fileps-scrapbook-ashlyn-ρούχα-που-σέβονται-το-περιβάλ-192936

Η Ashlynn Park δημιουργεί απλοϊκά ρούχα συνδυάζοντας τεχνικές της Άπω Ανατολής με εκείνες του Δυτικού κόσμου. Οι ιδέες της αγκαλιάζουν το σώμα με ακρίβεια και σεβασμό ενώ οι συλλογές της συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών βλαβών στον πλανήτη μέσα από την ιδέα Zero Waste. 

FM: Στην αρχή της καριέρας σας, μεταξύ άλλων, συνεργαστήκατε στενά με τον Yohji Yamamoto. Πόσο χρήσιμη ήταν η συγκεκριμένη εμπειρία σε σχέση με όλα όσα κάνετε σήμερα.

AP: Εκείνη τη περίοδο, μέσα από την καθημερινότητα και την εργασία στο ατελιέ του κ. Yohji Yamamoto άρχισα σιγά σιγά να αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που έχω ως σχεδιάστρια. Σαν ένας πραγματικός δάσκαλος με ενστάλαξε στη ψυχή με μια αίσθηση υπερηφάνειας και αφοσίωσης! Με προετοίμασε να αντιμετωπίσω με πυγμή το κόσμο της μόδας όπου η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση έχουν γίνει πλέον ο κανόνας.

Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-1
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
1/7
Native Share

FM: Η συλλογή με το τίτλο “Hibernation” FW21 είναι μόλις η δεύτερη για τον οίκο ASHLYN…

AP: Πέρασα ένα ολόκληρο χρόνο αξιολογώντας όλες τις προηγούμενες εμπειρίες μου!

Η συλλογή για το χειμώνα του 2021, κάπως αντικατοπτρίζει μια εποχή ξεκούρασης και αναγέννησης όπως μας επιβλήθηκε μέσα από την πανδημία. 

Επιπλέον, η δημιουργική διαδικασία λειτούργησε σαν πρόκληση για να επανεκτιμήσω τον ρόλο μου ως σχεδιάστρια και να σκεφτώ πιθανούς τρόπους για να αλλάξω το σύστημα της μόδας με απώτερο σκοπό τη προστασία του περιβάλλοντος.

Θα έλεγα πως αυτός ο χειμώνας αγκαλιάζει το απροσδόκητο. Οι παραδοσιακές σιλουέτες να σχεδιάζονται εκ νέου μέσα από αντίθετες αποχρώσεις, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα μέσα από την ένταση που προσφέρουν τα χρώματα – το μαύρο, το λευκό καθώς και το κόκκινο του καρδιναλίου!  Όσο συνεχίζουμε να οδεύουμε προς το μέλλον, είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζεται το μέσα μας.

Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-2
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
2/7
Native Share

FM: θα ήθελα να μας πείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project Ashlynn Zero Waste. Από πού προήλθε η ιδέα και ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος.

AP: Η μεγαλύτερη μου ανησυχία αφορά τη βιωσιμότητα: ποιος επωφελείται από αυτήν και πώς μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία; Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία μόδας παράγει πολλά απόβλητα! Με αυτό το γεγονός ως αφετηρία δημιούργησα την capsule συλλογή  Zero Waste, ως αντίδραση σε αυτό το πρόβλημα. Τα ρούχα αυτά είναι φτιαγμένα από ένα και μοναδικό είδος υφάσματος ενώ κατά τη διαδικασία της κατασκευής τους έχουμε μηδενικά απορρίμματα.

Πέρα από αυτή τη σειρά, πάντα σε σχέση με  τη συνείδηση και τη συμπεριφορά του καταναλωτή σχεδιάσαμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο με πρωτεύοντα στόχο την εξέλιξη.

Έτσι προχώρησα σε μια εξατομικευμένη προσαρμογή όλων μας των προϊόντων καθώς και την εφαρμογή της δυνατότητας προ-παραγγελιών. Αυτή η μεθόδευση ουσιαστικά μας επιτρέπει να παράγουμε κομμάτια με υπευθυνότητα αφού όλα πια ράβονται αμέσως μετά την παραλαβή της παραγγελίας από τον πελάτη.

Ολόκληρη η συλλογή είναι κατασκευασμένη από φυσικές ίνες “χαμηλού αντίκτυπου”, όπως λινό, γνήσιο μαλλί και οργανικό βαμβάκι.

Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-3
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
3/7
Native Share

FM: Τι είναι αυτό που θέλετε να εκφράσετε με τις δημιουργίες σας.

AP: Η συλλογή ASHLYN εκπέμπει αυτοπεποίθηση! Πολύ απλά, θέλω οι γυναίκες να νιώθουν καλά φορώντας τα ρούχα μου.

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στις απέριττες, καθαρές σιλουέτες όπως επίσης την άνεση, την αντιλαμβάνομαι ως τη μοντέρνα ερμηνεία της παραδοσιακής ραπτικής. Έχω δεσμευτεί να δημιουργώ καλοφτιαγμένα, ποιοτικά ρούχα, που μπορούν να φορεθούν για πολλά χρόνια! Αυτό θα μειώσει την περιττή κατανάλωση και σπατάλη.

Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-4
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
4/7
Native Share

FM: Πως μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;  

AP: Ένα φόρεμα μπορεί να είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα αρχίζοντας από την εξωτερίκευση της εσωτερικής διάθεσης κάποιου, το γούστο, την ταυτότητα…

Αν πρόκειται για ένα οικογενειακό κειμήλιο, δηλαδή ένα ρούχο που περνά από γενιά σε γενιά, αυτό φέρει μαζί του ιστορίες διαφορετικές και τις εμπειρίες του ατόμου που το φοράει κάθε φορά. Ένα φόρεμα αντανακλά μια σημαντική στιγμή στο χρόνο και αποτελεί από μόνο του στοιχείο δυναμισμού σε σχέση με το φεμινισμό!

Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-5
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
5/7
Native Share
Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-6
©ASHLYN FW21, photography Sarah Blais
6/7
Native Share
Filep’s Scrapbook: ASHLYN – Ρούχα Που Σέβονται Το Περιβάλλον-7
©Ashlynn Park, portrait by Youn-Jung Kim
7/7
Native Share

Διαβάστε επίσης | Filep’s Scrapbook: Η ρομαντική Ιαπωνία της Maiko Kurogouchi

MHT