Τα ροδάκινα είναι ένα συμπύκνωμα βιταμινών και αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό: βοηθούν στην πέψη, καθαρίζουν το συκώτι, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.
Τα ροδάκινα, γλυκά και ζουμερά, δεν είναι μόνο νόστιμα: είναι επίσης ένα συμπύκνωμα υγείας. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό και είναι επίσης ιδανικά για διατροφή απώλειας βάρους. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ιδιότητες των ροδάκινων, τα οφέλη, τις θερμίδες, τα σάκχαρα, πόσα μπορείτε να τρώτε την ημέρα και τυχόν αντενδείξεις.
Σε τι χρησιμεύουν τα ροδάκινα;
Τα ροδάκινα είναι ένα φρούτο χαμηλών θερμίδων που είναι πλούσιο σε νερό, ιδανικό για να αναζωογόνηση. Βοηθούν πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματος, ενυδατώνουν, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζουν την πέψη και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος. Θεωρούνται επίσης φρούτα φιλικά προς την καρδιά, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο, και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, χάρη στην παρουσία φυτικών ινών, προάγουν την εντερική κανονικότητα.

Είναι καλά για το συκώτι
Τα ροδάκινα περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στο συκώτι. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες προάγουν την αποβολή των τοξινών μέσω του εντέρου, μειώνοντας το φορτίο του ήπατος. Επομένως, είναι επίσης ένα χρήσιμο φρούτο σε περίπτωση καθαρισμού του ήπατος.
Ένας σύμμαχος για το δέρμα
Πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α, τα ροδάκινα βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας, της λάμψης και της προστασίας του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φρούτα καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 85%) βοηθά στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του δέρματος.

Διατροφικές ιδιότητες
Ακολουθούν οι κύριες μέσες διατροφικές τιμές ανά 100 γραμμάρια φρέσκου ροδάκινου:
Νερό: 88%
Υδατάνθρακες: 9,5 g
Σάκχαρα: 8 g
Φυτικές ίνες: 1,5 g
Πρωτεΐνες: 0,9 g
Λίπος: 0,3 g
Βιταμίνη C, Βιταμίνη A, Κάλιο, Φώσφορος, Μαγνήσιο
Οφέλη
Υποστηρίζουν την πέψη χάρη στις φυτικές ίνες
Καταπολεμούν τη γήρανση χάρη στα αντιοξειδωτικά
Προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία
Έχουν διουρητικές και καθαριστικές ιδιότητες
Ενυδατώνουν τον οργανισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος και το προστατεύουν από τις ακτίνες UV
Συμβάλλουν στην υγεία του ήπατος

Πόσες θερμίδες έχει ένα ροδάκινο; Και πόση ζάχαρη;
Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει κατά μέσο όρο 55-60 θερμίδες. Είναι επομένως ένα ιδανικό σνακ για όσους κάνουν δίαιτα ή θέλουν ένα υγιεινό και φυσικό σνακ.
Κατά μέσο όρο, ένα ροδάκινο περιέχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης (φρουκτόζη). Είναι μέτριας περιεκτικότητας, ειδικά αν περιλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Τα ροδάκινα δεν προκαλούν υψηλές γλυκαιμικές κορυφές, χάρη και στην παρουσία φυτικών ινών.

Πόσα ροδάκινα μπορείτε να φάτε την ημέρα;
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να τρώτε 1-2 ροδάκινα την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις θερμιδικές σας ανάγκες. Όσοι ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν διατροφολόγο, αλλά γενικά τα ροδάκινα ταιριάζουν επίσης καλά σε ελεγχόμενα διατροφικά προγράμματα.
Αντενδείξεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό να είστε προσεκτικοί:
Αλλεργίες: Κάποια άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στα ροδάκινα (ειδικά σε όσους έχουν αλλεργία στη γύρη ή στα κουκούτσια).
Γαστρεντερικές διαταραχές: Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή διάρροια λόγω των φυτικών ινών.
Σάκχαρα: Όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Συνταγές με ροδάκινα
Μπρούσκετα με ψητά ροδάκινα και ρικότα
Υλικά:
1 μεγάλο ροδάκινο.
1 φέτα ψωμί.
Ρικότα.
Λεμόνι.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μέλι.
Λίγα φύλλα βασιλικού ή μέντας.
Εκτέλεση:
Ψήστε τις φέτες ροδάκινου σε μια σχάρα, διατηρώντας τη θερμοκρασία χαμηλή και σταθερή.
Ψήστε τη φέτα ψωμιού.
Αλείψτε λίγη ρικότα από πάνω.
Τοποθετήστε τις φέτες ροδάκινου.
Τρίψτε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού ή μέντας, ανάλογα με το γούστο σας.
Μπορείτε να επιλέξετε αν θα καρυκεύσετε με λίγο ελαιόλαδο ή με μέλι.
Διαβάστε επίσης | 10 τροφές που μειώνουν φυσικά την κορτιζόλη και πρέπει να καταναλώνετε στην διατροφή σας