Οι φράουλες είναι ένα αγαπημένο φρούτο με πολλές αρετές για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος
Ανοιξιάτικη απόλαυση, οι φράουλες αρχίζουν να μας παρασύρουν από τους πάγκους των αγορών και των σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή, ανακοινώνοντας την άφιξη της πιο όμορφης σεζόν. Οι φράουλες θεωρούνται ένα σνακ που πρέπει να γευτείτε ως επιδόρπιο ή ως συστατικό σε παγωτά, smoothies, μαρμελάδες και κέικ, είναι όμως επίσης μια απροσδόκητη αντιγηραντική υπερτροφή. Χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (περιέχουν περισσότερη από τα πορτοκάλια) και μέταλλα όπως κάλιο και μαγγάνιο, διαθέτουν μια ποικιλία υπερδυνάμεων: διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμούν την ακμή, προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σύμφωνα με τους διατροφολόγους, θα πρέπει να τις τρώμε κάθε μέρα.
Οι φράουλες είναι καρποί ενός φυτού της οικογένειας Rosaceae και του είδους Fragaria. Στη βοτανική θεωρούνται «ψεύτικοι καρποί»: οι πραγματικοί καρποί είναι στην πραγματικότητα οι αχαίνοι, οι μικροί κίτρινοι «σπόροι» στην επιφάνεια του «καρπού». Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες, διαφορετικού διαμετρήματος, συνοχής και γεύσεων, που καλλιεργούνται στις εύκρατες ζώνες του πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές μας φράουλες (τεχνική ονομασία Fragaria Ananassa) είναι δύο άγρια είδη, το ένα από τη Βόρεια Αμερική και το άλλο από τη Χιλή. Οι φράουλες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα: φαίνεται ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν κάθε είδους παθολογία, από πονόλαιμο μέχρι φλεγμονή και πέτρες στα νεφρά.