ottolinger-aποκλειστική-συνέντευξη-με-τις-cosima-gadient-κα-300478

Η Cosima Gadient και η Christa Bösch, ιδρύτριες του brand OTTOLINGER, ακροβατούν με επιτυχία στο τεντωμένο σκοινί της σύγχρονης μόδας και εξηγούν στον Filep Motwary πως τα καταφέρνουν.

Το σχεδιαστικό δίδυμο της Ottolinger, Cosima Gadient και Christa Bösch, κατάγονται από την Ελβετία και γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Βασιλεία. Σήμερα, ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο το οποίο, όπως παραδέχονται, τους προσφέρει μια ελευθερία που τους επιτρέπει να εξερευνήσουν νέους κόσμους, πέρα από τα στενά όρια της καταγωγής τους. Εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια σε μια αλλοπρόσαλλη και συνάμα ακαταμάχητη αισθητική, της οποίας εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα μοιάζει σαν ένα doityourself εγχείρημα, στην πραγματικότητα η μεθοδολογία τους βασίζεται στη δυναμική που προκύπτει από το trial and error – τη δοκιμή και το σφάλμα. Οι πειραματισμοί τους με κλασικές έννοιες όπως η υψηλή ραπτική, η αποδόμησή της και η απροκάλυπτη ημι-αμφισβήτηση των παραδοσιακών της κανόνων, πέραν του ότι προδίδει την επαναστατική τους διάθεση, τις βοήθησε να μαρκάρουν σταδιακά το δικό τους έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας και να αποκτήσουν φανατικούς ακολούθους. Η κομψή και εκλεπτυσμένη πινελιά που δίνουν σε κάθε ρούχο που φέρει την υπογραφή Ottolinger σχετίζεται με ένα τολμηρό και ημιτελές, κατά τα άλλα, μείγμα σχημάτων και μορφών. Υφάσματα καμένα με οξύ, υλικά με διαφορετικές υφές και τόσα άλλα οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον πάντρεμα. Αυτή, λοιπόν, η τόσο ξεχωριστή αισθητική τους παραπέμπει σε έναν συνδυασμό αντιθέσεων, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως αρμονικό με την παράδοξη εποχή μας. «Ξεκινήσαμε αυτό το πείραμα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Ήμασταν πραγματικά αδαείς σε σχέση με τη βιομηχανία της μόδας και τις απαιτήσεις της, χωρίς κάποιο επιχειρηματικό πλάνο», μου λέει η Christa.

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-1
©Ottolinger FW23/24 © Melanie Glueck
1/7
Native Share

Το όνομα Ottolinger προέκυψε μέσα από μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν οι δύο φίλες νοίκιασαν τον πρώτο τους εργασιακό χώρο, μόλις 8 τ.μ. Εκεί είχαν κοινό γραμματοκιβώτιο και κοινή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με τους γείτονές τους, την οικογένεια Ottolinger. Η αλληλογραφία τους έφτανε πάντα στο συγκεκριμένο όνομα. Όταν λοιπόν μετακόμισαν στον καινούργιο τους χώρο, βάζοντας πλώρη για τη νέα τους σειρά ρούχων, αποφάσισαν να τη βαφτίσουν Ottolinger, ως φόρο τιμής στο ρομαντικό τους ξεκίνημα. «Η πρώτη μας συλλογή παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και κέρδισε το πρώτο βραβείο του VFILES Foundation. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα», θυμάται η Christa.

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-2
©Ottolinger FW23/24 © Julien Tell
2/7
Native Share

Πλέον, έχουν περάσει πέντε χρόνια από την πρώτη τους επίσημη παρουσίαση στο Παρίσι. Μου διαφεύγει το πώς βρέθηκα στα παρασκήνια του σόου τους, ωστόσο η εντύπωση που μου άφησαν τα ρούχα σε συνδυασμό με το χάος που επικρατούσε και τις ατελείωτες σκάλες που ανεβοκατέβαινα ακολουθώντας τα μοντέλα για να κλέψω μια φωτογραφία παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μου. Μέσα στην πίεση του λιγοστού χρόνου που είχα στη διάθεσή μου, προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω τις δημιουργίες Ottolinger, αν πράγματι τα ρούχα είχαν κάτι να πουν, όπως συμβαίνει συνήθως με τις συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων σχεδιαστών. Υπήρχε, θυμάμαι, μια αίσθηση «σημαντικότητας» στον αέρα, παρά το ότι κανένας εκείνη τη μέρα δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για το brand. «Πράγματι, έτσι ήταν, γιατί ξαφνικά γίναμε -επιτέλους- μέρος του επίσημου προγράμματος της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού», μου λέει γελώντας η Cosima. «Το να δείξουμε τη δουλειά μας μαζί με τα μεγάλα ονόματα ήταν όνειρο ζωής. Δεν θέλαμε με τίποτα να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Οπότε, υποθέτω πως το πήραμε πολύ σοβαρά, και αυτό φάνηκε εκείνη τη μέρα».

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-3
©Ottolinger FW23/24 © Melanie Glueck
3/7
Native Share

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το αποτέλεσμα ήταν άκρως νεανικό, αρκετά τολμηρό και με έναν διακριτικό αισθησιασμό που ξεχείλιζε από τα ρούχα, άλλοτε σπορτίφ και άλλοτε με εμφανή την αίσθηση ότι προορίζονταν και για τα δύο φύλα. Σε μια μεταγενέστερη ανάλυση, αυτό που είχα μπροστά μου ήταν ένα μίνι μανιφέστο που, ηθελημένα ή μη, έμοιαζε σαν να γράφτηκε για να επικοινωνηθεί ευρέως, άλλο ένα από τα πολλά που εμφανίστηκαν λίγο πριν από την πανδημία, σαν μια αναπάντεχη εξέγερση με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της μόδας. Προσπαθώντας να προσδιορίσω μαζί τους τις αλλαγές που ακολούθησαν εκείνη την παρθενική τους εμφάνιση και το πώς απέκτησαν τη σημερινή επαγγελματική τους αυτοπεποίθηση, η Cosima τονίζει τη σημασία της επιτυχίας που είναι ανάλογη με την αποτυχία, όχι μόνο ως τρόποι αυτοβελτίωσης, αλλά και για την κατανόηση των ρόλων που έχει η καθεμιά τους απέναντι στην επωνυμία που έχτισαν με τόσο κόπο. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να ιχνηλατήσεις την επιτυχία, ωστόσο συνεχίζουμε με εφόδιο τις γνώσεις που αποκτήσαμε και συνεχίζουμε να αποκτούμε με κάθε νέα μας συλλογή, πάντοτε σε συνδυασμό με τις διαδοχικές συμμετοχές μας στην Εβδομάδα Μόδας. Μέσα από αυτή την επαναλαμβανόμενη διαδικασία, δημιουργείται μια οικειότητα που μας προσφέρει ασφάλεια», συμπληρώνει η Christa.

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-4
©Ottolinger FW23/24 © Julien Tell
4/7
Native Share

«Βλέποντας τα πράγματα από την επιχειρηματική τους πλευρά, είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε δύο άνθρωποι σε αυτό το παιχνίδι, αντί ένας, που είναι το σύνηθες. Βλέπουμε τα πράγματα με τέσσερα μάτια, αντί για δύο. Αν, για παράδειγμα, δουλεύω μια ιδέα για την οποία η Cosima έχει αντίθετη άποψη, προσπαθώ να την τροποποιήσω μέχρι να αρέσει και στις δυο μας. Είναι σαν ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ. Είναι φυσικό να μη συμφωνούμε στα πάντα – άλλωστε, δεν θα ήταν υγιές. Πιέζουμε τα όρια η μία της άλλης στον μέγιστο βαθμό, στοχεύοντας στο καλύτερο, και αυτό ευνοεί την ανάπτυξή μας. Δεν επαναπαυόμαστε, κάθε άλλο. Χθες, για παράδειγμα, έπρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο για ένα μείζον θέμα και η Cosima με προέτρεψε να πάρω μια ανάσα και να το ξανασκεφτώ. Είχε απόλυτο δίκιο, γιατί μόνο μέσα από την ηρεμία υπάρχει διαύγεια. Ένας άλλος παράγοντας που μας βοήθησε να βελτιωθούμε ήταν οι δημοσιογράφοι και οι κριτικές που λαμβάνουμε μετά από κάθε μας επίδειξη. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τι σκέφτονται οι άλλοι για το εγχείρημά σου, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως θα ακολουθήσεις κάποια από τις συμβουλές τους. Ο τρόπος που ο καθένας εισπράττει μια κριτική είναι δική του απόφαση. Κάποτε λειτουργεί θετικά, όταν επιβεβαιωνόμαστε σε πράγματα για τα οποία πιστεύαμε πως πράξαμε σωστά, άλλες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τονίζει, για να συμπληρώσει πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κριτική μέσα από το διαδίκτυο, η οποία είναι άμεση και πολλές φορές αμείλικτη, σε βαθμό που μπορεί να καταλήξει σε ολόκληρη online διαμαρτυρία.

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-5
©Ottolinger FW23/24 © Julien Tell
5/7
Native Share

Τα ικανοποιητικά έσοδα που είχε η εταιρεία τους μετά την αύξηση των παραγγελιών από καταστήματα λιανικής πρόσφεραν μεγάλη ανακούφιση στις δύο δημιουργούς, δίνοντας λύση σε προβλήματα όπως το μειωμένο budget για πρώτες ύλες. «Εμπιστεύομαι τα νούμερα των πωλήσεων, γιατί έτσι έχω μια ξεκάθαρη εικόνα για όλα όσα κάνουμε σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Επίσης, το ότι ο κόσμος μας στηρίζει ανοιχτά και αναφέρεται στη δουλειά μας με σεβασμό αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε σωστά. Η αναγνώριση σε ωθεί να προχωρήσεις προς τα εμπρός και να ανακαλύψεις νέες πτυχές της δημιουργικότητάς σου. Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωπες με προβλήματα που επείγουν να βρεθεί λύση. Με την πείρα που αποκτήσαμε και μέσα από την τριβή της δουλειάς, έχουμε ηρεμία, και αυτό αποτελεί άλλη μια κατάκτηση», τονίζει η Cosima και συνεχίζει: «Αφετηρία μας φέτος ήταν τα πανωφόρια και γενικά τα ρούχα που προστατεύουν το σώμα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η γυναίκα Οttolinger συνεχώς επαναπροσδιορίζεται, αμφισβητώντας το όποιο καθεστώς. Ειδικά αυτή τη σεζόν θέλαμε να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός καινούργιου περιγράμματος, μιας δυναμικής, σχεδόν ατρόμητης σιλουέτας. Μεγάλο μέρος της συλλογής μας αφορούσε τη συνεργασία μας με την Puma, για την οποία σχεδιάσαμε εκ νέου τις διάσημες μπότες MostroFormula1. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ατρόμητη ηρωίδα της χειμερινής μας συλλογής».

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-6
©Ottolinger FW23/24 © Armin Rafili
6/7
Native Share

Η σπορ διάθεση παραμένει χαρακτηριστικό γνώρισμα της υπογραφής τους, όπως επίσης η μέθοδος του patchwork ως ιδέα διακόσμησης του σώματος με αμέτρητες δυνατότητες. «Αγαπάμε πολύ τον αθλητισμό και τους τρόπους που η μόδα προσεγγίζει το αθλούμενο σώμα», εξηγεί η Christa. «Είμαστε και ήμασταν κορίτσια των sneakers, οπότε, όταν μας προσέγγισε η Puma, νιώσαμε απόλυτα συντονισμένες με την πρότασή τους». Μιλώντας για τη γλυπτική προσέγγιση που χαρακτηρίζει αρκετές από τις προτάσεις τους, μου εξηγούν ότι όλα πηγάζουν από την ανάγκη των ανθρώπων για το τέλειο σώμα, πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής τους. «Η αντίληψη για το ιδανικό σώμα ανέκαθεν άλλαζε και θα συνεχίσει να αλλάζει», εκτιμά η Cosima. «Σήμερα οι κανόνες ορίζονται από τα social media. Στην περίπτωσή μας εστιάζουμε στη βελτίωσή του μέσα από τεχνάσματα της ραπτικής και όχι καταργώντας τη φυσικότητά του. Η περίοδος που βιώνουμε βρίσκεται σε σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο παραμέτρων. Είναι ομολογουμένως μια πολύ ενδιαφέρουσα και προκλητική εποχή από πολιτικής και οικονομικής άποψης. Η αισθητική αποτελεί ένα είδος αντανάκλασης όλων όσα συμβαίνουν. Νιώθουμε κάπως χαμένες, όπως πιστεύω και ο περισσότερος κόσμος. Τίποτα δεν μοιάζει ασφαλές. Έχουμε αποκτήσει πρόσβαση σε τόσο πολλές πληροφορίες, που τίποτα πια δεν μας κάνει αίσθηση. Όλοι συνδεόμαστε μέσα από έναν εικονικό κόσμο και νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ. Ο άνθρωπος από τη φύση του αναζήτα τη σταθερότητα, την αγάπη, την ασφάλεια, την ευτυχία».

OTTOLINGER: Aποκλειστική συνέντευξη με τις Cosima Gadient και Christa Bösch-7
©Ottolinger FW23/24 © Armin Rafili
7/7
Native Share

Τους ζητώ να κάνουν μια σύγκριση μεταξύ των μεγαλουπόλεων μέσα στις οποίες κινούνται και στον τόπο καταγωγής τους. Η Christa θυμάται τον εαυτό της ως ένα πολύ λογικό παιδί που μεγάλωσε σε ένα χωριό μόλις 400 κατοίκων, οι περισσότεροι αγρότες. Αγαπά τη φύση και την ηρεμία της εξίσου με το θορυβώδες Βερολίνο στο οποίο, όπως λέει, «πάντα κάτι συμβαίνει». Η Cosima συμπληρώνει πως ένας από τους λόγους που πέτυχαν τους στόχους τους ήταν το αντιφατικό με τη σημερινή τους ζωή παρελθόν, και σκέφτομαι πως έχει δίκιο. Πριν τις αποχαιρετήσω, τις ρωτώ αν συμφωνούν πως η μόδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια παράσταση στην οποία γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς αναγέννησης. «Μέσα από την ένδυση, προκύπτουν αμέτρητες δυνατότητες έκφρασης», απαντά η Cosima. «Όλοι μας χτίζουμε την προσωπικότητά μας ξεκινώντας από τα ρούχα που φοράμε».

MHT