μια-βραδιά-για-τον-μηνά-στο-παρίσι-230440
©Στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Pencil and Paper

Στη μεγάλη οθόνη, ο Μηνάς εξιστορούσε τη ζωή του. Ευθύς, γήινος, πηγαίος και τρυφερός. Για εκείνους που ήδη γνωρίζαμε καλά την πορεία του, η προσωπική αυτή αφήγηση στην 20λεπτη ταινία ήταν μια συγκινητική οπτικοακουστική υπενθύμιση της διαδρομής του. Για τους υπόλοιπους καλεσμένους της εκλεκτής βραδιάς, η μικρή, μεστή βιογραφία στη βιντεοθόνη ήταν μια εξαιρετική πρώτη επαφή με εκείνον και τον κόσμο του. Για όλους, όμως, ανεξαιρέτως, η γλυκιά βραδιά στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι, αφιερωμένη στον Μηνά τον Έλληνα και στον Minas τον διεθνή, ήταν γεμάτη συναίσθημα και αισθητική. Οικοδέσποινα της, η Ελληνίδα πρέσβειρα Άγη Μπαλτά.

Μια βραδιά για τον Μηνά στο Παρίσι-1
©Στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Pencil and Paper

«Ήταν μια συγκινητική βραδιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Η απουσία του Μηνά ήταν έντονη σε εκείνη τη συνάντηση που ήταν αφιερωμένη σε αυτόν. Μας “άγγιξε” ιδιαίτερα η ευγενική, προσωπική και πολύ ζεστή παρουσίαση της πρέσβειρας μας Κας Άγης Μπαλτά, η οποία προηγήθηκε της προβολής του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Η ίδια τον είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα», αναφέρει στη Vogue Greece η Τζίνα Μαργαριτοπούλου, σύντροφος του καλλιτέχνη-σχεδιαστή που πέθανε τον Μάρτιο του 2020 στην ηλικία των 82. «Άνθρωποι που τον γνώριζαν καθώς και φίλοι που εκτιμούσαν το έργο του παρευρέθηκαν εκείνο το βράδυ στην πρεσβεία μας στο Παρίσι, για να αγκαλιάσουν την κληρονομιά του και τους συνεχιστές του έργου του, τους γιούς του, Αρίωνα και Προμηθέα».

Η βραδιά στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι εντάχθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων, μια πρωτοβουλία της Ελληνίδας πρέσβειρας με σκοπό τη συνάντηση Ελλήνων καλλιτεχνών με εκπροσώπους της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή του δραστήριου Centre Culturel Hellenique που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα και του προέδρου του, Κατερίνα Ξυλά-Loth.

Μια βραδιά για τον Μηνά στο Παρίσι-2
©Ο Minas με τον γιο του Προμηθέα

Πριν και μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Panos Kallitsis, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον Μηνά, τον Έλληνα σχεδιαστή του “απολύτως απαραίτητου’. Για τον Μηνά που αγκάλιασε με τρυφερότητα την καθαρή έννοια της εργονομίας και σχεδίαζε, πάντα με μέτρο, το αναγκαίο. Στη διάρκεια του καθιστού δείπνου – όπου ανακαλύψαμε (ξανά) την ελληνική γαστρονομική ευελιξία, δοκιμάζοντας, μεταξύ άλλων, παγωτό ελιάς δια χειρός Maison Mavrommatis – είχαμε και την ευκαιρία να επεξεργαστούμε κάποια χρηστικά αντικείμενα του δημιουργού. Στη μέση του τραπεζιού, μια μαύρη μαρμάρινη πιατέλα – σχεδιασμένη, φυσικά, από εκείνον – φιλοξενούσε μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια, σχεδιασμένα, όπως πάντα, γύρω από το ανθρώπινο σώμα.

Μια βραδιά για τον Μηνά στο Παρίσι-3
©Helios chocker

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση στο έργο του Μηνά. Και αυτή είναι λίγο πιο προσωπική. Είναι η χαρά του να βλέπεις μια δεμένη οικογένεια που έγινε ο δικός του στυλοβάτης. Την Τζίνα, την ακούραστη συνοδοιπόρο ζωής, αλλά και τον Αρίων και τον Προμηθέα Σπυρίδη, τα παιδιά του, οι οποίοι παίρνουν πλέον τη σκυτάλη με σκοπό να αναπτύξουν περαιτέρω τον ελληνικό οίκο, ο οποίος εκτός από κοσμήματα προτείνει σκεύη από πορσελάνη, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα και ειδικές παραγγελίες.

Την ίδια στιγμή, μια συνεργασία της εταιρείας που ξεκίνησε πρόσφατα στη γαλλική πρωτεύουσα περιλαμβάνει ένα ένα pop up πρότζεκτ στο Printemps. Για τους επόμενους μήνες, μια αντιπροσωπευτική συλλογή κοσμημάτων, πιστή στη φιλοσοφία του Μηνά, παρουσιάζεται στις προθήκες του ιστορικού πολυκαταστήματος στη Δεξιά Όχθη.

Μια βραδιά για τον Μηνά στο Παρίσι-4
©Ο Αρίων και η Ελληνίδα πρέσβειρα Άγη Μπαλτά

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από εκείνη τη γλυκιά βραδιά στο Παρίσι. Όμως, το συναίσθημα επιμένει ακόμα, μαζί με εκείνο της προσμονής για εκείνα που έρχονται.