έλλειψη-βιταμίνης-d-πώς-την-αντιμετωπί-186440
©unsplash

Ως μία από τις βασικότερες βιταμίνες για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η βιταμίνη D και συγκεκριμένα η έλλειψη της γίνεται συχνά θέμα συζήτησης. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως περίπου το 60% των ανθρώπων που είναι ανάμεσα στα 50 και τα 60 έχουν έλλειψη βιταμίνης D, ενώ αυτό το ποσοστό ανάγεται στο 80% για τους 65 και άνω. Το συμπέρασμα; Η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζουμε, και φυσικά δεν αρκεί το ηλιόλουστο κλίμα των μεσογειακών χωρών για να αρθεί το έλλειμμα.

Η βιταμίνη D συμμετέχει σε περίπου 200 διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού μας, από το καρδιαγγειακό σύστημα, μέχρι τη ρύθμιση των ορμονών της χαράς. Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος στέκεται στο γεγονός πως η έλλειψή της από το σώμα προκαλεί προβλήματα στα κόκαλα, οι ειδικοί μας τονίζουν ότι δεν είναι μόνο αυτός ο τομέας που επηρεάζει.

Γιατί δεν πρέπει να έχουμε έλλειψη βιταμίνης D

Αρχικά, οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιαγγειακό συμβάν όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη. Επιπλέον, η έλλειψή της μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση δερματολογικών παθολογιών όπως ψωρίαση, ακμή και δερματίτιδα, αλλά να μας βλάψει και ψυχολογικά καθώς τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα δεν θα είναι επαρκή. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται επίσης από τη βιταμίνη D, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από την covid-19.

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς την αντιμετωπίζουμε;-1
©unsplash

Σε τι οφείλεται η έλλειψη

Μπορεί να πιστεύουμε πως η έκθεση στον ήλιο αρκεί για να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, ωστόσο η διατροφή είναι εξίσου σημαντική. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε λιπαρές τροφές, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν, περιορίζοντας τον εαυτό τους στα καλά λιπαρά. Επίσης, το κρέας που καταναλώνουμε δεν προέρχεται από ζώα που έχουν εκτεθεί αρκετά στον ήλιο για να είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ η κακή διατροφή δεν βοηθάει στην ενίσχυση των μικροοργανισμών που απορροφούν τη βιταμίνη, με αποτέλεσμα αυτή να μην μένει στον οργανισμό.

Ποια φαγητά είναι πλούσια σε βιταμίνη D;

Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολωμός. Ο κρόκος του αυγού και το κρέας. Στην αγορά, υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα με  βιταμίνη D.

Έκθεση στον ήλιο

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς την αντιμετωπίζουμε;-2
©unsplash

Για να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D απευθείας από τον ήλιο πρέπει να εκτεθούμε σε αυτόν για περίπου 20 λεπτά, με γυμνά χέρια και πόδια και χωρίς αντηλιακό.

Διαβάστε επίσης | Healthy Cooking: 5 tips από τους διατροφολόγους για υγιεινά γεύματα

MHT