γιατί-η-επιρροή-του-virgil-abloh-ξεπερνά-τα-όρια-τ-202052

Η άνοδος του Virgil Abloh ήταν τεράστια από την πρώτη του εμφάνιση το 2009, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής της παγκόσμιας βιομηχανίας του luxury fashion. Ο θάνατός του στα 41 του χρόνια αποτελεί αναμφισβήτητα μια καθοριστική στιγμή για τη μόδα και την ιστορία των 2010s. Τόσο ως Αφροαμερικανός, όσο και ως creative, μέσα από τη δουλειά του ξεχώρισε όταν από το rag-tag ύφος του streetwear, έσπασε τους κανόνες και έχτισε τη δική του βιομηχανία.

Η επιρροή του Abloh, ωστόσο, ξεπερνά τα όρια της μόδας. Μόλις πριν από έξι μήνες σε μια συνέντευξη του είπε: «Λειτουργώ με τους δικούς μου κανόνες, με τη δική μου λογική και δεν φοβάμαι». Μέχρι το 2021, αυτή η λογική τον οδήγησε σε μια άνοδο άνευ προηγουμένου, σε έναν κόσμο με πολλές συμβάσεις, και τον βοήθησε να δει το fashion design σαν υποπροϊόν ενός σπουδαίου τέλους. Και αυτό ήταν, όπως το περιέγραψε, «δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα ανεξάρτητα από τον ελιτισμό ή το είδος της εδαφικότητας που μπορεί να υπάρχει σε μια υποκουλτούρα».

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έκαναν τον Abloh να ξεχωρίζει, ήταν οι ευκαιρίες που έδινε σε πράγματα που οι περισσότεροι στο luxury αρνούνταν. Το 2017, για παράδειγμα, δημιούργησε μια στολή για τους Melting Passes, μια ομάδα ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν στο Παρίσι, των οποίων η έλλειψη τόπου κατοικίας σήμαινε αποκλεισμό από τον διαγωνισμό, ενώ αργότερα τους είχε καλεσμένους σε ένα Off-White show. Υπήρχαν 3.000 μαθητές στο πρώτο του show για τον Louis Vuitton, στο Tuileries το 2018. Δούλεψε για να στηρίζει τους skateboarders και τους surfers στη Γκάνα, τη χώρα γέννησης των γονιών του, και παρείχε χρήματα για να φτιάξει εγκαταστάσεις με δραστηριότητες στο Σικάγο, την πόλη που αποκαλούσε σπίτι.

Τον Αύγουστο του 2020 εγκαινίασε το PostModern Scholarship Fund σαν μια προοδευτική απάντηση στο Black Lives Matter, και έκτοτε εργάστηκε για να συγκεντρώσει χρήματα και να στηρίξει επιχειρήσεις που ανήκουν στο black community. Ήταν επίσης πολύ γενναιόδωρος στον επαγγελματικό τομέα, αφού υπήρξε μέντορας σε νεότερους black designers , συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού Samuel Ross, και είχε προσλάβει πολλούς από αυτούς στο designteam του OffWhite, ενώ ένας από αυτούς έγραψε: “Χρωστάω τόσα πολλά στον Virgil”.

Γιατί η επιρροή του Virgil Abloh ξεπερνά τα όρια της μόδας;-1
©Acielle/Style du Monde

Η γενναιοδωρία του Abloh τροφοδοτήθηκε από την ελπίδα. Στην ίδια συνέντευξη πριν από έξι μήνες μίλησε για τον ενθουσιασμό του με τη σκέψη ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες «η ανθρωπότητα μπορεί να είναι ένα είδος ουτοπίας».

Και πρόσθεσε: «Και γι’ αυτό επικεντρώνομαι στο σχέδιο, όσο επικεντρώνομαι επίσης και στο να ρωτάω σε τι και σε ποιον μπορώ να ρίξω φως. Ξέρετε, δεν είναι μόνο να δημιουργείς τέχνη ή μόδα έτσι απλά: υπάρχουν παιδιά στην Accra που μπορούν να ασχοληθούν με το skateboarding community αν κάποιος τους χτίσει μια γέφυρα. Και υπάρχουν παιδιά στη Νότια Πλευρά του Σικάγο που χρειάζονται εκπαίδευση και υγεία: πώς συνδέεται με αυτό που κάνω; Ποια είναι η γέφυρα για αυτό; Αυτό είναι το ethos της καριέρας μου. Ξεκίνησα το Post-Modern Scholarship Fund και συγκέντρωσα ένα εκατομμύριο δολάρια για να προσφέρω βοήθεια στην εκπαίδευση σε μαύρους φοιτητές. Αυτά τα πράγματα, είναι κρίσιμα για μένα». Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, αυτή η κρίσιμη επιταγή στη σκέψη του Abloh έλαβε την υποστήριξη του LVMH group, η οποία ανακοίνωσε ότι πλέον θα ήταν και σύμβουλος της εταιρίας σε executive επίπεδο, και αυτό δημιούργησε θετικές αντιδράσεις σε όλο το group.

Ο Virgil Abloh γεννήθηκε το 1980 στο Rockford, Illinois, από τους Nee και Eunice Abloh που είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Γκάνα. Όταν δεν ήταν στο σχολείο, ο Abloh ανέπτυξε από νωρίς ένα πάθος για το skateboard – το οποίο πυροδότησε το πρώτο του ενδιαφέρον για τη μόδα – και αργότερα για το DJing, το οποίο αποτέλεσε και αυτό σημαντικό κομμάτι στην επαγγελματική του πορεία. Ενώ σπούδαζε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Winconsin και αργότερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Illinois συνάντησε τον Kanye West, ο οποίος τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που έκανε τον Abloh «creative director» το 2002.

Τα επόμενα χρόνια, οι πολλές δραστηριότητες του Abloh περιελάμβαναν το λανσάρισμα ενός retail space gallery, δουλεύοντας για το brand Been Trill μαζί με τον Heron Preston και τον Matthew Williams και λανσάροντας το brand Pyrex Vision.Το 2009 έκανε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη ζωή του, έκανε πρόταση γάμου στην τότε φίλη του για μια δεκαετία, Shannon Sundberg.

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που, ο Abloh πήγε μαζί με τον West και τους συνεργάτες του Don C, Taz Arnold, Chris Julian και Fonzworth Bentley στα fashion shows στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά, ο Abloh πήγε για μια πρακτική άσκηση ενός μήνα στα κεντρικά γραφεία της Fendi στη Ρώμη και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στο project Donda του West. Μέχρι το 2013, ο σχεδιαστής αποφάσισε να αλλάξει το Pyrex Vision και να επικεντρωθεί σε ένα νέο concept που ονόμασε Off-White. Μοιράστηκε αυτή την ιδέα με τον Marcelo Burlon της County of Milan, σχεδιαστής και DJ, ο οποίος ενθάρρυνε τον Abloh να δημιουργήσει το Off-White που μέσω αυτού αργότερα θα γινόταν το New Guards group στο Μιλάνο.

Γιατί η επιρροή του Virgil Abloh ξεπερνά τα όρια της μόδας;-2
©Getty Images

Η αποκάλυψη της πρώτης συλλογής Off-White το 2014 συνέπεσε με μια ευρύτερη αλλαγή στις τάσεις της μόδας. Με αργό ρυθμό, βλέποντας οι οίκοι ότι οι επιθυμίες των καταναλωτών όσον αφορά το luxury clothing είχαν αρχίσει να αλλάζουν, τα fashion houses ξεκίνησαν να παράγουν sneakers. Σε μια γενιά που συνήθιζε να φοράει sneakers αλλά σπάνια σκεφτόταν το tailoring,ο κόσμος το απαιτούσε όλο και περισσότερο– ήθελε «streetwear».Δείχνοντας καθαρά streetwear στα fashion shows του, το Off-White του Abloh έσπασε το φράγμα της μόδας αλλάζοντας την αισθητική του luxury σε μια πιο streetwear εποχή που επικρατούσαν τα sneakers. Το 2015 το Off-White ήταν υποψήφιο για το βραβείο LVMH και μέχρι το 2018, οι μεγάλες αλλαγές στο menswear οδήγησαν σε μια δημιουργική αναμόρφωση τεσσάρων οίκων, και ο Abloh πήρε τη θέση του Kim Jones στον Louis Vuitton. Και μαζί με τον Olivier Rousteing στον Balmain, έγινε δεόντως μόνο ένας από τους δύο μαύρους σχεδιαστές στο leading design σε ένα Parisian fashion house.

Ένα ηλιόλουστο απογευματινό show στις 21 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε ένα rainbow runway που έμοιαζε σαν μια στιγμή ορόσημο στη μόδα – όπως και ήταν. Στο τέλος του show, ο Abloh και ο West αντάλλαξαν μια πολύ ζεστή αγκαλιά. Και όπως ανέφερε η Vogue Runway: «Η τελευταία εμφάνιση ήταν ένα metallic silver πόντσο με γραμμένη τη φράση «Follow the Yellow Brick» γραμμένη σε ένα αυτοκόλλητο μπροστά στο στήθος. Όταν δημοσίευσε φωτογραφία εκείνου του moment στο Instagram του, η λεζάντα έγραφε: «Μπορείς και εσύ να το κάνεις».

Ο Virgil Abloh γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 και πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 2021. Έζησε με τη σύζυγό του Shannon και τα παιδιά του Lowe, 8 και Grey, 5 ετών, καθώς και τους γονείς του Nee και Eunice και την αδελφή του Edwina.

Διαβάστε επίσης | Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά τον Virgil Abloh

MHT