ολυμπιακοί-αγώνες-2020-η-ομάδα-ενόργανης-187984
©Getty Images

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 του Τόκιο προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο με τις επιδόσεις των αθλητών, αλλά και με τις ιστορίες γυναικείας ενδυνάμωσης που ξεκινούν από τις ίδιες τις αθλήτριες. Όταν η ομάδα ενόργανης της Γερμανίας εμφανίστηκε στο podium, είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Οι αθλήτριες δεν φορούσαν το κλασικό κορμάκι που αποτελεί πρότυπο ενδυμασίας της ενόργανης από τη δεκαετία του 1930, αλλά μια μακριά ολόσωμη φόρμα. Σίγουρα μια καινούρια εικόνα για τα δεδομένα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομάδα της Γερμανίας τις έχει επιλέξει από πέρυσι. Η στολή τους είναι, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ενόργανης , μια δήλωση, «κατά της σεξουαλικοποίησης στη Ενόργανη».

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η γυναικεία ομάδα beach handball της Νορβηγίας τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαγιό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επιλέγοντας σορτς, το οποίο πρόστιμο προσφέρθηκε να πληρώσει η διάσημη τραγουδίστρια Pink. Όσον αφορά τη Γερμανία, οι τέσσερις αθλήτριες Kim Bui, Pauline Schaefer, Sarah Voss και Elisabeth Seitz, φόρεσαν φούξια στολή με λεπτομέρειες από δαντέλα στα πόδια. Για την ακρίβεια είχαν φορέσει για πρώτη φορά παρόμοιες στολές σε διαγωνισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής του 2021 στη Basel της Ελβετίας τον περασμένο Απρίλιο. Όπως έγραψε και η Seitz στο Instagram της τότε, “έπρεπε να δώσουμε ένα παράδειγμα … σε όλες τις αθλήτριες που μπορεί να αισθάνονται άβολα ή ακόμα και θύματα σεξισμού με τις κανονικές στολές. Διότι, κατά τη γνώμη μας, κάθε αθλητής πρώτα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τον τύπο στολής με τον οποίο αισθάνεται πιο άνετα – και μετά να αθλείται”.

View this post on Instagram

A post shared by Kim Bui (@_kim.bui_)

Είναι γνωστό, ότι ένας αθλητής μπορεί να δεχθεί αφαίρεση βαθμών αν αναπροσαρμόσει τη στολή του κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του. Η εφαρμοστή στολή συνεχίζει να δείχνει το σώμα, χωρίς κίνδυνο να αποκαλύψει κάποιο σημείο που ο ίδιος ο αθλητής δεν θέλει. Όσο για τους κριτές που ανησυχούν πως η συγκεκριμένη στολή θα κρύβει τα σώματα των αθλητριών, αρκεί να θυμηθούμε ότι οι άνδρες αθλητές της ενόργανης φορούν σορτσάκι.

Η αλλαγή στην ενδυμασία της ενόργανης γυμναστικής προέρχεται μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν στην ομάδα των ΗΠΑ, για σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων νεαρών αθλητριών από τον Larry Nassar, πρώην γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος εκτίει αυτή τη στιγμή ποινή 176 ετών. Θα επιλύσουν μερικές στολές την κακοποίησης; Όχι, και κανείς δεν είπε ότι θα το κάνουν. Αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν οι αθλήτριες κάποιο έλεγχο.

Διαβάστε επίσης | Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Οι οίκοι που ντύνουν τις Εθνικές Ομάδες

MHT