσέξετε-3
©Unsplash

Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο

Το να αυξήσετε την ποσότητα ασβεστίου που προσλαμβάνετε καθημερινά είναι αρκετά εύκολο, αρκεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στην διατροφή σας. Εμπλουτίστε το καθημερινό διατροφολόγιο με πορτοκάλια, δημητριακά όπως βρώμη, ρύζι, άπαχο γάλα και γιαούρτι, λαχανικά όπως ρόκα, αγκινάρες, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, ραντίτσιο, ραδίκια, ψάρια όπως σαρδέλες και σολομό, σπόρους chia, αμύγδαλα.

Διαβάστε επίσης / Γάλα βρώμης: Γιατί πρέπει να το περιορίσετε;

MHT