βιταμίνη-d-5-σημάδια-που-υποδεικνύουν-π-293125
©unsplash

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συχνό φαινόμενο που απασχολεί πολύ κόσμο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Δεδομένου πως η έκθεση μας στον ήλιο, τη βασική πηγή άντλησης βιταμίνης D, μειώνεται όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, είναι σύνηθες να πέφτουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάθεση, κούραση, τριχόπτωση και άλλες αρνητικές συνέπειες που μας ταλαιπωρούν.

Αν και η διατροφή είναι ένας τρόπος να αυξήσουμε τη βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν είναι αρκετό. «Τα περισσότερα τρόφιμα είναι φτωχά σε βιταμίνη D, αλλά αυτά που την περιλαμβάνουν είναι σίγουρα ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μουρουνέλαιο και οι κρόκοι αυγών», εξηγούν, τονίζοντας πως η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν θα προσφέρει επαρκή επίπεδα, αλλά θα βοηθήσει. Ειδικά οι vegan, πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφορά την έλλειψη της D.

Τα συμπληρώματα από την άλλη, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα D μηνιαία. Παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να χορηγούνται με συμβουλή γιατρού και σε ποσότητα και συχνότητα που είναι αποκλειστικά ρυθμισμένη σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Βιταμίνη D: 5 σημάδια που υποδεικνύουν πως έχετε έλλειψη-1
©unsplash

Ποια είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν έλλειψη της βιταμίνης D

Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία. Αυτό που κάνει η D είναι να ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και τη γονιδιακή έκφραση (απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου), να βελτιώνει τη διαφοροποίηση των κυττάρων και να ενισχύει την ανοσία, τη γονιμότητα, τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία των ορμονών, τη σεξουαλική υγεία, την ενέργεια, τη διάθεση και πολλά άλλα. Με απλά λόγια, είναι απαραίτητη για την ευεξία μας.

Τι αισθανόμαστε όμως όταν δεν έχουμε αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό μας;

Κούραση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι το αίσθημα χρόνιας, βαθιάς κόπωσης. Ο κακός ύπνος είναι ακόμη μια ένδειξη.

Πόνο στους μυς και τα κόκαλα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση των συχνών μυϊκών πόνων και της έλλειψης βιταμίνης D. Αυτό συμβαίνει καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό, για αυτό και χωρίς αυτήν μπορεί να εμφανιστεί αυξημένος πόνος.

Τριχόπτωση

Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή μεγαλώνουν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, ίσως έχετε έλλειψη βιταμίνης D. Ακόμη και η αλωπεκία πιστεύεται πως σχετίζεται με την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Χαμηλή ανοσία

Αν αρρωσταίνετε συχνά και δεν ξέρετε το λόγο, καλό είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Διαταραχές στη διάθεση και άγχος

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πωε η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας όπως και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και συχνά συνδέονται με συναισθήματα θλίψης, άγχους, αδράνειας και αναστάτωσης.

Διαβάστε επίσης | Οι 6 best of κρέμες ματιών με αντιγηραντική δράση

MHT