ποια-είναι-η-σωστή-στιγμή-της-ημέρας-γι-312441
©madelame/Instagram

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε πως προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς πολλές φορές δεν αρκεί μόνο η διατροφή, με τις πολυβιταμίνες να αναλαμβάνουν έναν πιο ενισχυτικό ρόλο. Ωστόσο πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι καταναλώνουμε σωστά τις πολυβιταμίνες; Ποια είναι η σωστή ώρα της ημέρας; Το timing επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα τις απορροφά; Μιλήσαμε με τους ειδικούς για να ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε σύγχυση.

Χρειάζεται να παίρνετε πολυβιταμίνες;

Αρχικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε να παίρνετε πολυβιταμίνες, εξηγεί η διατροφολόγος Suman Agarwal. “Οποιοσδήποτε έχει έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών ενώ τρέφεται σωστά, μπορεί να πάρει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Φυσικά υπάρχουν και κατηγορίες ατόμων που χρειάζονται τις πολυβιταμίνες για να αποτρέψουν τις ελλείψεις, για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες έχουν ανάγκη από φολικό οξύ και σίδηρο, οι γυναίκες στην έμμηνο ρύση μπορεί να χρειάζονται σίδηρο, οι vegetarians ίσως αντιμετωπίζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από ασβέστιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει έλλειψη βιταμίνης D.

Τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι πολυβιταμίνες σας;

Η διατροφολόγος Suman Agarwal εξηγεί πως οι πολυβιταμίνες πρέπει να περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι μαγειρικές τεχνικές της εποχής, οδηγούν σε έλλειμμα αυτών των θρεπτικών στοιχείων. Προτείνει επίσης πως ένα σκεύασμα πολυβιταμινών πρέπει να περιέχει μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως λυκοπένιο και ασταξανθίνη. “Ενώ δεν είναι απαραίτητο για τις πολυβιταμίνες να περιέχουν μεγάλες ποσότητες B12 και D3, από την στιγμή που αυτές οι βιταμίνες υφίστανται σε μικρές ποσότητες, είναι επίσης ωφέλιμες”.

Ποια είναι η σωστή στιγμή της ημέρας για να παίρνετε βιταμίνες;-1
©Unsplash

Η σωστή ώρα της ημέρας για να παίρνετε βιταμίνες

Βιταμίνη C: Μετά το πρωινό.

Ω3 και Ουμπικινόλη: Μετά το μεσημεριανό γεύμα για καλύτερη απορρόφηση και για να αποφύγετε παρενέργειες όπως το βαρύ στομάχι.

Σίδηρος: Απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον μια ώρα πριν από ένα γεύμα ή δύο ώρες μετά. Ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να λειτουργεί καλύτερα μαζί με το φαγητό τους ώστε να μην επηρεάζεται το στομάχι τους.

Σύμπλεγμα Β: Βεβαιωθείτε πως καταναλώνετε αυτές τις βιταμίνες στο πρώτο μισό της ημέρας, καθώς ενδέχεται να προκαλούν αϋπνία αν καταναλωθούν το βράδυ.

Ασβέστιο: Απορροφάται καλύτερα μαζί με φαγητό, ειδικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Μαγνήσιο: Για χαλάρωση και ήρεμο ύπνο, είναι καλύτερο να το προσλαμβάνετε 15′ πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ποια είναι η σωστή στιγμή της ημέρας για να παίρνετε βιταμίνες;-2
©Unsplash

Η Γενική Ιατρός Dr Vishakha Shivdasani εξηγεί πως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες καταναλώνονται καλύτερα με φαγητό. Όταν όμως επιλέγετε σκευάσματα πολυβιταμινών ή προσλαμβάνετε περισσότερες από μια βιταμίνες μέσα στην ημέρα, ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί;

Σίδηρος και Βιταμίνη C: Το ένα βοηθά στην απορρόφηση του άλλου.

Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και K2: Αλληλεπιδρούν για την υγεία των οστών όταν συνδυάζονται.

Μην συνδυάζετε αυτά τα μέταλλα

Ψευδάργυρος και Χαλκός: Ενώ είναι ουσιώδη μέταλλα, ανταγωνίζονται για την απορρόφηση και το ένα μπορεί να εμποδίζει το άλλο. “Θα πρέπει λοιπόν να καταναλώνονται σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, ο ψευδάργυρος το πρωί και ο χαλκός το απόγευμα ή το βράδυ. Πολλές γυναίκες παίρνουν ψευδάργυρο χωρίς χαλκό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση”.

Σίδηρος και Ασβέστιο: Το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου

Διαβάστε επίσης | Co-Wash: Γιατί να λούζετε τα μαλλιά σας με conditioner αντί για σαμπουάν;