ο-adrian-appiolaza-είναι-ο-νέος-creative-director-του-moschino-302766
©Daria Svertilova

Ο οίκος Moschino ανακοίνωσε τον Adrian Appiolaza από το Buenos Aires, ως το νέο Creative Director. Ο 51χρονος Αργεντίνος, μετακόμισε πρόσφαρα από το Παρίσι στο Μιλάνο, για να προετοιμάσει την πρώτη συλλογή με την υπογραφή του που θα παρουσιαστεί στον Φεβρουάριο. Ο Appiolaza διαδέχτηκε τον Ιταλό Davide Renne, που πέθανε ξαφνικά τον Νοέμβριο, δέκα μόλις μέρες αφού ανέλαβε το ρόλο του.

Ο Massimo Ferretti, executive chairman του Aeffe Group όπου ανήκει και ο Moschino δήλωσε: “Ο Adrian φέρνει μαζί του ένα πλούτο από εμπειρία, δημιουργικότητα, γνώση της ιστορίας της μόδας, που θα αποτελέσουν τη βάση για να γραφτεί ένα νέο υπέροχο κεφάλαιο στην περιπέτεια αυτού του οίκου που ίδρυσε ο Franco Moschino”.

O Appiolaza πρόσθεσε: “Είμαι ευγνώμων που ο Massimo Ferretti μου επιτρέπει να εισχωρήσω στον κόσμο του Moschino, έναν οίκο με ιστορία που ανυπομονώ να ακούσω. Είμαι έτοιμος να μεταφέρω τον οίκου σε ένα νέο κεφάλαιο, με θεατρική διάθεση και το αυθεντικό Moschino style”.

O Appiolaza προετοιμαζόταν καιρό να αναλάβει έναν οίκο, μετά από μια διακεκριμένη πορεία σε δημιουργικά πόστα. Η τελευταία του θέση ήταν στον οίκο Loewe όπου εργαζόταν ως ready-to-wear design director για δέκα χρόνια. Πριν είχε εργαστεί με την Clare Waight Keller για δύο χρόνια στον οίκο Chloé και με τον Marc Jacobs στον Louis Vuitton, καθώς και τέσσερα χρόνια κάτω από την Miuccia Prada στον Miu Miu.

“Η Phoebe Philo ήταν αυτή που άλλαξε την καριέρα μου”, πρόσθεσε ο Appiolaza. Ενώ εργαζόταν ως junior designer στον Alexander McQueen και τον Miguel Adrover την περίοδο του millennium, φοιτούσε στον Central Saint Martins. “Είδε την συλλογή μου με την οποία αποφοίτησα και με προσκάλεσε στον οίκο Chloé το 2002”, είπε για εκείνη. Όταν η Philo έλειψε με άδεια μητρότητας το 2005, ο Appiolaza ήταν ανάμεσα στα μέλη της design team. Επέστρεψε στο runway ένα χρόνο αργότερα, μετά την αποχώρησή της και λίγο πριν μετακινηθεί στον οίκο Miu Miu.

O Appiolaza γεννήθηκε στο Buenos Aires το 1972. Είχε εμμονή με την μοσική και όχι με τη μόδα, αυτό τον οδήγησε να μετακομίσει στην Μεγάλη Βρετανία. “Την περίοδο που η μουσική σκηνή στο Manchester άνθιζε, με οδήγησε να φανταστώ ένα νέο σύμπαν, απόμακρο, όπου μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου όπως ποτέ ξανά”.

Ο Appiolaza είναι επίσης συλλέκτης της δουλειάς άλλων. Η πρώτη του εμμονή ήταν με τον Comme des Garçons, ενώ τα κοσμήματα στο αρχείο του περιλαμβάνουν σπάνια κομμάτια από Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Martin Margiela, Vivienne Westwood, και Issey Miyake. “Ο Franco Moschino ήταν πάντα ανάμεσά τους. Το να έχω σήμερα πρόσβαση σε αυτές τις αναμνήσεις, το να περπατάω σε αυτούς τους διαδρόμους με μια ιστορία που θέλει να ακουστεί, να αγγίζω ρούχα που έβλεπα μόνο σε περιοδικά”.

Το ταξίδι του ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Appiolaza είναι πως σε αντίθεση με τους ομίλους LVMH και Richemont Group, ο Aeffe είναι ένα μικρό γκρουπ, οπότε χρειάζεται σωστή διαχείριση. Για έναν σχεδιαστή τόσο αφοσιωμένο στην μεταμορφωτική δύναμη της καινοτομίας μέσα από το design, αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο βοήθεια όσο και τροχοπέδη”.

MHT