Η Nadège Vanhée-Cybulski, σχεδιάστρια των γυναικείων συλλογών Hermès, εξισορροπεί με θαυμαστό τρόπο τη διαχρονικότητα με τον μοντερνισμό στον ιστορικό οίκο πολυτελείας, ανοίγοντάς τον στο σύγχρονο κοινό.
Έχοντας θητεύσει στην ιερή τριάδα του μινιμαλισμού (Maison Martin Margiela, Celine, The Row), η Γαλλίδα απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας της Αμβέρσας, Nadège Vanhée–Cybulski, ανέλαβε τον ρόλο της δημιουργικής διευθύντριας της γυναικείας σειράς ενδυμάτων του Hermès μετά την αποχώρηση του Christophe Lemaire, το 2014. Είναι η τρίτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση στο ιστορικό brand, πολλά χρόνια μετά την Catherine de Károlyi, η οποία υπέγραψε το 1967 την πρώτη γυναικεία συλλογή του, και τη Lola Prusac, που σχεδίαζε σε αυτόν μεταξύ 1925 και 1935. Η πρόσληψή της ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση του νέου, τότε, εκτελεστικού προέδρου του οίκου, Axel Dumas, απόφαση που σηματοδότησε την καινούργια κατεύθυνση που θα ακολουθούσε η εταιρεία, δίνοντας έμφαση στο prêt-à-porter ως αναπτυσσόμενη κατηγορία.

Μιλώντας για τον Hermès, γνωρίζουν όλοι πως πρόκειται για ένα διαφορετικό brand, μια οικογενειακή επιχείρηση έξι γενεών που ιδρύθηκε το 1837 και ταυτίζεται με το class και την πολυτέλεια χωρίς αστερίσκους. Από τις αριστοτεχνικές σέλες αλόγων που προορίζονταν για την αριστοκρατία και αποτελούν σήμα κατατεθέν του, εδώ και κάποιες δεκαετίες η δημιουργικότητά του διοχετεύτηκε σε άλλα προϊόντα, όπως γραβάτες, φουλάρια, ρολόγια, αρώματα, επιλεκτικές συλλογές ρούχων και, φυσικά, τις διάσημες τσάντες, που αποτελούν ένδειξη υψηλού κοινωνικο-οικονομικού status και αποτελούν αντικείμενο του πόθου για όλες τις γυναίκες. Από τη θέση της Vanhée-Cybulski πέρασαν και άλλοι σχεδιαστές, όπως ο Martin Margiela αλλά και ο Jean Paul Gaultier πριν από τον Lemaire. Και οι τρεις τους δημιουργούσαν ρούχα για τον Hermès παράλληλα με τις δικές τους επωνυμίες, κάτι που δεν ισχύει για την παρούσα δημιουργική διευθύντρια, η οποία εμφύσησε στον οίκο το ιδιαίτερο ταλέντο της.
Εννοιολογικά τουλάχιστον, η Αμβέρσα έχει ορίσει έναν ριζοσπαστισμό που γαλούχησε καλλιτεχνικά κινήματα αλλά και ολόκληρους κλάδους που αποτελούν πηγές έμπνευσης. Παρόλο που στο μυαλό μου έρχονται αμέσως οι γνωστοί Antwerp Six, στους οποίους έχω αναφερθεί συχνά στο παρελθόν, ωστόσο διάδοχοί τους όπως η Nadège είναι ίσως πιο κοντά στις αναζητήσεις του σύγχρονου κοινού, υπερασπιζόμενη παράλληλα τις παραδοσιακές αξίες της μόδας. Μέσα σε οκτώ χρόνια κατάφερε να προστατεύσει τόσο την αριστοτεχνία όσο και παραδοσιακές τεχνικές. Η ιχνηλασιμότητα, η πιστοποίηση της ποιότητας, η προστασία και η συντήρηση των αξιών που αντικατοπτρίζει το brand name Hermès υπήρξαν γι’ αυτήν μονόδρομος για τη διαφύλαξη της διαχρονικότητάς του. Η χαμηλών τόνων δημιουργός αντιλαμβάνεται την ουσία του ρόλου της με οξυδέρκεια και ευθύνη.