απώλεια-κολλαγόνου-5-συνήθειες-για-πρό-303788
©@chloelecareux

«Το κολλαγόνο είναι η πρώτη σε ποσότητα πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες», εξηγεί ο Dr. Mar Mira, από την Clínica Mira + Cueto στη Μαδρίτη. «Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί και να συντηρεί τις δομές των ιστών που απαρτίζουν το σώμα, δημιουργώντας ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες ίνες, τις λεγόμενες ίνες κολλαγόνου», συνεχίζει. Οι τελευταίες δεσμεύουν συνδετικούς ιστούς όπως οι τένοντες, οι μύες και το δέρμα, ωστόσο επηρεάζονται από την ηλικία, επειδή ο μεταβολισμός των δερματικών κυττάρων γίνεται όλο και πιο αργός όσο περνούν τα χρόνια, επηρεάζοντας την ταχύτητα σύνθεσης του κολλαγόνου.

Έτσι, η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, μαζί με την απώλεια της ελαστίνης, μιας άλλης πρωτεΐνης απαραίτητης για την υγεία του δέρματος, οδηγούν στην αφυδάτωση και γίνονται βασικός παράγοντας για τη γήρανση του δέρματος. Όπως μας υπενθυμίζει η ειδικός αισθητικής ιατρικής, Virtudes Ruiz, η επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου αρχίζει από τη στιγμή που σταματάμε να αναπτυυσσόμαστε, δηλαδή από την ηλικία των 24 ετών. «Σε αυτή την ηλικία, εξωτερικά, δεν το παρατηρούμε, αλλά, μέσα μας, η γήρανση έχει ήδη ξεκινήσει», εξηγεί η Ruiz. «Η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη γενετική και τον τύπο του δέρματος, αλλά και από τις συνήθειές μας και το πόσο φροντίζουμε το δέρμα μας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τη μεγαλύτερη ή μικρότερη επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου».

Οι ειδικοί, ωστόσο, δίνουν παράλληλα τα δικά τους tips για να προλάβουμε αυτή την επιβράδυνση. Βρείτε τα αναλυτικά παρακάτω:

Αντηλιακό

«Η υπεριώδης ακτινοβολία δημιουργεί οξείδωση, προκαλώντας την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου που υπάρχει στο δέρμα, καθώς και τη μείωση της παραγωγής του», προειδοποιεί ο Dr. Mar Mira. Ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδους σημασίας να χρησιμοποιούμε επαρκή φωτοπροστασία σε καθημερινή βάση, φροντίζοντας να επιλέγουμε τα αντηλιακά προϊόντα που ταιριάζουν καλύτερα στον τύπο του δέρματός μας.

Διατροφή

Ο Dr. Facchinei Fleming συνιστά την συστηματική κατανάλωση υγρών, με τη μορφή νερού ή τσαγιού από βότανα. Συγκεκριμένα, συνιστά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα, όπως το πράσινο τσάι και τα τσάγια από βότανα τζίντζερ, καθώς προάγουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος που είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση και την προστασία των ιστών.

Ταυτόχρονα αποφύγετε τη ζάχαρη και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, τυρί, γάλα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά.

Απώλεια κολλαγόνου: 5 συνήθειες για πρόληψη-1
©unsplash

Ενυδάτωση

Όταν μιλάμε για ενυδάτωση, δεν αναφερόμαστε μόνο στη χρήση skincare προϊόντων, όπως οι ενυδατικές κρέμες, αλλά και στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγρών. Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλλουν τις τοξίνες, υπενθυμίζει η Dr. Mira.

Φωτοθεραπεία

Μεταξύ των πιο απλών αλλά αποτελεσματικών θεραπειών που μπορούν να γίνουν καθημερινή συνήθεια για να διατηρηθεί η παραγωγή κολλαγόνου και να τονωθεί ξανά η δράση του είναι η φωτοθεραπεία με μάσκες LED . Αρκεί να κρατήσετε τη μάσκα για 10 λεπτά και κάνει τα πάντα, χάρη στη δράση του κόκκινου φωτός που φτάνει στα βαθιά στρώματα του δέρματος, σε σημείο να διεγείρει τους ινοβλάστες.

Αποφυγή του αλκόολ

Τόσο το αλκόολ, όσο και το κάπνισμα αλλοιώνουν τις ίνες κολλαγόνου, προάγουν την κατακράτηση υγρών και εμποδίζουν την οξυγόνωση και τη θρέψη των κυττάρων. Για αυτό και είναι καλό να τα αποφεύγετε.

Διαβάστε επίσης | Πώς να καταναλώνετε σωστά τη βρώμη σύμφωνα με τους διατροφολόγους;