max-mara-ss24-όλες-οι-λεπτομέρειες-για-το-military-style-στην-287825
©Max Mara

Για αυτή την κολεξιόν Max Mara, o creative director του οίκου, Ian Griffiths άντλησε έμπνευση από τη δράση της βρετανικής οργάνωσης Women’s Land Army κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και από τη ζωή της φωτορεπόρτερ Lee Miller. Το σόου ήταν γεμάτο στρατιωτικές αναφορές, αλλά με έναν ευαίσθητο και σοφιστικέ τρόπο που είχε σαν τελικό αποτέλεσμα μια κολεξιόν γεμάτη αντιθέσεις. Όλες τις λεπτομέρειες, μπορείτε να τις βρείτε παρακάτω.

Women’s Land Army

Max Mara SS24: Όλες οι λεπτομέρειες για το military style στην πασαρέλα-1
©Max Mara

“Για μια υγιή και χαρούμενη δουλειά, μπείτε στο Women’s Land Army”, έγραφε το σύνθημα στρατολόγησης του βρετανικού συνδικάτου που είχε ως στόχο την αφύπνιση των γυναικών στη Βρετανία, την ίδια στιγμή που οι άνδρες πήγαιναν στον πόλεμο το 1917. «Το Women’s Land Army ήταν μια οργάνωση στην οποία στρατολογούνταν γυναίκες από κάθε άκρη της Αγγλίας προκειμένου να συστήσουν ένα φρέσκο εργατικό δυναμικό και να δουλέψουν πλάι-πλάι καλλιεργώντας τη γη, εκτρέφοντας ζώα και ενισχύοντας το έθνος», εξήγησε ο Ian Griffiths μετά από την επίδειξη. «Οτιδήποτε έμαθα για αυτή την πρωτοβουλία μου επιβεβαίωσε πως οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να οργανώνονται ομαλά σε συνεργατικές ομάδες, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα εύκολα και με τους άντρες», πρόσθεσε ο σχεδιαστής.

H intellectual πλευρά πίσω από το Max Mara uniform

Max Mara SS24: Όλες οι λεπτομέρειες για το military style στην πασαρέλα-2
©Max Mara

Παρακολουθώντας το σόου, ίσως κανείς να μην αντιλαμβανόταν με την πρώτη ανάγνωση τις στρατιωτικές αναφορές και αυτό γιατί ο Griffiths ήθελε να εστιάσει περισσότερο στην ευαισθησία και τις ειρηνιστικές προεκτάσεις. Έτσι μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει τα γραπτά της Vita Sackville-West, να ενημερωθεί για την οργάνωση και να ανακαλύψει πως οι χειρονακτικές δουλειές δεν ήταν η μόνη ασχολία των αυτών των γυναικών. «Δεν συγκεντρώνονταν μόνο για να σκάβουν χωράφια και να αρμέγουν τις αγελάδες, αλλά και για να μάθουν να αναπτύσσουν την πνευματική και δημιουργική τους πλευρά. Το έργο τους είχε τεράστια επιρροή στη γενιά γυναικών που τις διαδέχθηκε», τόνισε και η αλήθεια είναι πως για πολλές από αυτές τις γυναίκες το Women’s Land Army ήταν η πρώτη επαφή με την εκπαίδευση και την ομαδική εργασία.

Pastels

Max Mara SS24: Όλες οι λεπτομέρειες για το military style στην πασαρέλα-3
©Max Mara

Τα χρώματα της συλλογής ακολούθησαν την ειρηνιστική προσέγγιση του σχεδιαστή. Οι παστέλ και γήινες αποχρώσεις πρωταγωνίστησαν και οι συνδυασμοί έβγαζαν μια απόλυτη οπτική αρμονία. Στο backstage, το moodboard του Griffiths είχε καρφιτσωμένη μια φωτογραφία από τον κήπο του δικού του αγγλικού εξοχικού σπιτιού. Τα χρώματα ήταν πολύ κοινά. «Είναι πάντα λίγο αυτοβιογραφικά όλα μου τα σόου», είπε.

H Lee Miller αποτέλεσε μούσα

Max Mara SS24: Όλες οι λεπτομέρειες για το military style στην πασαρέλα-4
©Max Mara

Όσο προχωρούσε η συλλογή μας έδινε και άλλα ερεθίσματα. Φλοράλ τουαλέτες και πλεκτά bustier dresses διεύρυναν τον ορίζοντα της πολύπλευρης θηλυκότητας που διέπει τις αναφορές του Griffiths. Η έμπνευση ήρθε από τη Lee Miller, την Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ και πρώην μοντέλο, η οποία έγινε πολεμική ανταποκρίτρια της βρετανικής Vogue κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η Miller βρίσκεται μόνιμα στο moodboard μας. Βρήκε το δρόμο της και από ένα ήσυχο μοντέλο έγινε μια επιδραστική, πρωτοποριακή συγγραφέας. Τα πράγματα που έγραψε για τη βρετανική Vogue σχετικά με τον πόλεμο είναι ακόμη στο μυαλό μας. Ήταν σκληρά, ακόμη και για τα σύγχρονα δεδομένα», είπε ο σχεδιαστής.

Οι military αναφορές στα αξεσουάρ

Max Mara SS24: Όλες οι λεπτομέρειες για το military style στην πασαρέλα-5
©Max Mara

Η στρατιωτικές στολές είχαν τη θέση τους και στα αξεσουάρ της συλλογής. Θήκες που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό του στρατού μεταμορφώθηκαν σε βραδινές τσάντες, ενώ οι μεγάλες tote bags θύμισαν καλάθια κηπουρικής. Με λίγα λόγια, λειτουργικότητα και στιλ συνδυάστηκαν για τη γυναίκα Max Mara που τα θέλει όλα.

Διαβάστε επίσης | Diesel SS24: Tα πιο ωραία backstage moments του show

MHT