Οι Rachel Topping και Rikki-Richelle επαναπροσδιορίζουν την n-word και μέσα από τις δημιουργίες τους προσφέρουν ένα συναίσθημα, μία αίσθηση ότι κάποιος σε νοιάζεται.
Είναι απόγευμα Δευτέρας και κάθομαι σε μια αίθουσα συσκέψεων στο Φάληρο, περιμένοντας να συνδεθώ στη βιντεοκλήση μας. Λίγο πριν εμφανιστούν στην οθόνη τα πρόσωπά μας, αναρωτιέμαι αν ήταν λάθος προγραμματισμός να μιλήσουμε το πρωί της 5ης Ιουλίου (ώρα Νέας Υόρκης). Ποιος θα είχε κουράγιο μετά από τη φιέστα της 4ης Ιουλίου να ξυπνήσει νωρίς και να μιλήσει για το brand του; Προφανώς, κάποιος που έχει πάθος για αυτό που κάνει.
Η Rachel Topping και η Rikki-Richelle σίγουρα έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Οι δύο αδελφές δούλευαν όλη την Κυριακή για το brand τoυς με το αφοπλιστικό όνομα Nappy Head Club. Ο όρος nappy head ή nappy-headed που περιγράφει τα πολύ σγουρά μαλλιά των Αφροαμερικανών παραμένει εξοργιστικός. Είναι η άλλη λέξη που αρχίζει από νι. Όπως μου λένε και οι δύο, δεν ήταν εύκολη απόφαση να αλλάξουν το αρχικό τους όνομα, 4C Only Club σε Nappy Head Club, αλλά ήταν αναγκαία. «Ήμασταν ξεκάθαρες ότι αυτή η αλλαγή είχε να κάνει με την εκπροσώπηση των ανθρώπων που δεν βλέπουν πολύ συχνά τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται. Πολύ νωρίς καταλάβαμε ότι πολλοί δεν ήξεραν καν τι σημαίνει το 4C κι έτσι δεν ήξεραν καν τι σχολιάζαμε. Νομίζω ότι η λέξη «nappy» είναι εκπληκτική ειδικά για ένα brand που θέλει να ταράξει τα νερά, που δεν είναι εδώ για να εξυπηρετήσει το status quo. Συμπυκνώνει τέλεια όλα αυτά τα οποία υποστηρίζουμε: το να ξανακάνεις δική σου την κληρονομιά σου, το να μη φοβάσαι να είσαι μαύρος σε χώρους στους οποίους μπορεί να είσαι ο μόνος μαύρος άνθρωπος, το να μην αφήνεις τους άλλους να σε περιορίζουν ή να σε κάνουν να σωπάσεις», μου λέει η Rachel, και σκέφτομαι το signature t-shirt τους με το σλόγκαν “Always Black, never sorry”. «Προσωπικά, κάποιος με έχει περιγράψει ως nappy-headed, είναι ένας όρος που τον ακούγαμε συχνά στην οικογένειά μας, στα καθημερινά αστεία με τους φίλους μας, αλλά δεν συνειδητοποιούμε πόσο υποτιμητική και οδυνηρή λέξη είναι, πόση ζημιά κάνει στην αυτοπεποίθησή μας. Νομίζω ήταν η καλύτερη απόφαση, διότι πήραμε αυτή τη λέξη και τη μετατρέψαμε σε κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι», προσθέτει η Rikki-Richell.