fileps-scrapbook-kaya-chie-διαχρονική-ευαίσθητη-κομψό-198295

Η νεαρή σχεδιάστρια πίσω από το ομώνυμο brandname KAYA CHIE εμπνέεται από τις κλασικές φόρμες της δεκαετίας του 1950 και εξηγεί στη Vogue Greece με ποιους τρόπους η μόδα αντανακλά τον ψυχισμό μας!

Filep Motwary: Ποια είναι η αγαπημένη σας ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία? Οι γονείς σας εργάζονταν στο χώρο της μόδας, σωστά;

Kaya Chie: Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια με νοσταλγία γιατί τα περισσότερα από τα ρούχα μου προέρχονταν είτε από τα δείγματα των συλλογών που έφτιαχνε η μητέρα μου είτε από το αρχείο το οποίο συνήθιζε να κρατά για σκοπούς έρευνας.  Πάντα μου μιλούσε για την αξία της δημιουργικότητας μέσα από παραδείγματα αναμφισβήτητης ποιότητας. Της άρεσε πολύ να μου εξηγεί τι κάνει ένα ρούχο καλοφτιαγμένο, τη σημασία του καλού φινιρίσματος και των υλικών με υψηλές προδιαγραφές. Μου έμαθε να διακρίνω τους διαφορετικούς τύπους υφασμάτων και να εντοπίζω τις λεπτομέρειες που διαχωρίζουν τη μία ποιότητα από την άλλη.  Ξέρετε, όταν επέλεξα να ακολουθήσω τη μόδα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη! Άλλωστε ήταν το μόνο πράγμα που ανέκαθεν γνώριζα καλά.

Ο παιδικός μου στόχος να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησε η μητέρα μου παραμένει αμετάκλητος μέχρι σήμερα και διαπιστώνω ευχάριστα πως αυτό είναι που προσδοκά για μένα ολόκληρη η οικογένεια μου. Με τον πατέρα μου η σχέση ήταν διαφορετική. Κάθε σαββατοκύριακο βολτάραμε σε τοποθεσίες και σε χώρους που ήταν αρχιτεκτονικά εντυπωσιακοί και αυτό με επηρέασε πολύ! Πλέον είμαι αρκετά ευαίσθητη με την έννοια του χώρου αλλά και την τοποθέτηση αντικειμένων μέσα σε αυτό.

Filep’s Scrapbook: KAYA CHIE – Διαχρονική & Ευαίσθητη Κομψότητα-1
©Courtesy of KAYIA CHIE AW21
1/5
Native Share

FM: Ποιος τύπος γυναίκας σας εμπνέει; Ποιες είναι οι αναφορές και οι βλέψεις σας για το γυναικείο σώμα;

KC: Μου αρέσει να τοποθετώ τη γυναίκα σε μια κατάσταση ακεραιότητας και αυτοπεποίθησης που σχεδόν σου απαγορεύει να της μιλήσεις αν δεν σου απευθύνει η ίδια το λόγο. Ενώ μοιάζει σοβαρή, διεκδικητική και μυστηριώδης, πάντα κομψή και λαμπερή, εντούτοις αυτή η εικονική πανοπλία κρύβει μια πολύ θηλυκή, εύθραυστη και άκρως ρομαντική εκδοχή του εαυτού της.

Τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για τη μόδα της δεκαετίας του 1950 λόγω της διαχρονικής της και κυρίως για την σιγουριά που προσέφερε στις γυναίκες. Επίσης, λατρεύω τις γυναίκες όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες του Peter Lindbergh! Ο Γερμανός φωτογράφος έδινε επιπλέον βάρος στην προσωπικότητα και όχι στην εμφάνιση. Με εμπνέει επίσης ο ARAKI του οποίου οι εικόνες εμπεριέχουν στοιχεία που αντανακλούν την απελευθέρωση της γυναίκας απο φυλετικούς και σεξιστικούς  περιορισμούς. Τέλος, ο Karl Blossfeldt που με ώθησε να εστιάσω και να προβάλω μια πιο ευκρινή εικόνα της αισθητικής μου.

Πιστεύω πως η εποχή μας επιτρέπει την αποδοχή της μοναδικότητας ενώ αναιρεί τα τυπικά στερεότυπα που σχετίζονται με το σώμα, το χρώμα και τη κουλτούρα που κουβαλά ο καθένας μας.  Η ελευθερία είναι ένα στοιχείο που θέλω να υπογραμμίσω μέσα από τη δουλειά μου!

Filep’s Scrapbook: KAYA CHIE – Διαχρονική & Ευαίσθητη Κομψότητα-2
©KAYIA CHIE AW21 | Marco Torri
2/5
Native Share

FM: Ποιο στοιχείο της μόδας σας εκπλήσσει περισσότερο και γιατί;

KC: Η μόδα μας προσφέρει προστασία απέναντι στο φόβο και την ευπάθεια παρότι είναι ο κυριότερος αφηγητής της ιστορίας μας και των προσωπικοτήτων που είτε προβάλλουμε είτε επιδιώκουμε. Κυρίως για τις γυναίκες, η μόδα λειτουργεί ως μια αφορμή για παιχνίδι αφού τους επιτρέπει να προσδιορίσουν εκ νέου την προσωπικότητά και τις αρετές τους μέσα από κάθε νέα τους εμφάνιση.

Ο Hubert De Givenchy κάποτε είπε πως «Το φόρεμα πρέπει να ακολουθεί το σώμα μιας γυναίκας, και όχι το σώμα να ακολουθεί το σχήμα του φορέματος», και πραγματικά είχε δίκιο. Κατανοώ πως πρόκειται για μια πολύ ισχυρή γλώσσα επικοινωνίας που συμβάλλει στην αναδημιουργία της ανθρώπινης εικόνας χωρίς περιορισμούς και σε αυτήν περιλαμβάνονται όλες οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από γενιά σε γενιά! Αυτό από μόνο του είναι ήδη αξεπέραστο. Απολαμβάνω τη διδακτική της πλευρά και την πρόσβαση που μου δίνει μέσα από τη μελέτη ενδυμάτων που έχουν διάρκεια στο χρόνο! Για τη μεταπτυχιακή μου συλλογή, η έννοια της μόδας μεταφράστηκε σαν μια αφηρημένη απόπειρα επικοινωνίας μεταξύ των συναισθημάτων και της κουλτούρας μου.

Filep’s Scrapbook: KAYA CHIE – Διαχρονική & Ευαίσθητη Κομψότητα-3
©KAYIA CHIE AW21 | left Ethan Hart, right Marco Torri
3/5
Native Share

FM: Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης της νέας σας συλλογής και ποιο το μήνυμα που εκπέμπει;

KC: Η έμπνευσή μου ήταν το ταξίδι για την εξεύρεση της ομορφιάς και της έντασης που περικλείονται μέσα στην ατέλεια και την ασυμμετρία της φύσης. Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου να λέει πως «οι γυναίκες διατηρούν την ομορφιά τους στο διηνεκές και γερνούν με χάρη». Η απογοήτευση της αποδοχής του γήρατος ως κομμάτι της ανθρώπινης φύσης σε συνδυασμό με την αποδοχή της ιδεολογίας γύρω από την ομορφιά στις μεγάλες ηλικίες, ήταν το έναυσμα που με οδήγησε στη διερεύνηση αυτής της οξύμωρης σύγκρισης.

Ήταν πραγματικά δύσκολο για μένα να προσδιορίσω κάτι τόσο αφηρημένο όμως τελικά πιστεύω πως τα κατάφερα, και αυτό οφείλεται στην αδυσώπητη πανδημία και τη μοναχική χρονιά που μας επέβαλε. Μέσα σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι εξερεύνησης της ευθραυστότητας της θηλυκότητας, το ράψιμο των ρούχων της συλλογής μου με ώθησε να βρω τον τρόπο για να εκφράσω δημιουργικά τη συμπαράσταση μου προς όλες τις γυναίκες εκεί έξω! Η συλλογή περιλαμβάνει αρκετές τεχνικές χειραγώγησης των υφασμάτων με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωσή τους έτσι ώστε να ξεπερνούν την φαινομενική τους χρήση.

Filep’s Scrapbook: KAYA CHIE – Διαχρονική & Ευαίσθητη Κομψότητα-4
©KAYIA CHIE AW21 | Ethan Hart
4/5
Native Share

FM: Πώς οραματίζεστε το μέλλον της μόδας μετά την πανδημία; 

KC: Σε σχέση με τη δουλειά μου, θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο σε πιο άνετες φόρμες. Η ερμηνεία μου για τη μόδα πολυτελείας αφορά μια γκαρνταρόμπα με ρούχα που αποτελούν την προέκταση του πνεύματος και του αισθησιασμού μιας γυναίκας! Σκοπεύω σύντομα να δώσω ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην επιλογή των υλικών και υφασμάτων ώστε η επωνυμία μου να εδραιωθεί σε μια κατηγορία αγαθών υψηλής ποιότητας που είναι εξίσου διαχρονικά, όμορφα, άνετα και με συναισθηματική αξία για τη γυναίκα που επιλέγει να τα φορέσει. Η διαχρονικότητα είναι για μένα ο τρόπος για να συμβάλω στην βιωσιμότητα της μόδας μέσα από την επιλογή μου να παράγω ελάχιστα κομμάτια που όμως διατηρούνται στο χρόνο. 

Filep’s Scrapbook: KAYA CHIE – Διαχρονική & Ευαίσθητη Κομψότητα-5
©KAYIA CHIE AW21 | Ethan Hart
5/5
Native Share

Δείτε το video της συλλογής