πώς-να-πλένετε-τα-σεντόνια-σας-για-καλύ-244681
©Unsplash

Οι δερματολόγοι το τονίζουν, τα σεντόνια μας επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Philip Tierno, το κρεβάτι φιλοξενεί βακτήρια, ακάρεα σκόνης, νεκρά κύτταρα, ιδρώτα και υπολείμματα καλλυντικών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του δέρματός μας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να διατηρείτε μια λαμπερή επιδερμίδα σε καθημερινή βάση. Η επιλογή του υφάσματος είναι επίσης σημαντική: το μετάξι, για παράδειγμα, είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος ομορφιάς γιατί έχει ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. Τέλος, εάν έχετε ξηρό ή ατοπικό δέρμα, είναι καλύτερο να πλένετε τα ρούχα σας με ένα οικολογικό απορρυπαντικό, το οποίο περιέχει λιγότερα συντηρητικά και αλλεργιογόνες ουσίες.

Πώς να πλένετε τα σεντόνια σας για καλύτερο δέρμα, σύμφωνα με τους δερματολόγους-1
©Unsplash

Οι δερματολόγοι μας συμβουλεύουν για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε:

Το άρωμα, είναι ο εχθρός του ξηρού δέρματος

«Αν έχετε ξηρό δέρμα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αφρόλουτρο με ουδέτερο pH και ένα απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα. Επίσης, αποφύγετε τα μαλακτικά, τα οποία αποτελούν πηγή ερεθισμού για ατοπικά δέρματα», εξηγεί η δερματολόγος Natalia Jiménez, από την κλινική Pedro Jaén στη Μαδρίτη.

Πρέπει τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε να είναι φυσικά;

Φυσικά, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε το απορρυπαντικό σας σύμφωνα με τα γούστα και τις πεποιθήσεις σας, αλλά εάν έχετε αντιδραστικό ή ευαίσθητο δέρμα, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα προϊόν με φόρμουλα φιλική προς το περιβάλλον.

«Λόγω της σύνθεσής τους, τα οικολογικά απορρυπαντικά καθιστούν δυνατή την αποφυγή ορισμένων δερματικών αντιδράσεων που προκαλούνται λόγω των υπολειμμάτων χημικών συστατικών που μπορεί να παραμείνουν κολλημένα στα ρούχα. Είναι κατάλληλα για άτομα με ατοπικό δέρμα, δηλαδή ξηρό και ερεθισμένο δέρμα στο σώμα και στο τριχωτό της κεφαλής», εξηγεί ο Dr Eduardo López Bran, επικεφαλής του τμήματος δερματολογίας στο Clínico San Carlos Hospital στη Μαδρίτη.

Πώς να πλένετε τα σεντόνια σας για καλύτερο δέρμα, σύμφωνα με τους δερματολόγους-2
©Unsplash

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένονται τα σεντόνια;

Η María del Carmen Romero, διδάκτωρ βιολογικών επιστημών, ειδικός στη μικροβιολογία και λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της La Rioja, στην Ισπανία, εξηγεί ότι τα βακτήρια στα ρούχα μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 40 βαθμών, γι’ αυτό συμβουλεύει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα στους 60 βαθμούς. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης του υφάσματος, μπορεί να προστεθεί λευκό ξύδι ως απολυμαντικό.

Άλλες φυσικές εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές στα παραδοσιακά απορρυπαντικά, όπως νιφάδες σαπουνιού Μασσαλίας για διάλυση σε ζεστό νερό ή υποαλλεργικές μπάρες πλυντηρίων ρούχων.

Διαβάστε επίσης | 8 ρομαντικά αρώματα για το φθινοπωρινό νεσεσέρ

MHT