επιλόχειος-κατάθλιψη-ένα-νέο-φάρμακο-91412
©Shutterstock

Αν και η χαρά της μητρότητας είναι αδιαμφισβήτητη, συχνά αντισταθμίζεται από συμπτώματα όπως το έντονο στρες και οι απότομες αλλαγές στη διάθεση, κάτι που συχνά αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, μία στις επτά γυναίκες πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη, σοβαρή μορφή κλινικής κατάθλιψης που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ενημέρωση και αντιμετώπιση αυτής της αρκετά συχνής πάθησης. Το 2006 η ηθοποιός  Brook Shields εξέδωσε το ανατρεπτικό για την εποχή του βιβλίο Down Came the Rain, το 2017 το ντοκιμαντέρ When the Bough Breaks έριξε ακόμα περισσότερο φως στο θέμα, ενώ δεν ήταν λίγες οι celebrities που αποφάσισαν να μοιραστούν δημόσια τις δικές τους εμπειρίες, ανάμεσά τους η Serena Williams και η Chrissy Teigen. Παρόλα αυτά, η ιατρική δεν έδειχνε να βρίσκει λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, ο Διεθνής Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε ένα σκεύασμα για την άμεση αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, γεγονός που ανοίγει νέο κεφάλαιο τόσο για τις πάσχουσες όσο και για τους θεράποντες ιατρούς. Το φάρμακο ονομάζεται Zulresso και διατίθεται σε μορφή ορού, με κύριο συστατικό τη συνθετική μορφή μιας ορμόνης που παράγεται από τη προγεστερόνη και βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως όταν χορηγείται σε μονοδόσεις, που διαρκούν 60 ώρες, θεραπεύει τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Όπως κάθε καινούριο φάρμακο, έτσι και το Zulresso, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, είναι μεν πολλά υποσχόμενο για κάποιες, απαγορευτικό όμως για άλλες γυναίκες. Εκτός από τις πιθανές παρενέργειες, που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζαλάδα, υπνηλία και σε σπάνιες περιπτώσεις απώλεια συνείδησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος του. Η αρχική τιμή του στην Αμερική υπολογίζεται στα $7.500 ανά φιάλη και $34.000 ανά ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ άγνωστο είναι αν και υπό ποιες συνθήκες θα καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον της ψυχικής υγείας των γυναικών σύμφωνα με την Alexandra Sacks, M.D., ψυχίατρο και συγγραφέα του βιβλίου What No One Tells You: A Guide to Your Emotions from Pregnancy to Motherhood.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί αντιμετώπιζαν την επιλόχεια κατάθλιψη όπως κάθε άλλη διαταραχή άγχους και κατάθλιψης, με αντικαταθλιπτικά σκευάσματα όπως το Zoloft. «Το Zulresso λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, καθώς η δράση του επηρεάζει και τις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας» εξηγεί η Sacks, προσθέτοντας πως τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αλλάζουν δραματικά μετά τη γέννα. Άλλο ένα πλεονέκτημά του είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Ενώ άλλες αντικαταθλιπτικές θεραπείες χρειάζονται έως και 4 εβδομάδες για να δράσουν, το νέο φάρμακο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα.

Παρά το υψηλό κόστος του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη και πιθανόν για ένα βήμα πιο κοντά σε νέες, καινοτόμες θεραπείες. «Αυτό που μας δείχνει το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πως η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία και πως αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετική λειτουργία του γυναικείου εγκεφάλου και τις διαφορετικές ανάγκες του γυναικείου οργανισμού», καταλήγει η Sacks.

Read more at vogue.com

MHT