Με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό να κάνουν τον γύρω του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες, η αλήθεια είναι πως τα θέματα της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, οι σχεδιαστές έμειναν πιστοί στη δέσμευσή τους προς το περιβάλλον και παρουσίασαν συλλογές με σεβασμό στην ηθική μόδα και τις προδιαγραφές της.
Δείτε εδώ όλα τα sustainability moments που μπορεί να χάσατε:

Marni patchworking
Ο creative director του οίκου Marni, Francesco Risso, επένδυσε στην ομορφιά των leftovers, επαναχρησιμοποιώντας υφάσματα με τη μέθοδο του patchworking. Παλιό δέρμα και σουέτ σχημάτισαν τουνίκ, παντελόνια και παλτό, ενώ μέρη από χρησιμοποιημένα πλεκτά ράφτηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν cardigans. Ο οίκος απέφυγε να στείλει προσκλήσεις από χαρτί στους καλεσμένους του, επομένως τους κάλεσε με ένα βίντεο.

Maison Margiela Recicla
O John Galliano βασίστηκε στην ιδέα Replica του ιδρυτή του οίκου, Martin Margiela, για να δώσει νέο αέρα στην αξία της ανακύκλωσης. Ο σχεδιαστής και η ομάδα του διάλεξαν κομμάτια από vintage shops και τα μετέτρεψαν σε δημιουργίες πασαρέλας, δίνοντάς τους νέα ζωή.

Ο οίκος Burberry λανσάρει το carbon insetting
Πολλά brands έχουν ανακοινώσει πως σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας, αλλά ο οίκος Burberry πήγε ένα βήμα παρακάτω, λανσάροντας το carbon insetting. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία πρακτική που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της ήδη υπάρχουσας εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, ο οίκος ίδρυσε ένα ταμείο για να στηρίξει πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Gabriela Hearst δημιουργεί παλτό από χαλιά
Εκτός από τα κομμάτια που κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο κασμίρ, η Hearst σχεδίασε εντυπωσιακά πανωφόρια επενδύοντας σε χρησιμοποιημένα τουρκικά χαλιά. Η σχεδιάστρια πήρε επίσης της πρωτοβουλία να δημιουργήσει νέα ρούχα από κομμάτια stock, όπως παλτό διαφορετικών χρωμάτων, που επεξεργάστηκαν έτσι ώστε να «γεννήσουν» κάτι εντελώς νέο. «Χρειάζεται πολύ χειρωνακτική εργασία, αλλά τουλάχιστον χρησιμοποιείς κάτι που ήδη υπάρχει», εξηγεί η ίδια.

Second-hand παπούτσια από τους Eckhaus Latta
Με την «δεύτερο χέρι» ένδυση να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, οι Eckhaus Latta αποφάσισαν να συνεργαστούν με την εταιρεία The RealReal για να προμηθευτούν τα υποδήματα του τελευταίου τους σόου. Γνωστό για τις βιώσιμες πρακτικές του, το σχεδιαστικό δίδυμο επέλεξε second hand παπούτσια από τους Prada, Chanel και Manolo Blahnik, τα οποία αυτή τη στιγμή διατίθενται για πώληση.

Το ανακυκλώσιμο σκηνικό του οίκου Bottega Veneta
Ο Daniel Lee προσπάθησε να μεταφέρει – νοητικά – τους καλεσμένους του στην Αρχαία Ελλάδα, με ένα ψηφιακό, πλήρως ανακυκλώσιμο, σκηνικό που απεικόνιζε ιονικές κολόνες και αρχαία αγάλματα σε λευκές οθόνες. Όπως και στον οίκο Marni, οι προσκλήσεις αντικαταστάθηκαν από απλά email.

Βραβεία βιωσιμότητας
Η βιωσιμότητα είναι για ακόμη μία σεζόν στο προσκήνιο, με το Internation Woolmark Prizes να ζητά από τους φιναλίστ να δημιουργήσουν πλήρως βιώσιμες κολεξιόν από μαλλί merino. Ο Βρετανός σχεδιαστής Richard Malone αναδείχθηκε νικητής, ενώ η Emily Adams Bode κέρδισε το Karl Lagerfeld Prize for Innovation. Ανερχόμενα brands, όπως τα Ahluwalia, Rave Review και Chopova Lowena, ξεχώρισαν στα φετινά LVMH βραβεία.