ύπνος-γιατί-δεν-πρέπει-να-κοιμόμαστε-μ-308729
©unsplash

Οι ειδικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως ο καλός ύπνος είναι το μυστικό της μακροζωίας. Όσο κοιμόμαστε, το σώμα επισκευάζει τους ιστούς και τα κύτταρα, προάγει τη μνήμη και τη γνωστική σκέψη και δημιουργεί νέες νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου που διασφαλίζουν την διαύγεια. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση του στρες, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, καθώς και να επηρεάσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με φως

Σε μια μελέτη του 2022 με συν-συγγραφέα την Phyllis Zee, νευρολόγο και διευθύντρια του Center for Circadian and Sleep Medicine στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν εκτεθειμένοι στο φως πέρασαν λιγότερο χρόνο στη βαθύτερη φάση του ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει πως ακόμη και με μάτια κλειστά, ο εγκέφαλος μπορεί να αντιληφθεί μια ποσότητα φωτός και επομένως να είναι έτοιμος να ξυπνήσει.

Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με φως-1
©unsplash

Αυτό επιβεβαιώνει πως το φως προκαλεί μείωση της ποιότητας του ύπνου, καταστολή των επιπέδων μελατονίνης και αυξημένη ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος, για αυτό και πολλοί λένε πως το μπλε φως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ξεκούρασης. Πιο συγκεκριμένα, το μπλε φως που εκπέμπεται από οθόνες κινητών και υπολογιστών όχι απλά δεν προκαλεί τη χαλάρωση που είναι απαραίτητη για τον ύπνο, αλλά καταστέλλει και την αυθόρμητη έκκριση μελατονίνης που συνδέεται στενά με το σκοτάδι. Έτσι, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό ύπνου-αφύπνισης ο οποίος έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

5 οφέλη του να κοιμόμαστε στο σκοτάδι

1. Κοιμάστε νωρίτερα και ευκολότερα.

2. Είναι καλό για τα μάτια, τα οποία δεν υποβάλλονται σε περιττό στρες και δεν κουράζονται.

3. Ο κιρκάδιος ρυθμός λειτουργεί ομαλά και το σώμα είναι πιο ισορροπημένο.

4. Το μυαλό έχει τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και επεξεργαστεί τις πληροφορίες της ημέρας.

5. Ο ύπνος στο σκοτάδι σας επιτρέπει να κοιμάστε καλύτερα, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και διατηρεί τα σωστά επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους διαβητικούς.

Tips για καλύτερο ύπνο

1. Σιγουρευτείτε πως η κρεβατοκάμαρά σας έχει κουρτίνες ή παντζούρια που μπορούν να κλείσουν εντελώς και να αποτρέψουν το φως από το να μπει στο δωμάτιο.

2. Πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι απενεργοποιήστε το κινητό ή τον υπολογιστή σας, όπως και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σαν την τηλεόραση.

3. Η χρήση μάσκας νυκτός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, επειδή φιλτράρει όλους τους τύπους φωτός που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με άλλο τρόπο.

4. Η αύξηση της έκθεσης στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει και στο να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ.

5. Δοκιμάστε να ακούσετε podcast διαλογισμού που θα σας χαλαρώσουν και θα σας βάλουν πιο ομαλά στη διαδικασία του ύπνου.

Διαβάστε επίσης | Πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα; Η (κακή) συνήθεια που επηρεάζει ευεξία και μακροζωία

MHT