Jamie Stoker
Jamie Stoker
Jamie Stoker

Μια γεύση από Πικάσο στο show του Moschino SS20

Η ζωή και τα έργα του Πικάσο αποτέλεσαν την φετινή έμπνευση για τον Jeremy Scott και το show του Moschino για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη, από τις μούσες και τα ενδιαφέροντα του, μέχρι λιγότερο γνωστά περιστατικά – όπως η εμπλοκή του ονόματος του στην κλοπή της Μόνα Λίζα – ο Jeremy Scott με την γνωστή κιτς αισθητική του γέμισε την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου με κινούμενα έργα τέχνης. 

 


©Jamie Stoker

Η γυναίκα Πικάσο

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα ρούχα και τα αξεσουάρ της φετινής του συλλογής είναι εμπνευσμένα από τις μούσες, αλλά και από τα ίδια τα έργα του Πικάσο. «Ζωγράφιζε πορτρέτα των ίδιων γυναικών ξανά και ξανά. Από τις συζύγους, τις ερωμένες του, μέχρι και τις κόρες του. Αυτό με έκανε να αναζητήσω τη γυναίκα-Πικάσο». 

 


©Jamie Stoker

Μία από τις μούσες που ξεχώρισε ο Jeremy Scott ήταν η Γαλλίδα φωτογράφος, ποιήτρια και ζωγράφος Dora Maar. «Είναι η αγαπημένη μου», αναφέρει ο σχεδιαστής. «Τα πορτρέτα της από τον ίδιο τον Πικάσο είναι εμβληματικά και η Dora σίγουρα του έβγαζε κάτι ξεχωριστό».

 


©Jamie Stoker

Για να καταφέρει να μεταφέρει την αισθητική του γνωστού ζωγράφου στα φορέματα του, ο Scott βασίστηκε πάνω στην έντονη παλέτα χρωμάτων του, καθώς και στο παιχνίδι των όγκων και των αναλογιών. «Μελέτησα αρκετά τον κυβισμό. Ήθελα να αλλάξω τα σχήματα των ρούχων με τον ίδιο τρόπο που ο Πικάσο άλλαζε την πραγματικότητα. Οι γωνίες είναι διαστρεβλωμένες, ενώ έπαιξα πολύ και με την έννοια της συμμετρίας». 

 


©Jamie Stoker

©Jamie Stoker

Ταυρομαχίες και Θάνατος

Με την συγκεκριμένη συλλογή του οίκου Moschino, ο Scott προσπάθησε να καλύψει στιγμές από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Πικάσο. «Είχε μια τόσο μεγάλη καριέρα, οπότε προσπάθησα να πάρω κάτι από διάφορες περιόδους της» εξηγεί ο σχεδιαστής. 

 


©Jamie Stoker

Η αγάπη του Πικάσο για τις ταυρομαχίες ήταν ένα σημαντικό σημείο έμπνευσης για τον Scott, ο οποίος δημιούργησε ένα σακάκι ταυρομάχου που έμοιαζε με πίνακα, με χρυσά κρόσσια και ασορτί σορτς. «Τα σακάκια ταυρομάχου σε κάνουν να σκέφτεσαι την ευθραυστότητα της ζωής. Στις ταυρομαχίες χύνεται αίμα και στο τέλος κάποιος πεθαίνει, είτε ο ταύρος ή ο ταυρομάχος». 

 


©Jamie Stoker

Υπάρχουν όμως και άλλα κομμάτια στην κολεξιόν που έχουν αναφορές στην έννοια της «θνητότητας», όπως το μακρύ μαύρο φόρεμα με τα φουσκωτά μανίκια και τον ζωγραφισμένο σκελετό στο μπροστινό του μέρος. «Ο θάνατος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ζωή του Πικάσο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Scott. Και στη συνέχεια εξηγεί πως ο θάνατος της μικρότερης αδερφής του διάσημου ζωγράφου, καθώς και οι αυτοκτονίες των δύο πρώην συντρόφων και μουσών του, τον έκαναν να αισθάνεται πως ο θάνατος πάντοτε παραμόνευε. 

 


©Jamie Stoker

Αφηρημένη τέχνη και κυβισμός 

Πέρα από το μαύρο, πένθιμο φόρεμα, ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του Scott, είναι το φόρεμα κιθάρα. Εμπνευσμένο από το καλλιτεχνικό κίνημα του κυβισμού και φτιαγμένο από δέρμα με τρουκς, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φορέματα της κολεξιόν. «Έχει έναν σέξι κορσέ, πάνελ με μοτίβα και μοιάζει με αφηρημένη τέχνη, σαν μια θρυμματισμένη κιθάρα» εξηγεί ο σχεδιαστής. 

 


©Jamie Stoker

Το show έκλεισε με μια νυφική δημιουργία, φτιαγμένη από πλισέ σιφόν και διακοσμημένη με περιστέρια από παγιέτες. «Πρόκειται μια διπλή αναφορά στον Πικάσο, καθώς είχε ονομάσει την κόρη του Παλόμα, που σημαίνει περιστέρι στα ισπανικά. Είναι αγγελικό».

 


©Jamie Stoker

Τα βλέμματα τράβηξαν και τα καπέλα του show. Εμπνευσμένος από τα καπέλα των ταυρομάχων ο Stephen Jones, καλός φίλος του Jeremy Scott, δημιούργησε μια πιο αφηρημένη εκδοχή τους.

 


©Jamie Stoker

©Jamie Stoker

Μετά από μια συλλογή γεμάτη χρώμα και σαφείς αναφορές στο έργο του Πικάσο, το σίγουρο είναι πως ο Jeremy Scott δε θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει. 

 


©Jamie Stoker
Scroll to Top