second-hand-shopping-5-tips-για-επιτυχημένες-vintage-αγορές-206538
©Xenia Adonts/Instagram

Με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται εδώ και αρκετές σεζόν στο επίκεντρο του fashion industry, ολοένα και περισσότεροι stylers έστρεψαν το βλέμμα τους σε vintage και second-hand κομμάτια, με σκοπό να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ήδη αγορασμένα ρούχα, αλλά και να υιοθετήσουν ένα πιο μοναδικό στιλ, τελείως διαφορετικό από την fast fashion αισθητική. Κρυμμένοι θησαυροί, όπως δερμάτινα πανωφόρια, vintage τσάντες, one of a kind αξεσουάρ, ζώνες και κοσμήματα, είναι μερικά μόνο από τα pieces που βρίσκει κανείς στο second-hand shopping και μπορούν να αλλάξουν όλη του την εμφάνιση.

Πώς ξέρουμε όμως σε τι να επενδύσουμε και σε τι όχι; Τα μαγαζιά με second-hand ρούχα συνήθως προσφέρουν μια τεράστια γκάμα επιλογών και είναι αρκετά εύκολο να μπερδευτούμε και να ξεχάσουμε τελείως τι έχουμε ανάγκη. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας 5 σημεία-κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να ψωνίσουμε vintage αλλά με επιτυχία και στόχο τη διαχρονικότητα. Παρακάτω, η Vogue συγκεντρώνει τα top tips για να κρατήσετε σημειώσεις:

Μη φοβάστε τη φθορά

Είναι γεγονός πως τα ήδη χρησιμοποιημένα ρούχα ενδέχεται να έχουν φθορές, σημάδια και ελλείψεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν την προσοχή σας, ειδικά από τη στιγμή που μπορείτε να τα δώσετε στους ειδικούς για να τα μεταποιήσουν και να διορθώσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Έμφαση στο κλασικό

Αν δεν είστε expert στο vintage shopping, καλό είναι να αρχίσετε με τα basics. Αναζητήστε κλασικά κομμάτια που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα, όπως μακριά παλτό, παντελόνια καμπάνια και πλεκτά πουλόβερ. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητά τους, τόσο περισσότερο θα τα ευχαριστηθείτε και θα βιώσετε την έννοια του sustainability.

Μην ξεχνάτε το Instagram

View this post on Instagram

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Δεν είναι ανάγκη να αναζητήσετε την έμπνευση πολύ μακριά, αφού πλέον το Instagram είναι γεμάτο vintage σύνολα. Celebrities, it girls και fashion experts ανεβάζουν συχνά τις pre-loved αγορές τους στα social και μας χαρίζουν ιδέες για αγορές κομματιών που θα αλλάζουν καθοριστικά το στιλ μας. Επίσης, πολλά vintage μαγαζιά λειτουργούν μόνο διαδικτυακά, όποτε μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και από την άνεση του σπιτιού σας.

Προσοχή στα sizes

Πολλές φορές το vintage shopping μας δυσκολεύει λόγω των μεγεθών. Μπορεί τα ρούχα ή τα αξεσουάρ να μην έχουν ξεκάθαρο νούμερο ή να είναι one size γεγονός που δυσχεραίνει την απόφαση αγοράς, ειδικά αν πρόκειται για διαδικτυακή. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ξέρετε από πριν τις μετρήσεις σας σε στήθος, μέση και περιφέρεια, ώστε να μπορείτε να ρωτήσετε άμεσα τον πωλητή.

Αγοράστε έξυπνα

View this post on Instagram

A post shared by therealreal (@therealreal)

Όπως είπαμε, τόσο το διαδίκτυο, όσο και το Instagram προσφέρουν μια εντυπωσιακή πληθώρα vintage επιλογών, μέσα στην οποία είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον στόχο μας. Για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να σκρολάρετε ατελείωτα σε second hand ιστοσελίδες για να βρείτε το ένα και μοναδικό κομμάτι που θα σας κεντρίσει την προσοχή, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να βρείτε shops με curated συλλογές, δηλαδή με προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια τα οποία έχουν αναμφίβολη αξία.

Διαβάστε επίσης | 5 σημεία-κλειδιά για επιτυχημένες fast fashion αγορές

MHT