Στη χώρα όπου ένα ζευγάρι σανδάλια, ένα καφτάνι και ένα μαγιό είναι αρκετά για το καλοκαίρι, το resort wear αποτελεί το αδιαμφισβήτητο success story της μόδας.
Αρκεί μια φευγαλέα ματιά στον χάρτη της ελληνικής μόδας για να συμπεράνει κανείς ότι οι σχεδιαστές που καταπιάνονται με αυτό που ονομάζουμε resort wear αποτελούν το success story της χώρας. Δεν ξέρω αν είναι θέμα marketing, αν δηλαδή το εξαγώγιμο αφήγημα του ελληνικού καλοκαιριού, με τον ήλιο, τη θάλασσα και τις μαγικές παραλίες, δίνει προβάδισμα σ’ εκείνους οι οποίοι σχεδιάζουν μαγιό, καφτάνια, σανδάλια, πετσέτες κ.τ.λ. ή αν, μοιραία, άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει όλα τα καλοκαίρια τους σε μια παραλία μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα καλοκαιρινά είδη μόδας από τον Γάλλο, τον Άγγλο ή τον Αμερικανό. Ωστόσο, δεν έχει μεγάλη σημασία η αφετηρία, αλλά το ότι η μόδα μας διαθέτει ένα πεδίο στο οποίο διακρίνεται διεθνώς.

Το πρώτο κιόλας καλοκαίρι που κυκλοφόρησαν τα Ancient Greek Sandals, τα φόρεσε η Michelle Williams. Ακολούθησαν η Beyoncé, η Rihanna, η Anne Hathaway, η Gisele, η Michelle Obama. Πέρυσι, τα δερμάτινα σανδάλια που φωνάζουν την καταγωγή τους πούλησαν 130.000 ζευγάρια, με τις εξαγωγές να αγγίζουν το 95%. Η Χριστίνα Μαρτίνη, συνιδρύτρια και creative director του brand, ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο το μυστικό της επιτυχίας: «Σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να είμαστε ένα εξαγώγιμο brand, γιατί βλέπαμε ότι έλειπαν από τη διεθνή αγορά τα διαχρονικά, χειροποίητα σανδάλια σε προσιτή τιμή». Όσο για τον παράγοντα «ελληνικότητα», τονίζει: «Όλος ο κόσμος, ακόμα κι αν δεν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα, γνωρίζει κάποια πράγματα γι’ αυτήν, όπως τον Παρθενώνα, τα άσπρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα στα κυκλαδίτικα νησιά, τη μυθολογία. Όλοι έχουν μια εικόνα της χώρας μας που τους κάνει να ονειρεύονται. Είτε επειδή θέλουν να έρθουν για διακοπές είτε επειδή, όταν ήταν παιδιά, ταυτίζονταν με κάποιον από τους θεούς του Ολύμπου. Οπότε δεν είναι δύσκολο να αγαπήσουν και τα προϊόντα μας».
