9-τρόποι-να-δώσετε-ώθηση-στην-καριέρα-σα-115744
©Gorunway/ Balenciaga

Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη καριέρα που έχετε ακολουθήσει, δεν είστε μόνοι. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 73% των γυναικών στις ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν δουλειά, είτε λόγω χαμηλών μισθών, είτε γιατί δεν έχουν προοπτική, είτε γιατί δεν πιστεύουν στην επιτυχία της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Βάση στατιστικών, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για αλλαγή στο χώρο εργασίας, όμως πως αποφασίζει κανείς αν θα παραμείνει ή αν θα αναζητήσει τη τύχη του αλλού;

Την απάντηση δίνουν τρεις ειδικοί οι οποίοι μιλούν στη Vogue για το πως να «ανανεωθούμε» επαγγελματικά.

Σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά

Είναι σημαντικό να βρείτε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς. «Αναρωτηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας», λέει η Heidi Copping, CPO του MatchesFashion.com. «Μια αναβάθμιση στη καριέρα μας δε σημαίνει απαραίτητα μια θέση με περισσότερες ευθύνες. Μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία ή καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Όταν βρείτε αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε πλήρεις, τότε θα μπορέσετε να θέσετε τους στόχους σας».

Παρατηρώντας ποιοι τομείς σας δυσαρεστούν είναι εξίσου σημαντικό. «Κάποιοι λένε πως δεν περνάνε καλά στη δουλειά τους, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το γιατί», εξηγεί η Jen Roubio, η πρόεδρος και chief-brand-officer του Away, ενός lifestyle brand με είδη ταξιδιού. «Προσπαθήστε να βρείτε τις στιγμές που νιώθετε τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Όταν ανακαλύψετε τη πηγή του προβλήματος, τότε θα μπορέσετε να βρείτε και τη λύση».

Αναγνωρίστε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας

Καθώς αναλογίζεστε τη θέση στην οποία βρίσκεστε τώρα, θα ανακαλύψετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και που έχετε ελλείψεις. «Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν σε τομείς που δεν τους ταιριάζουν», λέει η Amy Smilovic, η οποία ίδρυσε το brand Tibi το 1997 και δέχεται συχνά ερωτήσεις για θέματα καριέρας μέσω του λογαριασμού της στο Instagram. «Πρέπει να καταλάβει κανείς πιο είναι το πάθος του και αν αυτό ταιριάζει με τα σημεία στα οποία είναι ικανός. Επίσης, πως μπορεί να βελτιωθεί σε τομείς όπου έχει αδυναμίες».

Η Copping προσθέτει, «Το να δέχεσαι σχόλια από διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές θέσεις είναι πολύ καλό για να καταλάβει κανείς τον εαυτό του. Όταν εστιάσετε στους τομείς όπου δεν είστε αρκετά καλοί, προσπαθήστε να εξελιχθείτε και να βελτιώσετε τα ελαττώματά σας».

9 τρόποι να δώσετε ώθηση στην καριέρα σας-1
©Gorunway

Ξεκινήστε από τα βασικά

Το να θέτει κανείς υψηλούς στόχους και να έχει φιλοδοξίες είναι καλό, όμως σημαντικό είναι να ξέρουμε να κάνουμε καλά τα βασικά πράγματα. «Να είστε πάντα στην ώρα σας, να μπορείτε να βγάλετε εις πέρας τα tasks που σας δίνονται και να δείχνετε ότι είστε οργανωμένοι», λέει η Smilovic. «Κάντε μικρά και σταθερά βήματα. Αυτό θα εδραιώσει τη θέση σας μέσα σε μια εταιρία».

Να βρίσκεστε σε εγρήγορση

«Εκείνοι που ξεχωρίζουν- στο Tibi- είναι αυτοί που δρουν άμεσα και έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν όταν βλέπουν μια ευκαιρία ή κάποιο πιθανό πρόβλημα», εξηγεί η Smilovic. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι απλά η βοήθεια σε κάποιο πρόβλημα μετράει. «Κάποιοι από τους εργαζόμενους θεωρούν ότι με το εκφράζουν συνεχώς τις ιδέες τους ή με το να βοηθούν θα εκτιμηθούν. Και η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος επιμείνει σε κάτι και μετά έρθει σε εμένα και μου δείξει που μπορεί να υπάρχει μια δυνατότητα ή ένα πρόβλημα, τότε πραγματικά θα τον προσέξω».

9 τρόποι να δώσετε ώθηση στην καριέρα σας-2
©Gorunway

Να είστε προετοιμασμένοι αν ζητάτε αύξηση

Όταν ζητάτε από τον προϊστάμενό σας κάποια αύξηση ή μια μεγαλύτερη θέση, να είστε έτοιμοι να του εξηγήσετε και τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το αξίζετε. «Θα πρέπει να έχετε μια λίστα με όσα έχετε καταφέρει. Το πόσο έχετε συνεισφέρει στην ομάδα ή στην εταιρεία σας. Δοκιμάστε το αρχικά με κάποιο φίλο σας ώστε όταν έρθει η ώρα να έχετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται».

Μην παραιτείστε εύκολα

Παρόλο που πλέον δεν είναι σύνηθες να μένει κανείς στην ίδια δουλειά για 15 ή 20 χρόνια, η Smilovic επιμένει πως θα πρέπει να το σκεφτούμε καλά πριν αλλάξουμε δουλειά. «Παρατηρώ πως πολλοί δεν μένουν για αρκετό χρονικό διάστημα», λέει η σχεδιάστρια. «Υπάρχει μια τάση να αλλάζουν συνεχώς περιβάλλον και αυτό καταλήγει στο να μην αποκτούν αρκετή εμπειρία σε κάτι συγκεκριμένο ενώ παράλληλα ζητούν μεγάλους μισθούς».

Με το να μείνεις κανείς στην ίδια εταιρεία για ένα χρονικό διάστημα βοηθά στο να εξελιχθεί κανείς προσωπικά και επαγγελματικά. «Πρέπει να μάθει κανείς καλά αυτό που κάνει και να γίνει πολύ καλός σε αυτό, ώστε στην επόμενη δουλειά του να μπορέσει να δεχθεί μια καλύτερη προσφορά».

9 τρόποι να δώσετε ώθηση στην καριέρα σας-3
©Gorunway

Ψάξτε για ευκαιρίες να εξελίξετε το αντικείμενό σας

Αν ψάχνετε για μια καινούρια δουλειά, δείτε τι ακριβώς σας προσφέρει ο εργοδότης σας ώστε να έχετε μια επαγγελματική εξέλιξη. «Στο Away μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι να έχουν εξέλιξη», εξηγεί η Roubio. «Ακόμα και αν κάποιος παραμένει στην ίδια θέση θέλουμε να αποκτά και άλλες ικανότητες. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που σκέφτονται το πως θα εξελιχθούν μέσα σε μια εταιρεία».

Κάντε διασυνδέσεις

Αν πάλι δεν ψάχνετε για κάτι καινούρια, κάντε γνωριμίες και διασυνδέσεις στη καθημερινότητα σας- ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας φανεί κάποιος χρήσιμος. «Πολλοί μπαίνουν σε sites όπως το Linkedln προκειμένου να δικτυωθούν. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να γνωρίσεις κόσμο», λέει η Smilovic.

Βρείτε έμπνευση εκτός γραφείου

Όταν κάτι μας εμπνέει, μας βοηθάει να πάμε μπροστά. «Υπάρχουν τόσες πολλές πηγές, από τα podcasts μέχρι ομιλίες που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς online», λέει η Copping. «Πρέπει απλά να το ψάξει κανείς, και κυρίως να αφιερώσει χρόνο».

MHT