οι-ancient-kallos-στολίζουν-το-τραπέζι-μας-με-art-de-la-table-172337
©Ancient Kallos

Το σπίτι μας είναι πια το επίκεντρο του κόσμου μας, κάτι που διαπιστώσαμε έντονα τον τελευταίο χρόνο. Για να ζούμε και να νιώθουμε καλύτερα, ακόμα και όταν οι γύρω συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν, έχουμε ανάγκη από όμορφα αντικείμενα και διακοσμητικά που μπορούν να αλλάξουν το χώρο και τη διάθεσή μας, από μικρές λεπτομέρειες που δίνουν μια δόση αισιοδοξίας. Γι’ αυτό και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την πρώτη homeware συλλογή Blossom, της Ancient Kallos.  Το ελληνικό resortwear brand που αποτυπώνει την Ελλάδα σε κάθε δημιουργία, περνά και στο interior design στολίζοντας το τραπέζι με Art de la Table είδη σερβιρίσματος και tabletop essentials. Σημείο αναφοράς τους είναι η ελληνική κεραμική τέχνη και το παραδοσιακό κέντημα. Μιλήσαμε με τις Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου για την αξία του χειροποίητου και την στροφή που παρατηρείται πια στις διαφορετικές και πιο αληθινές αξίες, τόσο τη μόδα όσο και στον τρόπο ζωής μας γενικότερα.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-1
©Ancient Kallos

Πείτε μας λίγα λόγια για την συλλογή Blossom της Ancient Kallos. Πώς προέκυψε η έμπνευσή σας;

Ως lifestyle brand η Ancient Kallos επεκτείνει την δραστηριότητά της, με την δημιουργία της πρώτης Art de la Table συλλογής της, εκφράζοντας έτσι την αγάπη της για το interior design και τις χειροποίητες δημιουργίες. Η συγκεκριμένη συλλογή δίνει μια σύγχρονη εκδοχή στην ελληνική παράδοση, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την ελληνική κεραμική τέχνη, άλλωστε η ελληνική παράδοση και η λαογραφία αποτελούν σταθερά τις πηγές της έμπνευσής μας, σε όλες τις συλλογές που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα ως ελληνικό Resortwear brand. Η συλλογή αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας με έναν από τους εμπειρότερους Έλληνες κεραμίστες που ζει και εργάζεται στο νησί της Σκύρου. Έτσι το πρώτο χειροποίητο κεραμικό σερβίτσιο φαγητού ζωγραφισμένο στο χέρι με την υπογραφή της Ancient Kallos είναι γεγονός.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-2
©Ancient Kallos

Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στη δημιουργία homeware;

Η Ancient Kallos από την γέννησή της αποτελεί αποτέλεσμα της σύμπραξης, μέσω των ιδρυτών της, της αρχιτεκτονικής και της μόδας. Ως εκ τούτου ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα η επέκταση της δραστηριότητάς της στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης. Η Homeware συλλογή, όπως και όλες οι Resortwear συλλογές της εταιρίας αντλούν έμπνευση από τον πλούτο των ελληνικών κεντημάτων με ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Έτσι τόσο στα ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά πιάτα, όσο και στις λινές Tabletop δημιουργίες , εφαρμόστηκαν μοτίβα ελληνικών παραδοσιακών κεντημάτων με σεβασμό στην παράδοση.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-3
©Ancient Kallos

Παράλληλα στις φετινές συλλογές μας και συγκεκριμένα στην συλλογή ‘’Bouboulina’’ Collection, με έμπνευση την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εισάγουμε για πρώτη φορά ένα κεραμικό βάζο, το Hellas Vase, σε συνεργασία με την καλλιτέχνη, Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Πρόκειται για ένα βάζο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Κρήτη. Οι πέντε μπλε ρίγες του αντιπροσωπεύουν τις πέντε συλλαβές της λέξης Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙΑ. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα των ηρώων της επανάστασης και η χαρακτηριστική μαύρη φούντα χαρακτηρίζει το δάκρυ.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-4
©Ancient Kallos

Τι συμβολίζουν τα patterns της συλλογής;

Τα κεραμικά πιάτα της συλλογής ‘’Blossom’’ είναι ζωγραφισμένα και γυαλωμένα ένα ένα στο χέρι στο νησί της Σκύρου, από όπου έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι Έλληνες κεραμίστες και συγκεκριμένα από τον Γιάννη Φτούλη που έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του Σταμάτη Φτούλη. Το αυθεντικό σκυριανό  κέντημα που ονομάζεται «γαρύφαλλο» αποτυπώθηκε με μαεστρία από τον τοπικό καλλιτέχνη και είναι ένα από τα δέκα σχέδια των παραδοσιακών κεντημάτων με ειδική βελονιά που ονομάζονται «Γραφτά». Τα αγαπημένα μας παραδοσιακά ελληνικά κεντήματα με ιστορία σε βάθος χρόνου εφαρμόζονται ζωγραφισμένα στο χέρι μέσω της ελληνικής κεραμικής τέχνης.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-5
©Ancient Kallos

Τo σερβίτσιο με τα ζωγραφισμένα κεραμικά σκεύη πλαισιώνεται από μια επίσης νέα σειρά κεντημένων λινών δημιουργιών, όπως σουπλά και πετσέτες φαγητού από λινό κορυφαίας ποιότητας, κεντημένα με παραδοσιακά μοτίβα που απεικονίζουν Ανεμόνες, αλλά και με απλικέ τελειώματα που προσθέτουν ανεπιτήδευτη πολυτέλεια στο τραπέζι. Είναι εμπνευσμένα από τα πλούσια ελληνικά εργόχειρα και κατασκευασμένα από έμπειρους δεξιοτεχνίτες εξ ολοκλήρου ελληνικής κατασκευής,  συμπληρώνοντας ιδανικά το ανοιξιάτικο τραπέζι που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-6
©Ancient Kallos

Γιατί η κεραμική τέχνη γνωρίζει τόσο μεγάλη άνθιση τελευταία;

Παράλληλα με την διάθεση που αναπτύσσεται στο χώρο της μόδας για την απομάκρυνση από το fast fashion, έτσι και στον χώρο του interior design εξελίσσεται η ανάγκη για παραγωγή αντικειμένων που σέβονται τον άνθρωπο και την φύση, δηλαδή για μία μόδα ηθική και βιώσιμη. Στα πλαίσια αυτά, εμείς στην Ancient Kallos επιλέγουμε την ποιότητα αντί της ποσότητας και τον διαχρονικό σχεδιασμό αντί του fashion trend. Η κεραμική τέχνη ως εξέλιξη της αγγειοπλαστικής, προσφέρει χειροποίητες δημιουργίες, μοναδικές και με διαχρονικό χαρακτήρα, ικανοποιώντας έτσι την ανάγκη των ανθρώπων της εποχής μας για αντικείμενα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κουλτούρα.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-7

Ποια είναι τα tips σας για να στρώσουμε το τέλειο τραπέζι;

Για την Ancient Kallos απαραίτητη προϋπόθεση για το τέλειο στρώσιμο ενός τραπεζιού αποτελεί η εύρεση του ιδανικού σκηνικού. Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε για την πρώτη παρουσίαση της συλλογής μας ‘’Blossom’’ Tabletop Essentials, το ονειρικό σκηνικό της ανοιξιάτικης ανθοφορίας των ροδακινιών στον κάμπο της Βέροιας. Τα άνθη της ροδακινιάς που συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα, κι έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων πυροδότησαν την ατμόσφαιρα με τα χρώματα και τις ευωδιές τους κι έγιναν το ιδανικό background.

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-8
©Ancient Kallos

Σε αυτό το σκηνικό προσθέτουμε αρχικά λινά, τα ‘’Anemone’’ placemats και τις πετσέτες φαγητού, κεντημένα σε παστέλ αποχρώσεις. Στη συνέχεια, πάνω στα μοναδικά αυτά placemats τοποθετήσαμε τα Skyros hand painted κεραμικά πιάτα μας, πλαισιωμένα με ασημένια vintage μαχαιροπήρουνα και vintage κρυστάλλινα ποτήρια.Τελευταίο αλλά και εξίσου και σημαντικό tip για το στρώσιμο του τέλειου τραπεζιού, δε μπορεί παρά να είναι ο στολισμός αυτού με φρέσκα πολύχρωμα λουλούδια και κεριά. Και φυσικά πιστεύουμε ότι το τέλειο τραπέζι ολοκληρώνεται με την αγαπημένη συντροφιά και την θετική διάθεση όσων απολαμβάνουν το υπέροχο σκηνικό!

Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-9
©Ancient Kallos
Οι Ancient Kallos στολίζουν το τραπέζι μας με Art de la Table-10
©Ancient Kallos

Ανακαλύψτε την συλλογή Blossom της Ancient Kallos στο acientkallos.com

Διαβάστε επίσης | Οι Έλληνες designers σχεδιάζουν για την Επανάσταση του 1821

MHT