Αν και μέλος της δημοφιλούς οικογένειας των οσπρίων, όπως ο αρακάς και οι φακές, τα φασόλια θεωρούνται συχνά υποτιμημένα, ακόμη και από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. «Είναι οικονομικά προσιτά, βρίσκονται εύκολα και αν αγοραστούν σε κονσέρβα ή αποξηραμένα, διαρκούν πολύ καιρό», λέει ο καθηγητής Tim Spector, σχολιάζοντας πως του κάνει εντύπωση που πολλοί άνθρωποι δεν προτιμούν τα φασόλια.
Τα οφέλη
«Τα φασόλια έχουν ένα ιδιαίτερο διατροφικό προφίλ», λέει η Rhian Stephenson, διατροφολόγος, φυσιοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Artah. «Είναι μια πολύ σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και κάλιο, και παράλληλα είναι σημαντική πηγή φυλλικού οξέος». Σαν να μην έφταναν αυτά, είναι επίσης γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά (φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, υπογλυκαιμικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως και πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που τροφοδοτεί τα βακτήρια του εντέρου, τονίζει ο καθηγητής Spector.