Από τα παρασκήνια της υψηλής ραπτικής σε μια αποκλειστική συνομιλία με τη Maria Grazia Chiuri, την πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του ιστορικού οίκου.
Bρίσκομαι εδώ για μια προγραμματισμένη συνομιλία µε την καλλιτεχνική του διευθύντρια, Maria Grazia Chiuri. Είναι νωπές ακόµα στη µνήµη µου οι εικόνες από την τέντα στον κήπο του Μουσείου Rodin, που φιλοξένησε ένα σόου στο οποίο η παρουσίαση της κολεξιόν «έτρεχε» παράλληλα µε την παράσταση που έδινε η λονδρέζικη οµάδα ακροβατών Mimbre, µε µέλη αποκλειστικά γυναίκες. ∆ιπλός ο συµβολισµός: Οι ακροβάτες µέσα από την τέχνη τους συµβολίζουν τη σηµασία της αδελφότητας, την ατοµική δύναµη, αλλά –κυρίως– τη δύναµη που απαιτείται για να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, κυριολεκτικά και µεταφορικά. Η αποκλειστικά γυναικεία οµάδα, πάλι, αποτελεί µια ηχηρή δήλωση για τη δυναµική της αλληλεγγύης µεταξύ των εκπροσώπων του ίδιου φύλου. ∆ιπλό, εποµένως, και το µήνυµα: ενότητα και αισιοδοξία.
Επί της ουσίας, η συλλογή αποτελούνταν από πολυτελή, χειροποίητα ρούχα, εµπνευσµένα από τον κόσµο του τσίρκου, από αρλεκίνους, κλόουν και θηριοδαµαστές, και την ίδια στιγµή το καθένα από µόνο του ήταν µια ακριβής απεικόνιση του επιδέξιου savoir-faire και της τεχνογνωσίας του οίκου.

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια αναζήτησε την έµπνευση στις αρχές του προηγούµενου αιώνα. «Μεταξύ 1916 και 1917 κατέφταναν στην Πόλη του Φωτός καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης, επιδιώκοντας τη συνεργασία µε συναδέλφους τους, για να παραγάγουν µαζί σηµαντικό έργο, καθώς το Παρίσι ήταν η πρωτεύουσα της δηµιουργικής ελευθερίας», λέει. «Σκεφτείτε τον Picasso και τον Jean Cocteau, τον Sergei Diaghilev και τα Ballets Russes… Θεωρώ ότι αυτή η ιστορική περίοδος είναι συναρπαστική και εξαιρετικής σηµασίας σε σχέση µε το σήµερα».

∆εν στάθηκε, όµως, µόνο εκεί. Η θρυλική φωτογραφία της Dovima από τον Richard Avedon στη δεκαετία του ’50 την ενέπνευσε επίσης. «Ντυµένη µε Dior και ποζάροντας µε χάρη µπροστά σε ελέφαντες στο Cirque d’Hiver, υπήρξε έναυσµα γι’ αυτή τη συλλογή. Όταν πρόσφατα επισκέφτηκα το Λονδίνο για την προετοιµασία της έκθεσης Christian Dior: Designer of Dreams, στο Μουσείο Victoria & Albert, ψάχνοντας στα αρχεία βρήκα µια φωτογραφία µε την ανακοίνωση του πρώτου σόου του Dior στο ξενοδοχείο Savoy, Dior’s Circus Comes to Town – τι όµορφος τίτλος! Το τσίρκο, ξέρετε, συνδέεται άµεσα µε την ιταλική καταγωγή και τις αναφορές µου. Με ενθουσιάζει η εµµονή του Federico Fellini µε αυτό. Γύρω στο 1970 είχε επισκεφτεί το Cirque d’Hiver, για να µιλήσει µε τους καλλιτέχνες, και µετέφερε την προσωπική τους εµπειρία στις ταινίες του I Clowns και 8½». Όσο για την επιλογή της γυναικείας οµάδας ακροβατών, επισηµαίνει: «Είµαστε γαλουχηµένοι µε την ιδέα του ανταγωνισµού, αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγµή για αλληλοϋποστήριξη. Νιώθω πολύ έντονη την ευθύνη να δώσω χώρο στις γυναίκες και να προσπαθήσω να τις καταλάβω µέσα από τη δουλειά µου».
