οι-χειροποίητες-τσάντες-από-καλαμπόκ-310627

Την τσάντα-φάκελο με τα φυσικά «νερά» την ύφανε η Bedicha από την ορεινή Ξάνθη, ενώ τα ευέλικτα σουπλά είναι έργο της Ζωγραφούλας από τον Βόρειο Έβρο. Δουλεμένα στο χέρι, αμφότερα μοιράζονται κάτι κοινό: είναι φτιαγμένα από φύλλα καλαμποκιού, τη νέα πρώτη ύλη με την οποία καταπιάνεται μια ομάδα γυναικών για την παραγωγή χειροποίητων δημιουργιών υπό το βλέμμα, την προτροπή και την καθοδήγηση της πάντα δυναμικής Αγγελικής Γιαννακίδου, ιδρύτριας και γενικής διευθύντριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, στη Αλεξανδρούπολη.

Τα νέα αυτά είδη θα ενταχθούν στο δυναμικό των συλλογών Ρίζα, οι οποίες εκτίθενται στο πωλητήριο του μουσείου -αλλά και διαδικτυακά-, ενισχύοντας τους σκοπούς του πολιτιστικού οργανισμού και όχι μόνο. Τα χειροποίητα αξεσουάρ από φύλλα καλαμποκιού εμπλουτίζουν τις πρακτικές της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και, το κυριότερο, προσφέρουν δουλειά σε ανθρώπους της περιοχής. Οκτώ γυναίκες –μεταξύ των οποίων και Πομάκες– μάζεψαν μεγάλες ποσότητες φύλλων καλαμποκιού και ξεκίνησαν την επεξεργασία – την κοπή, το καθάρισμα, το πρώτο και δεύτερο πλύσιμο και εν τέλει την ύφανση ενώ το υλικό ήταν ακόμα υγρό.

Οι χειροποίητες τσάντες από καλαμπόκι αναδεικνύουν το έργο των γυναικών της Θράκης-1

«Δούλεψαν με κέφι, αλλά και περιέργεια. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να πειστούν, επειδή όλο αυτό έχει πολλή δουλειά και χρειάζεται μεγάλη υπομονή», μου εξηγεί η Αγγελική Γιαννακίδου, η οποία με την αγωνιστική διάθεση που τη διακρίνει είναι η κεντρική σχεδιάστρια των συλλογών Ρίζα. Στο εσωτερικό τους, οι τσάντες-φάκελοι έχουν βαμβακερή φόδρα που παράγεται σε ελληνικό εργοστάσιο, ενώ στο εξωτερικό επίρραπτα διακοσμητικά στοιχεία – τάματα φτιαγμένα από κλωστοϋφαντουργικά υπολείμματα παλαιότερων συλλογών Ρίζα. «Σε μια εποχή που γίνονται τόσες συζητήσεις γύρω από θέματα ενσωμάτωσης ανθρώπων και κοινωνιών, εμείς ως μουσείο εξετάζουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ερευνητικό μας έργο με εφαρμογές στο πεδίο, πώς να αναδείξουμε κοινότητες όχι πάντα ορατές και συγχρόνως να αναπτύξουμε θέματα για τα οποία είναι γνωστή η Θράκη», τονίζει και μου εξηγεί ότι στην περιοχή υπάρχουν, για παράδειγμα, χαλιά από καλαμπόκι παχύφυλλο από το 1900. Σήμερα όμως η αγορά έχει άλλες ανάγκες και η έννοια της τοπικότητας ως εργαλείο ανάπτυξης περνάει μέσα από διαφορετικά αντικείμενα, όπως οι καινούργιες τσάντες και τα σουπλά. Πώς ξεκίνησε όμως η όλη ιδέα; «Μέχρι τη δεκαετία του 1980 ο Έβρος παρήγε το 80% του κρέατος που χρειαζόταν η αγορά της Αττικής. Μετά όμως μπήκε στην παραγωγή το καλαμπόκι, κυρίως στο τρίγωνο του Έβρου (Βόρειος Έβρος) όπου υπήρχε πολύ νερό, οι αγρότες πήραν επιδοτήσεις και υποχώρησε η κτηνοτροφία», μου εξηγεί η Γιαννακίδου.

Οι χειροποίητες τσάντες από καλαμπόκι αναδεικνύουν το έργο των γυναικών της Θράκης-2

Η χρήση φύλλων καλαμποκιού για την παραγωγή χρηστικών αντικειμένων δεν είναι εξάλλου καινούργια, έχει τη δική της ιστορία παγκοσμίως. Τον 18ο αιώνα, ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής τα χρησιμοποιούσαν σε τσάντες, πλέκοντάς τα με νήμα και δέρμα, ενώ κομμάτια από εκείνη την εποχή εκτίθενται σε μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή, στην Αλεξανδρούπολη, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης –το οποίο στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό του 1899 που ανήκε στην πατριαρχική οικογένεια των Αλτιναλμάζιδων- φιλοξενεί τοπικές φορεσιές, ενδυματολογικά αξεσουάρ, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα και σκεύη μαγειρικής που καθρεφτίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Από το 2002 που άνοιξε τις πόρτες του, ασχολείται με την καταγραφή και την παρουσίαση εκθεμάτων, όμως παράλληλα σκοπός του είναι να προσφέρει νέα πνοή σε πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες της Θράκης. Και όλα αυτά χάρη στο προσωπικό όραμα της Γιαννακίδου, της ιδρύτριάς του, η οποία γεννήθηκε στη Χαλκιδική, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και μένει στην πόλη από το 1967.

Οι χειροποίητες τσάντες από καλαμπόκι αναδεικνύουν το έργο των γυναικών της Θράκης-3

Η νέα συλλογή από φύλλα καλαμποκιού έχει περάσει από τεστ αντοχής -ένας λεκές από λάδι στο σουπλά εξαφανίστηκε μετά το πλύσιμο, ενώ η τσάντα-φάκελος βράχηκε και στέγνωσε σε αεριζόμενο χώρο– και είναι έτοιμη για το ντεμπούτο της στο πωλητήριο του Ρίζα, δίπλα σε ρούχα κεντημένα με θρακιώτικα μοτίβα, κοσμήματα και πολλά ακόμα αντικείμενα. Το επόμενο βήμα της Γιαννακίδου και της ομάδας της σε σχέση με τα φύλλα καλαμποκιού είναι η χρήση ακόμα πιο λεπτών φύλλων πάνω σε ρούχα. Παράλληλα, άλλο ένα πρότζεκτ-πρόκληση βρίσκεται σε εξέλιξη: μια ομάδα Μουσουλμάνων γυναικών χρησιμοποίησαν την κουφική γραφή για να γράψουν διαχρονικές λέξεις και τα μοτίβα θα τυπωθούν σε μαντήλες. Το πρότζεκτ υλοποιείται σε συνεργασία με την εικαστικό Ειρήνη Γκόνου και τον σχεδιαστή μόδας Άγγελο Τσακίρη. «Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε παράγοντας πολιτισμό», καταλήγει η Γιαννακίδου.

Οι χειροποίητες τσάντες από καλαμπόκι αναδεικνύουν το έργο των γυναικών της Θράκης-4

Ανακαλύψτε όλα τα σχέδια εδώ.