η-ελληνίδα-σχεδιάστρια-που-διεκδικεί-143826
©@dipetsa

Κάθε χρόνο το περιοδικό Dazed δημοσιεύει τη λίστα του με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες που διαμορφώνουν τη νεανική κουλτούρα. Για το 2020, η λίστα Dazed 100 έχει μία ανατρεπτική διαφορά και μία σημαντική παρουσία από την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει και το όνομα της Δήμητρας Πέτσα (Di Petsa).

Μετά τον παγκόσμιο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στον τομέα των τεχνών, στόχος του Dazed 100 δεν είναι μόνο να αναδειχθούν το έργο και η συνεισφορά των υποψηφίων της λίστας, αλλά και να υποστηρίξει να γίνουν πραγματικότητα μερικά από τα projects που μπορούν να κάνουν διαφορά στον κόσμο μας. Για πρώτη φορά, το κοινό καλείται να ψηφίσει τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες και projects από τη λίστα, ενώ σε συνεργασία με την Converse, δημιουργήθηκε και το Dazed 100 Ideas Fund ύψους £50,000, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των πιο δημοφιλών δημιουργικών ιδεών.

https://www.instagram.com/p/B_iBDlvgJ_i/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Δήμητρα Πέτσα, με την οποία είχαμε μιλήσει στη Vogue Greece στο αφιέρωμά μας “Generation Next: Η νέα γενιά της ελληνικής μόδας”, είναι 25 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Central Saint Martins. Ως σχεδιάστρια μόδας του brand της Di Petsa και performance artist έχει κεντρικό σημείο αναφοράς τη γυναικεία εμπειρία στο κοινωνικό πλαίσιο κάθε κουλτούρας. Με βασικό άξονα το υγρό στοιχείο σε σχέση με το γυναικείο σώμα, η Di Petsa έχει καταφέρει να επινοήσει μια πρωτοπόρα τεχνική, μέσω της οποίας τα ρούχα της δίνουν την εντύπωση ότι είναι βρεγμένα και διάφανα. Στόχος της είναι η εξερεύνηση και η κατάρριψη του στίγματος που συνοδεύει τη “βρεγμένη θηλυκότητα” – τη γυναίκα που θα κριθεί αν ιδρώσει, αν έχει περίοδο ή αν θηλάζει και έχει κάποιο λεκέ στα ρούχα της από αυτά.

“Ήταν ένα οικολογικό/φεμινιστικό project που διερευνούσε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σωματικά υγρά μας και πώς αυτός ο τρόπος συνδέεται με το πώς αντιμετωπίζουμε τους ωκεανούς και το νερό στη φύση γύρω μας, γενικότερα,” εξηγεί στο Dazed για την παρουσίαση της συλλογής αποφοίτησής της. “Η σχέση μας με την αίσθηση του βρεγμένου και ο συνεχής αγώνας μας να είμαστε συνεχώς στεγνές είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στη γυναικεία εμπειρία: συγκρατούμε τα δάκρυά μας, διστάζουμε να πούμε ότι έχουμε περίοδο…Αυτά τα σωματικά υγρά απασχόλησαν την καλλιτεχνική δραστηριότητά μου για πολλά χρόνια και η αλλαγή της στάσης μου απέναντι στην αντιμετώπισή τους αντανακλά και το προσωπικό θεραπευτικό ταξίδι μου”.

https://www.instagram.com/p/B-nJxE1ACZa/?utm_source=ig_web_copy_link

Έκτοτε, η Di Petsa έχει δημιουργήσει custom wet-look κομμάτια της για τις διάσημες τραγουδίστριες FKA Twigs, Kali Uchis και Tei Shi, καθώς και ασορτί σχέδια για την Kylie Jenner και την κόρη της Stormi. Η performance / παρουσίαση της νέας συλλογής της “The Water Broke” ήταν και το ντεμπούτο της στη London Fashion Week για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2020, αντιπροσωπεύοντας το νέο κύμα απελευθέρωσης της γυναικείας φύσης και σεξουαλικότητας στη μόδα.

Στην ερώτηση του Dazed “Σε τι δημιουργικό ή φιλανθρωπικό project θα δουλέψεις αν εξασφαλίσεις τη χρηματοδότηση του Dazed 100 Ideas Fund;”, η Di Petsa απαντά:

“Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτά τα χρήματα για να δουλέψω σε ένα project με μία χορωδία θηλασμού, με live performance στο Λονδίνο και στην Αθήνα, με στόχο την ανατροπή του στίγματος που συνοδεύει τον θηλασμό σε δημόσιους χώρους, συνδυάζοντας οικολογική/φεμινιστική ποίηση και sound design. Δημιουργώντας μία οπτικοακουστική εμπειρία με νόημα, ελπίζω ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί τον παραλληλισμό μεταξύ του σώματός μας και του περιβάλλοντος, θα αντιληφθεί ότι έχουμε στεγνώσει και σε υπαρξιακό επίπεδο και θα καταλάβει ότι το να είμαστε βρεγμένοι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή ή να κρύβουμε, εφόσον ειδικά προερχόμαστε από το νερό”.

 Εγώ ψήφισα, μπορείτε κι εσείς εδώ.

Διαβάστε περισσότερα νέα για τη μόδα στο Vogue.gr.

MHT