Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συχνό φαινόμενο που απασχολεί πολύ κόσμο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Δεδομένου πως η έκθεση μας στον ήλιο, τη βασική πηγή άντλησης βιταμίνης D, μειώνεται όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, είναι σύνηθες να πέφτουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάθεση, κούραση, τριχόπτωση και άλλες αρνητικές συνέπειες που μας ταλαιπωρούν.
Αν και η διατροφή είναι ένας τρόπος να αυξήσουμε τη βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν είναι αρκετό. «Τα περισσότερα τρόφιμα είναι φτωχά σε βιταμίνη D, αλλά αυτά που την περιλαμβάνουν είναι σίγουρα ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, οι σαρδέλες, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μουρουνέλαιο και οι κρόκοι αυγών», εξηγούν, τονίζοντας πως η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν θα προσφέρει επαρκή επίπεδα, αλλά θα βοηθήσει. Ειδικά οι vegan, πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφορά την έλλειψη της D.
Τα συμπληρώματα από την άλλη, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα D μηνιαία. Παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να χορηγούνται με συμβουλή γιατρού και σε ποσότητα και συχνότητα που είναι αποκλειστικά ρυθμισμένη σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
