virgil-was-here-το-τελευταίο-αντίο-του-virgil-abloh-στη-σύγ-202389

Η συλλογή “Virgil was here” ήταν το τελευταίο αντίο του σχεδιαστή στη σύγχρονη μόδα, την οποία υπηρέτησε με σπουδαία αφοσίωση και πάθος, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η είδηση του θανάτου του Virgil Abloh την Κυριακή, έσκασε σαν βόμβα στον κόσμο της μόδας και όχι μόνο. Ήταν νέος, γεμάτος, ενθουσιασμό, γενναιοδωρία και ζωή. Κι’ όμως, παρακολουθώντας το τελευταίο σόου που παρουσίασε για τον Louis Vuitton στο Μαϊάμι εχθές, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε πως ο σχεδιαστής όχι μόνο φαινόταν να ξέρει πως η ασθένεια που θα του στερούσε όλη αυτή τη ζωτικότητα θα νικούσε, αλλά είχε ήδη προφτάσει να τη νικήσει εκείνος.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκλογικεύσει κανείς τον συμβολισμό του μνημειώδους αγάλματος που στεκόταν αγέρωχο στην είσοδο του χώρου που φιλοξένησε το σόου; Ένα ομοίωμα με το πρόσωπο του Virgil να κοιτάει ψηλά, απευθείας στον ουρανό, και το τεράστιο κόκκινο αερόστατο με το LV λογότυπο, το οποίο αιωρούνταν καθόλη τη διάρκεια πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων. Πώς αλλιώς θα αντιλαμβανόταν κανείς τον λόγο που η συλλογή έμοιαζε με μια ιδιαίτερη επανερμηνεία του σόου που είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο στο Παρίσι; Ή ακόμα και το soundtrack, ταυτόχρονα χαρούμενο και μελαγχολικό, που έπαιξε μετά το θρυλικό “Strawberry Fields Forever” των Βeatles; To ίδιο και τα μηνύματα που γράφτηκαν με τη βοήθεια του φωτός στον ουρανό, συνθέτοντας τα αρχικά του αλλά και τον επιβλητικό τίτλο της τελευταίας του συλλογής “Virgil was here”;

“Virgil was here”: Το τελευταίο αντίο του Virgil Abloh στη σύγχρονη μόδα-1
©LUKE LEITCH
1/2
Native Share

Αρχικά, το σόου στήθηκε ως μια μεταμοντέρνα απεικόνιση του οράματος του σχεδιαστή. Ένας fancy τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες του και όσους τον εμπιστεύτηκαν, που παράλληλα συνέπεσε με την Art Basel, μία σημαντική πινελιά στη διαρκώς εξελισσόμενη πορεία του Abloh στον Louis Vuitton. Ύστερα από την είδηση της Κυριακής ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν. Η οικογένεια Arnault πέταξε αμέσως για Αμερική. Ο Kanye West, η Kim Kardashian West και η μεγαλύτερη κόρη τους, North, κάθισαν κοντά και απέναντί τους. Ανάμεσά τους, παρευρέθηκαν λαμπερές προσωπικότητες, όπως Rihanna και A$AP Rocky, καθώς και αμέτρητοι άλλοι που εμπνεύστηκαν κατά καιρούς από τη δουλειά του σχεδιαστή και τώρα κλήθηκαν να τον αποχαιρετήσουν για πάντα.

Πριν τα μοντέλα ξεκινήσουν το περπάτημά τους στην πασαρέλα, ο CEO του Louis Vuitton, Michael Burke, εκφώνησε έναν λόγο κατά τη διάρκεια του οποίου η φωνή του έσπαγε συνεχώς. «Η βαθιά συγκινητική παρουσίαση που πρόκειται να δούμε γεννήθηκε από μια ιδέα που συζητήσαμε για πρώτη φορά με τον Virgil πριν από τρία χρόνια. Γυρνά γύρω από την παραδοσιακή αφήγηση της ενηλικίωσης, μια κατάσταση που απασχόλησε και ενέπνευσε βαθιά τον ίδιο. Η ενδυνάμωση και η στήριξη των νεότερων γενιών καθόρισαν πολλές από τις πράξεις του. Χρησιμοποίησε την πλατφόρμα που είχε για να σπάσει όρια, να ανοίξει πόρτες, να ρίξει φως στα δημιουργικά του πάθη, την τέχνη, το σχέδιο, τη μουσική και φυσικά τη μόδα, ώστε όλοι να μπορούν να δουν μέσα από αυτά – όχι μόνο να ονειρεύονται, αλλά να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».
“Virgil was here”: Το τελευταίο αντίο του Virgil Abloh στη σύγχρονη μόδα-2
©Louis Vuitton
2/2
Native Share
Όσο η πασαρέλα γέμιζε από μοντέλα ντυμένα με τα πολύχρωμα σχέδια του Virgil, σκεφτόμουν πως ίσως βρισκόμασταν για τελευταία φορά σε ένα σόου που τα πάντα έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο. Και παρόλο που όλοι όσοι παρευρέθηκαν εχθές θα διαβεβαίωναν πως το όραμα, το όνειρο και η φιλοσοφία του στη σύγχρονη μόδα θα ζουν για πάντα, μοιάζει πραγματικά απίστευτο που ο ίδιος δεν βρίσκεται εδώ μαζί μας, να παρακολουθεί την επίδειξη που δημιούργησε με τόση αγάπη.
MHT