ο-davide-renne-είναι-ο-νέος-creative-director-του-moschino-290555
©Photo: Alessio Bolzoni

Ο Davide Renne είναι ο νέος creative director του Moschino. Ο σχεδιαστής από την Τοσκάνη, θα ξεκινήσει την πορεία του τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Aeffe. Ο Massimo Ferretti, executive chairman του Aeffe δήλωσε: “Έχουμε την πεποίθηση πως θα παίξει κομβικό ρόλο στο να διαμορφώσει το μέλλον του Moschino, ένας οίκος παγκόμιας εμβέλειας με ιταλική καρδιά”.

Το όνομα του 46χρονου Renne ακουγόταν για την διαδοχή του Jeremy Scott στον οίκο Moschino εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μετά από μια υπέροχη δεκαετία στο πηδάλιο, ο Αμερικανός Scott άφησε τον ρόλο του τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Αυτό το Σεπτέβριο στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου ο οίκος Moschino γιόρτασε την 40η του επέτειο με τέσσερις capsule collections. Τώρα ο Renne θα είναι o τέταρτος στη σειρά lead designer, μετά τους Scott, Rossella Jardini και τον founder, Franco Moschino.

Ο Renne εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανός για το ρόλο. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ο head στο womenswear design του οίκου Gucci. Έμεινε σε αυτή τη θέση για σχεδόν είκοσι χρόνια, στις περιόδους των Alessandro Michele και Frida Giannini. Σε ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα γράφει για τον Michele: “Με δίδαξε πώς να ονειρεύομαι περισσότερο και με ώθησε μπροστά”. Ο Renne βρέθηκε στον Gucci τον Φεβρουάριο του 2004 μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δίπλα στον Alessandro Dell’Acqua, τον οποίο περιγράφει ως πρώτο δάσκαλο και μέντορα στη μόδα. Ο Renne είναι απόφοιτος του Polimoda fashion school στη Φλωρεντία.

Ο Franco Moschino ίδρυσε το ομώνυμο label το 1983, μετά από την παρότρυνση του τότε αφεντικού του Gianni Versace. Ο Aeffe, που ιδρύθηκε από τους Massimo και Alberta Ferretti το 1980, παρήγαγε τις συλλογές του. Την δεκαετία πριν το θάνατό του το 1994 από Aids, ο Moschino καθόρισε τους πιο ριζοσπαστικούς και ανατρεπτικούς κώδικες στη μόδα. Όπως δήλωσε στον Michael Gross του περιοδικού New York Magazine το 1989: “Η μόδα είναι απόλυτα κακόγουστη. Το να είσαι fashionable δεν έχει καν θετική χροιά. Η μόδα έχει τελειώσει. Ας μιλήσουμε για κάτι που έχει νόημα. Η μόδα σκοτώνει ανθρώπους. Είναι φασιστική. Ως σχεδιαστής πρέπει να σας πείσω να αλλάξετε-να κόψετε τα μαλλιά σας, να αλλάξετε τον σκελετό στα γυαλιά σας. Είστε ένα δημιούργημα του συστήματος της μόδας, ένα Muppet, δεν είστε ο εαυτός σας”.

Ο Moschino χρησιμοποίησε την δύναμή του για να προωθήσει την περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη πλευρά της μόδας και να κατακρίνει τον ρατσισμό παράγοντας συλλογές που συνδύασε το dark χιούμορ με τον σουρεαλισμό-και παρά τις διαμαρτυρίες του-τον σχεδιασμό ρούχων. Αυτοί οι κώδικες ήταν τότε προσεκτικά σχεδιασμένες από την βοηθό του και διάδοχό του Jardini, πριν ο Scott προσθέσει την δική του ματιά.

.Αυτή είναι η κληρονομιά που κάνει τον Moschino ένα από τους πιο ενδιαφέροντες και με δυναμική οίκους. Σε σημείωσή του ο Renne μοιράστηκε μια ματιά από την δική του φιλοσοφική προσέγγιση, λέγοντας: “Δεν μου αρέσει η μόδα που επιβάλλει απαντήσεις, έχω περισσότερο την τάση να βρω την σωστή ερώτηση, μετά οι απαντήσεις έρχονται στον διάλογο του σχεδιαστή με το κοινό

MHT