η-τροφή-που-ενεργοποιεί-την-παραγωγή-κ-309260
©Unsplash

Όλα τα οφέλη του σολομού για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος 

Είναι η τροφή που πρωταγωνιστεί μαζί με αβοκάντο φρέσκου ταρτάρ σε λαχταριστά poke bowls, ενώ δεν μπορεί να λείπει από το σασίμι, ή σε μορφή φέτας στο φούρνο, αλλά και σε λίγες καπνιστές φέτες στο New York Style Bagel, ή απλά για να εμπλουτίσετε μια σαλάτα. Ο σολομός θεωρείται παγκοσμίως μια νόστιμη τροφή που κάνει καλό στην υγεία, ιδανική για κατανάλωση αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Είναι μέρος μιας κατηγορίας τροφών που συνδέονται με την ευεξία και την υγεία του σώματος, καθώς και τη φυσική κατάσταση.Όμως ο σολομός είναι ιδιαίτερα καλός για το δέρμα γιατί, πλούσιος σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας απαραίτητης πρωτεΐνης για την υποστήριξη της εσωτερικής δομής του δέρματος, και έτσι το κάνει πιο σφριγηλό και γεμάτο.

Τι είναι το κολλαγόνο και πώς ο σολομός διεγείρει την παραγωγή του στο δέρμα

Είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο σώμα μας και αποτελεί το 90% του δέρματος, αλλά υπάρχει σε πολλούς άλλους ιστούς (οστά, χόνδροι, τένοντες, τρίχες) λόγω της λειτουργίας της ως φέρουσας δομής. Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο παίζει ρόλο και σε σχέση με το δέρμα χρησιμεύει ακριβώς για να το υποστηρίζει και να του δίνει μια γεμάτη και σφριγηλή εμφάνιση. Με την πάροδο του χρόνου, το κολλαγόνο υπόκειται σε αλλοίωση και μειώνεται: το δέρμα είναι λιγότερο τονωμένο και εμφανίζονται ρυτίδες. Αν και είναι μια φυσική διαδικασία, είναι ακόμα δυνατό να διεγείρετε την παραγωγή κολλαγόνου και να προσπαθήσετε να καθυστερήσετε ή να μειώσετε την απώλειά του παίρνοντας συμπληρώματα κολλαγόνου από την ηλικία των 25-30 ετών και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, συμπεριλαμβανομένου του σολομού.

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-1
©Unsplash

Ποια είναι τα ωμέγα 3 στα οποία είναι πλούσιος ο σολομός;

Τα ωμέγα 3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με πολύπλοκες δομές που εκτελούν θεμελιώδεις βιολογικές λειτουργίες για την υγεία του οργανισμού, όπως υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιφλεγμονώδη δράση, μείωση τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, αλλά και προστασία των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου. Η λήψη μιας σωστής ποσότητας ωμέγα 3 είναι απαραίτητη για την πρόληψη πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών παθήσεων. Αλλά είναι εξίσου σημαντική για να αντιμετωπιστεί η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Απλώς φάτε 150 γραμμάρια σολομού για να πάρετε 2,5 γραμμάρια ωμέγα 3.

Η Victoria Beckham τρώει σολομό κάθε μέρα

Βλέποντας κανείς το απίστευτο σώμα της Victoria Beckham, φυσικά αναρωτιέται πώς καταφέρνει να είναι πάντα σε τέλεια φόρμα. Πριν από λίγο καιρό ήταν ο σύζυγός της David που αποκάλυψε τη διατροφή της Victoria Beckham, η οποία αποτελείται από γεύματα με βάση τα λαχανικά και τα ψάρια και το είδος ψαριού που επιλέγει είναι ο σολομός. Η Victoria τρώει σολομό κάθε μέρα. Σε μια συνέντευξη στο The Edit είπε ότι ήταν ένας δερματολόγος που τη συμβούλεψε να φάει αυτό το λιπαρό ψάρι: «Το όνομα του είναι Dr.Harold Lancer, είναι στο Λος Άντζελες και είναι πολύ καλός. Είχα πολύ προβληματικό δέρμα, μέχρι που με συμβούλεψαν να τρώω σολομό κάθε μέρα.” Και αν κρίνω από την λαμπερή εμφάνισή της, της κάνει πολύ καλό. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να τρώμε κάθε μέρα. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά. Ωστόσο, είναι καλύτερο να προτιμάτε τον άγριο σολομό παρά τον σολομό εκτροφής.

Οι ιδιότητες του σολομού

Είναι ένα ψάρι πολύ πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε DHA και EPA, σε ελαφρώς χαμηλότερο βαθμό μόνο από τον γαύρο, τη σαρδέλα και τη ρέγγα, ίσο με 1,8/100 γρ. Ο σολομός είναι επίσης έγκυρη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών (όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12, η ​​νιασίνη και η θειαμίνη), τα μεταλλικά άλατα (όπως ο φώσφορος και το σελήνιο). Προσοχή όμως γιατί ο σολομός περιέχει χοληστερόλη. Από την άλλη πλευρά, οι ίνες και οι υδατάνθρακες δεν υπάρχουν.

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-2
©Unsplash

Οφέλη για την υγεία

Χάρη στο χαρακτηριστικό του ότι είναι λιπαρό ψάρι,έχει διάφορα οφέλη για την υγεία του σώματος και του νου, καθώς και για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Ανάμεσα στα οφέλη του σολομού βρίσκουμε:

Eνισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου Xαμηλή πίεση αίματος Eκτελεί αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες Eίναι ένα κυτταρικό αντιοξειδωτικό Yποστηρίζει το νευρικό σύστημα και διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία Yποστηρίζει την υγεία των οστών και των δοντιών Yποστηρίζει την υγεία των ματιών Προάγει την κυκλοφορία του αίματος, διαδραματίζοντας θεμελιώδη ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα Βοηθά στη διατήρηση της κακής χοληστερόλης υπό έλεγχο Έχει πολλά οφέλη στο δέρμα και τα μαλλιά Θρέφει και προστατεύει το δέρμα από το εσωτερικό Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος Ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-3
©Unsplash

Αντενδείξεις: είναι κακός ο σολομός για εσάς; Παχαίνει;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για τη λήψη σολομού, εκτός από το να τρώτε τη σωστή ποσότητα εάν είστε υπέρβαροι και σκοπεύετε να χάσετε βάρος ή να το αποφύγετε εάν έχετε αλλεργία.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που αποδίδονται στην πρόσληψη σολομού βρίσκουμε τη σκομβροειδή δηλητηρίαση, που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση λανθασμένης συντήρησης του ψαριού. Η ακατέργαστη κατανάλωσή του πρέπει επίσης να πραγματοποιείται μόνο εάν το προϊόν έχει προηγουμένως ψυχθεί σύμφωνα με το νόμο. Ή προτιμήστε το μαγειρεμένο, για να εξαλείψετε οποιαδήποτε παρουσία τοξικών ουσιών.

Η μόλυνση από υδράργυρο είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που σχετίζεται με την κατανάλωση σολομού, ιδιαίτερα του άγριου σολομού, ο οποίος μπορεί να περιέχει ίχνη του. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα που βρέθηκαν δεν προκαλούν ανησυχία εάν ο σολομός καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε ποσότητα που δεν είναι υπερβολική. Σίγουρα οι έγκυες και τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες σολομού γιατί ο υδράργυρος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Μεταξύ των αντενδείξεων για την κατανάλωσή του υπάρχει επίσης μια ηθική προσέγγιση ότι προτιμάται μόνο ο σολομός που προέρχεται από ασφαλείς και βιώσιμες πηγές και όχι από εντατική καλλιέργεια ή όταν αλιεύεται σε ασφαλείς περιοχές, όπου αποφεύγεται η πιθανότητα μόλυνσης.

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-4
©Unsplash

Διατροφική αξία

Ξεκινώντας από το ότι ο σολομός είναι μια υγιεινή τροφή που είναι καλή για εσάς, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι όλες οι ποικιλίες ίδιες και πράγματι μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές αξίες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία σολομού για τις διατροφικές σας ανάγκες.

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-5
©Unsplash

Διακρίνουμε δύο κύριες ποικιλίες σολομού, τον εκτροφής και τον άγριο. Και τα δύο είναι πλούσια σε ωμέγα 3, φέρνουν τα ίδια οφέλη για την υγεία, αλλά έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές αξίες και έχουν επίσης διαφορετική όψη.

Πόσο σολομό να φάτε

Οι οδηγίες προτείνουν την κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής. Επομένως, διατηρώντας μια ποικιλία πηγών, μπορείτε να τρώτε μια μερίδα 150-250 g σολομού μία φορά την εβδομάδα, το πολύ δύο φορές.

Λάδι σολομού και συμπληρώματα ωμέγα-3 Εάν δεν μπορείτε να καταναλώνετε σταθερά και προσεκτικά τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, αλλά και οι λιναρόσποροι,το μπρόκολο και τα ρεβίθια, μπορείτε να σκεφτείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 (γνωστά και ως ιχθυέλαιο). Μερικά από αυτά αποτελούνται ειδικά από λάδι σολομού.

Η τροφή που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα-6
©Unsplash

Διαβάστε επίσης | 7 νέες αφίξεις ομορφιάς για την άνοιξη