5-σημεία-κλειδιά-από-την-πρώτη-couture-συλλογ-185075
©Filippo Fior

Ο εκδημοκρατισμός του οίκου Alaïa

Δεν ήταν η πανδημία που οδήγησε τον Pieter Mulier έξω για το πρώτο του couture show και συγκεκριμένα στο δρόμο μπροστά από το ατελιέ του οίκου στο Le Marais του Παρισιού. Ήταν μέρος της προσπάθειάς του να κάνει τον οίκο Alaïa πιο προσιτό, περιέγραψε ο Βέλγος designer. “Στα 80s πολλές γυναίκες αγόραζαν Alaïa, ειδικά στην Αμερική. Στην πορεία όμως έγινε κάπως πιο αποστασιοποιημένος σαν οίκος. Γι’ αυτό και κάναμε το show στο δρόμο, για να μπορούν όλοι να διακρίνουν τις καθαρές γραμμές, τα απλά πουλόβερ, τα leggings, το everyday στυλ”, εξήγησε. Φυσικά στη θέα των πολυτελών κόκκινων φορεμάτων, των λευκών evening dresses ή των skirts που κινούνται σαν καταρράκτες, η απλότητα δεν είναι η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό. Όπως όμως φρόντισε να εξηγήσει και ο ίδιος, η χαλαρότητα ήταν πάντα το μαγικό συστατικό αυτού του αισθησιασμού που δημιουργούσε ο Azzedine Alaïa.

5 σημεία-κλειδιά από την πρώτη couture συλλογή του Pieter Mulier για τον οίκο Alaïa-1
©Filippo Fior

Το show έμεινε πιστό στις αρχές Alaïa

Το να κάνει τις γυναίκες να νιώθουν όμορφα, ήταν πάντα στόχος του Τυνήσιου designer που έφυγε από τη ζωή το 2017. Ο Alaïa το πέτυχε αυτό όχι με φόρμες και sneakers που επικρατούν τώρα, αλλά κατασκευάζοντας την κομψότητα μέσα από την απλότητα. “Ήθελα η πρώτη μου συλλογή να είναι ένα λευκός καμβάς με όλους τους κώδικες που υπήρξαν σημαντικοί για τον Alaïa, να τους εξηγήσω στη νέα γενιά που δυστυχώς δεν τους γνωρίζει. Είναι χρέος της γενιάς μου να εξηγήσει στους νεότερους τι σημαίνει Alaïa, αλλά και να επαναφέρει τον αισθησιασμό και τη χαλαρότητα που είχε στα 80s”, εξηγεί ο Pieter Mulier. Ενώ πολλοί νέοι αναγνωρίζουν τα signature pieces Alaïa, τις sculptured φούστες, τις laser cut ζώνες και μπότες, λίγοι μπορούν να τα μεταφράσουν στην καθημερινή γκαρνταρόμπα.

5 σημεία-κλειδιά από την πρώτη couture συλλογή του Pieter Mulier για τον οίκο Alaïa-2
©Filippo Fior

Ο Mulier σχεδόν είχε εγκαταλείψει τη μόδα

Ο Pieter Mulier βρισκόταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Richemont για περίπου ένα χρόνο, πριν αποδεχτεί τη θέση. “Πίστευα πως δεν θα έκανα πια μόδα, με τα sneakers, τα sportswear και όλα αυτά”, εξηγεί για την πρώτη δουλειά του στον οίκο Calvin Klein. O Mulier που είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική, έκανε internship στο ομώνυμο brand του Raf Simons και μετά δούλεψαν μαζί στον Jil Sander και τον Christian Dior. Έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα αναζητώντας για την επιστροφή του έναν οίκο στον οποίο θα δούλευε με τους όρους του, εκτός πιεστικών προγραμμάτων.

5 σημεία-κλειδιά από την πρώτη couture συλλογή του Pieter Mulier για τον οίκο Alaïa-3
©Filippo Fior

Διαβάστε επίσης | Οι τοπ στιγμές από την AW21 Off-White συλλογή

MHT