Τυρί cottage: η πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή που χρησιμοποιώ για ελαφριά δείπνα
Το τυρί cottage (το οποίο δεν είναι το ίδιο με τη ρικότα, παρεμπιπτόντως) είναι πολύ δημοφιλές. Δεν έχω πάντα τύχη να το βρίσκω στο σούπερ μάρκετ, και τις προάλλες, όταν ένας συνάδελφος προσπάθησε να το αγοράσει online χωρίς επιτυχία (ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν ακόμη και ελλείψεις σε αποθέματα), είδα την επίδραση που έχει το TikTok στο να φέρνει ορισμένα τρόφιμα στο επίκεντρο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό το τυρί αποτελεί ένα από τα βασικά μου συστατικά όσον αφορά την προετοιμασία δείπνων πλούσιων σε πρωτεΐνες, ένα από τα αγαπημένα μου από τότε που έμαθα ότι τα δείπνα με αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό βοηθούν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας (και στην απώλεια βάρους επειδή ο μεταβολισμός τους απαιτεί ενέργεια).
Ιδανικό για ένα ελαφρύ βραδινό
Φυσικά, για να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να τρώτε μόνο αυγά ή στήθος κοτόπουλου για δείπνο, το τυρί cottage έχει γίνει μια καλή εναλλακτική λύση για την προετοιμασία light, χορταστικών, αντιφλεγμονωδών και χαμηλών σε θερμίδες δείπνων, σε συνδυασμό με άλλες πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η διατροφολόγος Laura Parada, συγγραφέας του βιβλίου ¿Qué nos mueve a comer así? (Τι μας παρακινεί να τρώμε έτσι;), επιβεβαιώνει ότι είναι μια καλή επιλογή για δείπνο επειδή «βοηθά στη βελτίωση της πέψης, καθώς αποτελεί πηγή φυσικών προβιοτικών που είναι ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Παρέχει οφέλη για την υγεία του εντέρου, καθώς περιέχει φυσικά προβιοτικά που προάγουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνοντας την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», εξηγεί. Και προσθέτει, σχετικά με την ικανότητά του να ηρεμεί το στομάχι και να χορταίνει: «Διευκολύνει τον καλύτερο έλεγχο της όρεξης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, η οποία βοηθά στη διατήρηση της αίσθησης πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το τυρί είναι ιδανικό για όσους αγαπούν ένα ελαφρύ δείπνο ή που θέλουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες χωρίς να θυσιάζουν θρεπτικά συστατικά». Το τυρί cottage σας βοηθά να χάσετε λίπος (αλλά όχι μυϊκή μάζα).
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και η χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (κάθε 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου 90 kcal και μεταξύ 12-14 γραμμαρίων πρωτεΐνης) το καθιστούν μια καλή επιλογή, σύμφωνα με την Parada, όταν ο στόχος είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας ή/και όταν θέλετε να μειώσετε τη λιπώδη μάζα χωρίς να χάσετε μυϊκή μάζα.
Είναι καλό για το νευρικό σύστημα.
Ο λόγος είναι ο πλούτος του σε βιταμίνες Β, όπως επιβεβαιώνει η Parada. «Προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3) και η βιταμίνη Β12, και μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, μεταξύ άλλων.

Αποβουτυρωμένο ή πλήρες;
Ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ερωτήματα. «Να αγοράσω αποβουτυρωμένο ή πλήρες;» Και οι δύο επιλογές, σύμφωνα με την Parada, είναι υγιεινές, αν και τα τυριά cottage πλήρους λιπαρών έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και, επομένως, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. «Για χρόνια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών στιγματίζονται λανθασμένα ως ανθυγιεινή επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι, στην πραγματικότητα, τα λίπη που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, εάν καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής», εξηγεί.
Τυρί cottage έναντι ρικότα
Παρόλο που μπορεί να συγχέονται, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι το ίδιο είδος τυριού. Με την πρώτη ματιά, η διαφορά είναι σημαντική: το τυρί cottage έχει κοκκώδη υφή και είναι πιο όξινο από τη ρικότα. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά διαφέρει επίσης (κάτι που δικαιολογεί εν μέρει την τρέχουσα μανία για το τυρί cottage). «Το τυρί cottage είναι ένα φρέσκο τυρί με πιο ομοιογενή και συμπαγή υφή. Παρασκευάζεται από ορό γάλακτος, το οποίο είναι το υγρό μέρος που λαμβάνεται μετά την πήξη του γάλακτος για την παρασκευή τυριού. Όσον αφορά τη θρεπτική του σύνθεση, έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και παρέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη από το τυρί cottage», λέει.
Μερικές ιδέες για να συμπεριλάβετε τυρί cottage στα δείπνα
Όπως επιβεβαιώνει η Parada, είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό που μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, επειδή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τοστ, smoothies, σπιτικού παγωτού, ή ντρέσινγκ… Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση του δείπνου, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες:
Ως υγιεινό τυλιχτό. Μου αρέσει η συνταγή Fit Happy Sisters: με ένα μεγάλο αυγό, 300 γραμμάρια τυρί cottage, μια κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου και μια άλλη ρίγανη. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε για 40 λεπτά. Αυτό δημιουργεί μια ζύμη σαν τυλιχτό που μπορεί να γεμιστεί με κοτόπουλο, λαχανικά κ.λπ.
Για να φτιάξω μια υγιεινή κις, μου αρέσει να δοκιμάζω τη συνταγή της Petit Fit μία φορά την εβδομάδα: δύο αυγά, 80 γραμμάρια τυρί cottage, 40 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα, δύο φέτες μαγειρεμένης γαλοπούλας, ρίγανη και αλάτι (όλα χτυπημένα, αναμεμειγμένα και ψημένα σε τηγάνι).
Ως συνοδευτικό πιάτο για ψητό.
Διαβάστε επίσης | Fisherman Trend: Τα κομμάτια για να υιοθετήσετε την τάση