black-tie-dresses-οι-κανόνες-και-τα-φορέματα-για-να-ακ-298404
©Instagram/Emili Sindlev

Σε έναν κόσμο όπου το στυλ στρέφεται όλο και περισσότερο προς την άνεση και το casual, τα διλήμματα σχετικά με το dress code είναι πολλά. Ακόμη και η Diana Vreeland, δεν βοηθάει καθώς η συμβουλή της για τα black tie parties είναι πως: «Η καλύτερη στιγμή για να φύγεις από ένα πάρτι είναι όταν το πάρτι μόλις αρχίζει.

Ακολουθεί ο οδηγός της Vogue για την αποκωδικοποίηση του black tie στις προσκλήσεις αυτής τη σεζόν.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το black tie code;

«Ένα μαύρο παπιγιόν που φοριέται με ένα βραδινό σακάκι», λέει βοηθητικά το λεξικό. «Λιγότερο επίσημο από το white tie που φοριέται στα δείπνα, τα πάρτι και τα balls, καθώς και για κάποιες εκδηλώσεις της σεζόν όπως το Glyndebourne», προσθέτει το Debrett’s. Όλα εξαρτώνται, ωστόσο, από τον οικοδεσπότη. Ένα φόρεμα μπορεί κάλλιστα να είναι εντυπωσιακό – αλλά εντελώς λάθος για ένα φιλανθρωπικό γκαλά. Αρχικά, μην φοβάστε να στείλετε μήνυμα στον οικοδεσπότη σας για διευκρινίσεις σχετικά με το επίπεδο τυπικότητας που πρέπει να σεβαστούν οι καλεσμένοι τους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το τι σχεδιάζουν να φορέσουν οι ίδιοι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να για να ντυθείτε black tie;

Με απλά λόγια, το «black tie» για τις γυναίκες μεταφράζεται καλύτερα ως «μάξι» φόρεμα ή κοστούμι σε ύφασμα κατάλληλο για το βράδυ, όπως βελούδο, σιφόν, μετάξι ή δαντέλα. Ένα κοκτέιλ φόρεμα, μπορεί να είναι επίσης κατάλληλο αν ο οικοδεσπότης σας είναι χαλαρής φύσης (ή αν το φόρεμα είναι, ας πούμε, είναι σε dramatic στιλ όπως του Alexander McQueen), αλλά είναι καλύτερο να υποθέσετε ότι ένα πολύ μακρύ φόρεμα είναι η πιο safe επιλογή (ή σμόκιν – ναι και οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν κοστούμι παντελονιού σε μια εκδήλωση black tie).

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-1
©Instagram/Leonie Hanne

Πώς μπορώ να προβλέψω πόσο smart θα είναι ένα event;

Θα υπάρξουν ενδείξεις. Αρχικά, εξετάστε το look της ίδιας της πρόσκλησης. Όσο πιο elegant και επίσημη είναι η πρόσκληση, τόσο πιο κομψό θα είναι και το event. Εάν η κλήση ήρθε ψηφιακά, μέσω Facebook ή WhatsApp, μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο, αλλά μόνο και μόνο επειδή η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω email δεν σημαίνει ότι δεν είναι επίσημο το event.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα λάθος στο black tie outfit;

Μάθετε τη λίστα των καλεσμένων. Αυτό θα σας δώσει ένα δείγμα για τους καλεσμένους που θα παρευρίσκονται για να κάνετε κουίζ σχετικά με την προσωπική τους ερμηνεία του ενδυματολογικού κώδικα, αλλά είναι και μια εύχρηστη πληροφορία εάν σκέφτεστε να επαναλάβετε ένα παλιό αγαπημένο σας ρούχο. Πάνω απ ‘όλα, δεν θέλετε να εμφανιστείτε φορώντας το ίδιο φόρεμα με κάποιον άλλο. Αν συμβεί το χειρότερο, δημιουργήστε αμέσως ένα Instagram Story και, στη συνέχεια, μείνετε μακριά από το doppelgänger σας.

Τι παπούτσια να φορέσω;

Εξετάστε την τοποθεσία. Χαλίκι, πλακόστρωτο, γκαζόν, παρκέ δάπεδο; Αξιολογήστε τις διαδρομές που μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της βραδιάς και προετοιμαστείτε να περπατήσετε στα stiletto heels σας. Ή, αν απλά πρέπει να φορέσετε τα νέα σας metallic crystal πέδιλα από Saint Laurent, βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει στη μεταφορά. (Σε αυτό το σημείο, ποτέ μα ποτέ μην βγάζετε τα παπούτσια σας στην πίστα. Μπορεί να πατήσετε ένα κομμάτι γυαλί – ή κάποιος άλλος καλεσμένος μπορεί να πατήσει το πεντικιούρ σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν είναι ποτέ κομψό.)

Η  Vogue επιλέγει τα πιο εντυπωσιακά black-tie dresses για να δημιουργήσετε ένα λαμπερό outfit στο επόμενο event σας.

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-2
©Ronald Mouret

Φόρεμα, Roland Mouret.

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-3
©Self-Portrait

Φόρεμα, Self-Portrait.

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-4
©Ana Radu

Φόρεμα,Ana Radu

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-5
©16 Arlington

Φόρεμα,16 Arlington

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-6
©Altuzarra

Φόρεμα,Altuzzara

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-7
©Miss Sohe

Φόρεμα,Miss Sohee

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-8
©Simkhai

Φόρεμα,Simkhai

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-9
©Alexandre Vauthier

Φόρεμα,Alexandre Vauthier

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-10
©Nensi Dojaka

Φόρεμα,Nensi Dojaka

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-11
©Alex Perry

Φόρεμα,Alex Perry 

Black tie dresses: Οι κανόνες και τα φορέματα για να ακολουθήσετε σωστά το στυλ-12
©Saint Laurent

Φόρεμα,Saint Laurent

Διαβάστε επίσης | Winter White: Μπορείτε να φορέσετε το λευκό παντελόνι και τον χειμώνα ακολουθώντας αυτά τα style tricks

MHT