φασόλια-όλα-τα-οφέλη-για-την-διατροφή-μ-308166
©unsplash

Αν και μέλος της δημοφιλούς οικογένειας των οσπρίων, όπως ο αρακάς και οι φακές, τα φασόλια θεωρούνται συχνά υποτιμημένα, ακόμη και από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. «Είναι οικονομικά προσιτά, βρίσκονται εύκολα και αν αγοραστούν σε κονσέρβα ή αποξηραμένα, διαρκούν πολύ καιρό», λέει ο καθηγητής Tim Spector, σχολιάζοντας πως του κάνει εντύπωση που πολλοί άνθρωποι δεν προτιμούν τα φασόλια.

Τα οφέλη

«Τα φασόλια έχουν ένα ιδιαίτερο διατροφικό προφίλ», λέει η Rhian Stephenson, διατροφολόγος, φυσιοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Artah. «Είναι μια πολύ σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και κάλιο, και παράλληλα είναι σημαντική πηγή φυλλικού οξέος». Σαν να μην έφταναν αυτά, είναι επίσης γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά (φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, υπογλυκαιμικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως και πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που τροφοδοτεί τα βακτήρια του εντέρου, τονίζει ο καθηγητής Spector.

Φασόλια: Όλα τα οφέλη για την διατροφή μας-1
©unsplash

Φασόλια και φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι «πρωταρχικό καύσιμο για το μικροβίωμα του εντέρου», εξηγεί ο καθηγητής Spector. Όταν τα βακτήρια μας τρέφονται με φυτικές ίνες, τις μεταβολίζουν και παράγουν ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Έτσι, καταπολεμούν τη φλεγμονή, την παχυσαρκία, τον κίνδυνο καρκίνου, είναι νευροπροστατευτικά και παρεμβαίνουν επίσης στην ανοσολογική μας απόκριση. Όταν οι φυτικές ίνες λείπουν από τη διατροφή μας, τα μικρόβια ουσιαστικά λιμοκτονούν, οπότε στρέφονται προς τη βλεννογόνο μεμβράνη του εντέρου για τροφή.  Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες – περιέχουν περίπου 25 g φυτικών ινών ανά 100 g.

Πώς να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσετε τα φασόλια στη διατροφή σας, αλλα αυτό που αξίζει να γνωρίζετε, είναι πως κάθε φασόλι έχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ, με διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών και πολυφαινολών. Η διαφοροποίηση των τύπων φασολιών που τρώτε κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ευεξία και την καλή υγεία του εντέρου.

Φασόλια: Όλα τα οφέλη για την διατροφή μας-2
©unsplash

Όσον αφορά τις συνταγές και τον τρόπο μαγειρέματός τους, θα βρείτε δεκάδες ιδέες που απογειώνουν τη γεύση τους. Είτε ωμά σε σαλάτες, είτε μέσα σε tacos ή με τη μορφή σούπας (φασολάδα), τα φασόλια είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Μη διστάσετε να τα συνδυάσετε με άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως αγκινάρες ή κινόα.

Διαβάστε επίσης | Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία