fileps-scrapbook-kublin-for-balenciaga-συνέντευξη-με-την-maria-kublin-234491

H έκθεση “Kublin for Balenciaga: An Unusual Collaboration” που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα συγκεντρώνει μια εκτενή και αντιπροσωπευτική επιλογή της δουλειάς του Ούγγρου φωτογράφου Tom Kublin και συνάμα ρίχνει φως στη στενή επαγγελματική του σχέση με τον θρυλικό Cristóbal Balenciaga. Η κόρη του Maria Kublin, η επικεφαλής επιμελήτρια του project, αφηγείται στον Filep Motwary όλες τις λεπτομέρειες.

FM: Είστε η επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης που αφορά το έργο του πατέρα σας Tom Kublin, τον οποίο ωστόσο δεν είχατε την τύχη να γνωρίσετε δια ζώσης. Πως προέκυψε αυτό το project και τι σημαίνει για εσάς;

MK: Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή εντελώς απροσδόκητα, σε ηλικία μόλις 42 ετών, τρεις μήνες προτού γεννηθώ. Από παιδί άκουγα τη μητέρα μου να αφηγείται ιστορίες γύρω από τον πατέρα μου και όπως ήταν φυσικό, ανέπτυξα μια αχόρταγη περιέργεια για να ανακαλύψω όσο περισσότερα μπορώ γύρω απο τον ίδιο μέσα από το σύνολο της δουλειάς του.

Κάπου στο 2019, μέσα από τις συχνές περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο, σκόνταψα πάνω στη διδακτορική διατριβή της Ana Balda, η οποία είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο γύρω από τη συνέργεια που είχαν μεταξύ τους, ο Kublin με τον Balenciaga.

Επικοινώνησα μαζί της άμεσα και η ιδέα μιας έκθεσης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα εξελίχθηκε οργανικά. Απο την αρχή των συνομιλιών είχαμε επιλέξει το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του μουσείου Cristóbal Balenciaga ως το καταλληλότερο και ευτυχώς όταν έγινε η πρώτη επαφή με την ομάδα εκει, φάνηκε να είναι το ίδιο ενθουσιώδης με εμάς. Η  έκθεση «Kublin for Balenciaga: An Unusual Collaboration» είναι για μένα μια μοναδική ευκαιρία για να αναφερθώ στη συνεργασία που είχε ο πατέρας μου με τον μεγάλο couturier, όχι μόνο ως ιστορικός τέχνης και επιμελητής φωτογραφίας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-1
©Kublin for Balenciaga: An Unusual Collaboration © courtesy of Museo Cristóbal Balenciaga, 2022
1/5
Native Share

Παρόλο που οι φωτογραφίες του φημίζονται για την αριστοτεχνική χρήση του φωτός και ενώ οι εικόνες του έχουν εδραιωθεί στο χάρτη της σύγχρονης μόδας – είτε μέσω των διαφόρων εντύπων που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο εμπόριο, είτε από το διαδίκτυο – δυστυχώς το όνομα του δημιουργού δεν πήρε την αναγνώριση που του αξίζει. Νομίζω πως οι εικόνες του  Kublin  για τον Balenciaga, έχουν μια διαχρονική ποιότητα που είναι ζωτικής σημασίας για την σύγχρονη ιστορία της φωτογραφίας μόδας και εκ τούτου είναι ουσιαστικό να τις γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος για να μην ξεχαστούν. Η σύνδεση μεταξύ δύο δημιουργικών μυαλών δεν μπορεί να είναι είναι απτή, ωστόσο καταφέρνει να γίνει ορατή μέσα από τις φωτογραφίες του Kublin.

FM: «Kublin for Balenciaga», τι αφορά η έκθεση και γιατί κατά τη γνώμη σας συνεργασία τους θεωρείται ασυνήθιστη;

MK: Η έκθεση διερευνά τη στενή, δημιουργική σχέση μεταξύ των δύο αντρών μέσα από περισσότερες από 100 φωτογραφίες και αποσπάσματα ταινιών που φέρουν την υπογραφή του πατέρα μου. Ένα μέρος του υλικού εκτίθεται για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα το διαφημιστικό φιλμάκι για το άρωμα Le Dix του Balenciaga, με πρωταγωνίστρια τη μητέρα μου, Katinka.

Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από την μυστήρια περσονα του Cristóbal Balenciaga που ήταν παντελώς εσωστρεφής και – επιφανειακά τουλάχιστον – λιτή και απόμακρη από τον Τύπο και γενικότερα από τους φωτογράφους της εποχής. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρω πως ο Balenciaga είχε κάνει μια εξαίρεση για τον Kublin δίνοντας του απεριόριστη πρόσβαση και ελευθερία. Φαίνεται πως ο Balenciaga εμπιστευόταν απόλυτα τον Kublin σε θέματα αισθητικής και πως μεταξύ τους υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός.

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-2
©Kublin for Balenciaga: An Unusual Collaboration © courtesy of Museo Cristóbal Balenciaga, 2022
2/5
Native Share

Οι μακροχρόνιοι συνεργάτες γνωρίστηκαν μέσω του κοινού τους φίλου, του Ελβετού κατασκευαστή υφασμάτων Υψηλής Ραπτικής, Gustav Zumsteg. Κάτι που εξακριβώθηκε κατά τη διαδικασία της έρευνας και της προετοιμασίας της έκθεσης είναι πως οι Balenciaga και Kublin μοιράζονταν ένα παρόμοιο καλλιτεχνικό όραμα. Ανακαλύψαμε πως και οι δυο τους ήταν τελειομανείς ενώ είχαν αποφασίσει από μικρή ηλικία ποιος θα ήταν ο σκοπός της ζωής τους. Και οι δύο αγάπησαν την τέχνη τους με πάθος ενώ άντλησαν έμπνευση από μεγάλους ζωγράφους όπως ο Zurbaran.

Τείνω να πιστεύω πως αυτές οι μεταξύ τους αισθητικές συμπτώσεις πιθανόν να συνέβαλαν στην εδραίωση της τόσο επιτυχημένης συνεργασίας τους.

Ο Kublin κατανοούσε στο έπακρο την αισθητική του Balenciaga καθώς και τον τρόπο που ο couturier οραματιζόταν τη γυναικεία σιλουέτα. Οι ριζοσπαστικές του ιδέες όπως π.χ. το look cocoon, το balloon jacket, τα φορέματα- σάκοι – ήταν ρούχα απόλυτα φωτογενή. Κάποια στιγμή ο Hubert de Givenchy ρώτησε τον Cristóbal ποιος από τους δύο μεγάλους φωτογράφους –  Avedon και Penn  – ήταν ο αγαπημένος του. Ο Balenciaga απάντησε ευθύς αμέσως, «ο Kublin!».

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-3
©Kublin for Balenciaga: An Unusual Collaboration © courtesy of Museo Cristóbal Balenciaga, 2022
3/5
Native Share

FM: Μίλησε μας για την σχέση των γονιών σου…

MK: Η μητέρα μου γνώρισε τον πατέρα μου όσο εργαζόταν στο πρακτορείο της Eileen Ford στη Νέα Υόρκη, μέσα απο την ιδιότητα του μοντέλου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με τους Avedon, Hiro και Melvin Sokolsky. 

Όπως έλεγε συχνά, η χημεία που είχε με τον πατέρα μου ήταν μοναδική! Οι δύο τους είχαν ψυχική σύνδεση και δημιουργούσαν πράγματα μαζί. Όντας πολύ μεγαλύτερος από εκείνη, της έδειξε τις χαρές της ζωής, πως να εκτιμά το καλό κρασί και της δίδαξε να εκτιμά την κλασική μουσική. Τη μύησε στη γαλλική κουζίνα ενώ πολύ συχνά επισκέπτονταν μαζί διάφορα μουσεία.

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-4

FM: Η επιμέλεια μιας τόσο μεγάλης έκθεσης αποτελεί πραγματική πρόκληση και όπως αναφέρατε νωρίτερα, μια καθαρά προσωπική εμπειρία….

MK: Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η στήριξη που λαμβάνω από την Ana Balda, τη συν-επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία με βοηθά να διατηρήσω μια ισορροπία μεταξύ της έρευνας και των συναισθημάτων που συχνά με κατακλύζουν.

Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει στο κοινό τον εικαστικό διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών μέσα από τον κλάδο που εκπροσωπεί ο καθένας τους!

Η επιμέλεια μιας έκθεσης καθορίζεται μέσα από κάποιους κανόνες που διαφυλάσσουν την διατήρηση της κληρονομιάς της τέχνης και συνοψίζεται μέσα από την επιλογή των εκθεμάτων ως αντικείμενα τέχνης και μέσα από το πρίσμα της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα τέτοιο διάβημα εμπεριέχει την ευθύνη της τοποθέτησης αυτών των αντικειμένων σε ένα χώρο για την καλύτερη προβολή τους.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται μουσεία και γκαλερί που σήμερα αποτελούν μέσο μαζικής ενημέρωσης. Η εμπειρία του κάθε επισκέπτη πρέπει να είναι μοναδική και αυτό υπάγεται στις ευθύνες ενός επιμελητή. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την προβολή του έργου ενός φωτογράφου από την ίδια του την κόρη, όπως συμβαίνει με μένα.

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-5
©Cristóbal Balenciaga © Tom Kublin
4/5
Native Share

FM: H επαφή μας ξεκίνησε αφότου διαβάσατε τη συνέντευξή μου με τον δημιουργικό διευθυντή του οίκου Balenciaga, Demna Gvasalia. Αλήθεια, πόσο χρήσιμη ήταν για εσάς;

MK: Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τίτλος που επιλέξατε, “The Sound of Clothes” η δυναμική και κυρίως η ποιητική του διάσταση. Το άρθρο σας μου έδωσε πολλές πληροφορίες καθώς και μια νέα προοπτική σε σχέση με το έργο που επιτελεί σήμερα ο Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga. Με βοήθησε το γεγονός ότι μέσα από τη συνομιλία σας ήταν ευδιάκριτη η ικανότητα του Gvasalia να εξισορροπεί το παρελθόν του οίκου με το μέλλον. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πως ήθελε να μάθει τα πάντα γύρω από τον προκάτοχό του! Η συγκεκριμένη πληροφορία λειτούργησε ως κίνητρο για να μπω στη διαδικασία μιας επιπλέον έρευνας, αυτή τη φορά γύρω από τον Gvasalia για να ανακαλύψω στο τέλος πως του αρέσει να εργάζεται περιτριγυρισμένος από φωτογραφίες του Kublin.

FM: Αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική παρουσίαση του έργου και της κληρονομιάς του Tom Kublin…

MK: Είμαι ενθουσιασμένη που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ με τον κόσμο ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα το οποίο κλιμακώνεται σε διαφορετικά επίπεδα.

Το χρονικό της έρευνας γύρω από την έκθεση μου έδωσε μια μικρή έστω αίσθηση της κληρονομιάς μου και με βοήθησε να γνωρίσω τον πατέρα μου ως άνθρωπο, πέρα από την ιδιότητα του φωτογράφου. Το να μεγαλώνω με την απουσία του ήταν ένα αίνιγμα που έπρεπε κάπως να λύσω. Το γεγονός ότι μίλησα με κόσμο που τον έζησε και συνεργάστηκε μαζί του ήταν για μένα κατευναστικό. Χαίρομαι που ο πατέρας δημιούργησε εικόνες που παραμένουν εμβληματικές μέχρι σήμερα.

Filep’s Scrapbook: Kublin for Balenciaga – Συνέντευξη με την Maria Kublin-6
©Cristóbal Balenciaga © Tom Kublin
5/5
Native Share

Cristóbal Balenciaga Museum

TOM KUBLIN FOR BALENCIAGA: AN UNUSUAL COLLABORATION

10 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2022 

www.cristobalbalenciagamuseoa.com