οι-2-τροφές-που-πρέπει-να-αποφύγετε-για-303624
©Instagram/Chloe Lecareux

Ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή;

Ο Yohan Mannone είναι αθλητής υψηλού επιπέδου και φυσιοπαθητικός που ειδικεύεται στη μικροδιατροφή. Στα προγράμματα του “My anti-inflammatory program” και “Myanti-inflammatory recipes” (Ed.Leduc), αναφέρει λεπτομερώς μερικά από τα tips για τον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής του, που του επέτρεψε να ξεπεράσει μια χρόνια ασθένεια. Μεταξύ αυτών, αναφέρει λεπτομερώς μια λίστα με προφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, δύο από τις οποίες εμφανίζονται συστηματικά. «Υπάρχουν τόσοι καλοί τρόποι διατροφής όσοι και οι άνθρωποι και επομένως είναι αδύνατο για μένα να δημιουργήσω ένα μόνο πιάτο που να ισχύει για όλους. Από την άλλη, γνωρίζουμε πλέον ότι ορισμένες κατηγορίες τροφίμων που προκαλούν φλεγμονή, ειδικά αν δεν είναι υψηλής ποιότητας. Επομένως, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε», συμβουλεύει.

Οι 2 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για καλύτερη υγεία-1
©Unsplash

Δύο τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα:

Δημητριακά γλουτένης

«Η γλουτένη είναι μια ουσία που υπάρχει σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και επομένως σε όλα τα παράγωγά τους: ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα, κέικ, σιμιγδάλι, αρτοσκευάσματα. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα δύο τύπων φυτικών πρωτεϊνών: προλαμίνης και γλουτενίνης, σε συνδυασμό με άμυλο για να σχηματίσουν το πρωτεϊνικό απόθεμα του κόκκου ορισμένων δημητριακών, ιδίως του σίτου (80%). Η ελαστική του δομή το καθιστά ένα πολύ ενδιαφέρον κολλώδες υλικό στην παρασκευή ψωμιού. Αυτές οι ιδιότητες είναι που επιτρέπουν στη γλουτένη να βελτιώσει το ψήσιμο του αλευριού και να φουσκώσει το ψωμί.

Γιατί είναι όμως πρόβλημα;

Η μετέωρη αύξηση των περιπτώσεων αλλεργίας και δυσανεξίας στη γλουτένη τα τελευταία 30 χρόνια δεν προκαλεί έκπληξη, όταν γνωρίζουμε ότι το σημερινό σιτάρι δεν έχει καμία σχέση με αυτό των προγόνων μας. Αποτελούμενο από 42 ζεύγη χρωμοσωμάτων σε σύγκριση με μόνο 14 αρχικά, το DNA του σύγχρονου σιταριού έχει τροποποιηθεί τεχνητά. Οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων έχουν κυρίως διασταυρώσει διάφορες μορφές για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Οι γενετικές τροποποιήσεις του σιταριού το έχουν καταστήσει πιο αποτελεσματικό για τους κατασκευαστές, αλλά λιγότερο εύπεπτο για τον άνθρωπο. Επομένως, τα εν λόγω τρόφιμα δεν θα μπορούν να αφομοιωθούν επαρκώς (κομμένα από τα ένζυμά μας), προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο εντερικό επίπεδο: τα κακά βακτήρια θα τραφούν, τα οποία θα προκαλέσουν ανισορροπία της μικροχλωρίδας. Επιπλέον, η έκθεση στη γλουτένη, άρα και στο περίφημο μόριο της «άλφα-γλιαδίνη», αυξάνει την παραγωγή της ζονουλίνης, μιας πρωτεΐνης που προάγει τον διαχωρισμό των στενών συνδέσεων του εντέρου στο επίπεδο του εντερικού βλεννογόνου, που δημιουργεί εντερική υπερπερατότητα μετατρέποντας το έντερο σε πραγματικό κόσκινο.

Οι 2 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για καλύτερη υγεία-2
©Unsplash

Ωστόσο, εκτός από τα άτομα με κοιλιοκάκη που έχουν ριζική δυσανεξία στη γλουτένη, η πλήρης και μόνιμη διακοπή της δεν φαίνεται απαραίτητα επιθυμητή (και συχνά προκαλεί άγχος). Ωστόσο, με την παρουσία πολλών ουσιών επιβλαβών, συνιστώ να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, ειδικά το σύγχρονο σιτάρι. Προτιμήστε πιο εύπεπτες πηγές γλουτένης: επιλέξτε ψωμιά φτιαγμένα από φυσικό προζύμι. Η ζύμωση με προζύμι δρα ως προ-πέψη της γλουτένης και την κάνει πιο αφομοιώσιμη».

Κακής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα

«Η λακτόζη είναι ο υδατάνθρακας (ζάχαρη από το γάλα) που αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Φυσιολογικά αφομοιωμένο από το σώμα χάρη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται “λακτάση”, αυτό το σάκχαρο διασπάται σε γαλακτικό οξύ για να τροφοδοτήσει τα υγιή βακτήρια στην εντερική μας μικροχλωρίδα. Ωστόσο, ως ενήλικες, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλέον αυτή την ικανότητα να παράγουν αυτό το ένζυμο. Φυσικά παρούσα στα βρέφη για να μπορέσουν να αφομοιώσουν το μητρικό γάλα, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται με τα χρόνια μέχρι να γίνει πιο σπάνια/εξαφανισμένη. Το σώμα μπορεί να ανεχθεί μόνο μια ορισμένη ποσότητα λακτόζης που διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτή είναι η περίφημη δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν δικαιολογεί την πλήρη στέρηση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ορισμένα σκληρά τυριά (Emmental, Gouda, Παρμεζάνα, Gruyère, κ.λπ.) περιέχουν πολύ λίγα, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα «χωρίς λακτόζη», που δυνητικά τα καθιστά πιο εύπεπτα και επομένως λιγότερο επιβλαβή για όσους έχουν δυσανεξίες.

Οι 2 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για καλύτερη υγεία-3
©Unsplash

Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που υπάρχει περισσότερο στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θεωρείται αλλεργιογόνα πρωτεΐνη η οποία, μη αναγνωρισμένη από τον οργανισμό, πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση. Θεωρούμενη στη φυσιοπάθεια ως «κόλλα» που κατακάθεται στον εντερικό βλεννογόνο και περιορίζει την αφομοίωση μικροθρεπτικών συστατικών, η καζεΐνη φαίνεται, σε πολλές μελέτες, να σχετίζεται με πολυάριθμες διαταραχές υγείας: φλεγμονή του γαστρεντερικού και των αρθρώσεων, διαβήτης τύπου 1, χρόνιες πεπτικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές.Προσοχή όμως, δεν είναι όλες οι καζεΐνες ίσες. Η καζεΐνη είναι η κύρια ομάδα πρωτεϊνών γάλακτος και υπάρχει σε δύο μορφές.

Εάν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε:

Βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκες, πρόβατα ή αγελάδες Τζέρσεϊ που τρέφονται με χόρτο για περιορισμό της επίδρασης φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και άλλων φλεγμονωδών ουσιών. Γαλακτοκομικά προϊόντα από νωπό ή μικροφιλτραρισμένο γάλα για να διατηρήσουν τον πλούτο τους σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα γιαούρτια και τα τυριά, για να εκμεταλλευτείτε τα καλά βακτήρια που περιέχουν. Κατανάλωση ακατέργαστου βουτύρου.

Διαβάστε επίσης | Όλα τα κουρέματα του 2024 που κολακεύουν το πρόσωπο