διαχρονικά-κοσμήματα-με-ελληνικό-χαρ-95563
©Eli-O

Bonvo – Maria Leonidopoulou

Η νεαρή σχεδιάστρια Maria Leonidopoulou ίδρυσε το brand “Bonvo” το 2015 από «προσωπική ανάγκη για δημιουργία και συνεχή αναζήτηση διαχρονικών κοσμημάτων υψηλής αισθητικής και ποιότητας», όπως χαρακτηριστικά λέει στη Vogue Greece. «Άλλωστε το όνομα που επιλέξαμε για το brand μας υποδηλώνει αυτό ακριβώς. Η λέξη “bοnvo” στην τοπική αϊτινή διάλεκτο, Créole, χρησιμοποιείται ως έκφραση για να περιγράψει κάτι πολύτιμο».

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-1
©Nikol Bartzoka

Εκτός από τις παραδοσιακές τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας που αφορούν το χειροποίητο κόσμημα, το brand πειραματίζεται το τελευταίο διάστημα και με την μικρογλυπτική, μέσω της δημιουργίας κέρινων μοντέλων. «Στην τεχνική αυτή η πρώτη ύλη δεν είναι το μέταλλο αλλά ειδικά κεριά τα οποία λόγω της πλαστικότητάς τους, διευρύνουν τις δυνατότητες δημιουργίας τρισδιάστατων & οργανικών μορφών», μας εξηγεί.

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-2
©Nikol Bartzoka

Η τελευταία συλλογή της έχει τίτλο “Alma” και αποτελεί «μια ωδή στη γυναικεία φύση και πιο συγκεκριμένα στις βασικές αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης· την ψυχή και το σώμα». Εμπνευσμένη από την γυναικεία μορφή, την δυναμική της διαφορετικότητας και της ασυμμετρίας, κάθε σχέδιο της συλλογής δημιουργήθηκε με έμφαση στην απλότητα, τη διαχρονικότητα και την αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο σώμα.

www.bonvojewelry.com

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-3
©Bonvo Jewellery

Eli-o – Elisa Pantazopoulos

«Η επιθυμία μου να φτιάξω κοσμήματα ξεκίνησε όσο σπούδαζα Νομική. Έψαχνα μια πιο χειρωνακτική ενασχόληση, γιατί δεν μου άρεσε η τόση θεωρία της σχολής. Ξεκίνησα να παρακολουθώ με τις ώρες βίντεο κοσμηματοποιών, στα οποία εξηγούσαν πώς κατάφεραν να ιδρύσουν το δικό τους brand και να εδραιώσουν την φήμη τους στη βιομηχανία», λέει στη Vogue Greece η Elisa Pantazopoulos.

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-4
©Eli-O

«Βρέθηκα στο Λονδίνο για ένα εξάμηνο προκειμένου να ολοκληρώσω εκεί τις σπουδές μου στη Νομική και παράλληλα ξεκίνησα μαθήματα κατασκευής κοσμημάτων τα βράδια». Θυμάται ακόμα τον ενθουσιασμό της όταν έφτιαξε το πρώτο της δαχτυλίδι. «Αυτό που αγαπώ με τα κοσμήματα είναι ότι φέρουν μια ομορφιά που διαρκεί για πάντα, όπως οι αναμνήσεις. Δεν είναι μόνο στολίδια, αλλά μια μορφή προστασίας. Συχνά συνδέονται απόλυτα με τον κάτοχό τους, κρύβοντας μια πολύ προσωπική ιστορία, κάτι σαν φυλαχτό».

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-5
©Eli-O

H ελληνικής καταγωγής Elisa, έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια μόνιμα στη Γενεύη, την πόλη που μεγάλωσε, δουλεύοντας πάνω στο δικό της brand. «Η δουλειά μου βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αρχαία τεχνική του “lost wax casting”, η οποία μου επιτρέπει να δίνω στις δημιουργίες μου μια πιο vintage αισθητική. Όλα είναι χειροποίητα από κερί και η διαδικασία της παραγωγής τους βασίζεται σε καθαρά φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, που χρονολογούνται από την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο. Το χρυσό που χρησιμοποιώ είναι προϊόν ανακύκλωσης, ενώ συνεργάζομαι μόνο με τοπικούς παραγωγούς».

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-6
©Eli-O

Φανατική των vintage, της αρέσει να δημιουργεί σχέδια σαν αυτά που βρίσκει στην κοσμηματοθήκη της γιαγιάς της. «Έχω πάθος με τα αρχαιοελληνικά κομμάτια», λέει. «Το σημαντικότερο για μένα είναι οι δημιουργίες μου να περνούν από γενιά σε γενιά. Για να το διασφαλίσω, χρησιμοποιώ μόνο πολύτιμα μέταλλα, όπως Sterling Silver 925 και 18 K Gold».

https://eli-o.ch/

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-7
©Eli-O

B-tal – Barbara Martha Tal

Τα κοσμήματα της Barbara Martha Tal θα τα βρείτε στην Αθήνα, στο Βέλγιο, στη Σεούλ αλλά και στην Αυστραλία. Αφού παρακολούθησε μια σειρά εντατικών μαθημάτων σχεδίου στο φημισμένο Central Saint Martins College του Λονδίνου, επέστρεψε στην Αθήνα για να κάνει την πρακτική της στο ατελιέ του Mina.

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-8
©Β-Tal

«Η εμπειρία μου δίπλα σ’ έναν τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη, με ώθησε στη δημιουργία του δικού μου brand», μας λέει. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές που δίνουν έμφαση στις γυαλιστερές επιφάνειες, ενώ η τελευταία της συλλογή είναι καθόλα διαφορετική από τις προηγούμενες.

Διαχρονικά κοσμήματα με ελληνικό χαρακτήρα-9
©B-Tal

«Πάντα μου άρεσαν οι αλυσίδες, στην κλασική τους μορφή. Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να ξεφύγω από αυτό, φτιάχνοντας oversized κολιέ και βραχιόλια, όπως και επιχρυσωμένα σκουλαρίκια. Κάτι κοινό σε όλες τις δημιουργίες αυτής της συλλογής είναι πως έχουν «έντονο» χαρακτήρα. Πάντα μου άρεσαν τα μεγάλα, βαριά κομμάτια, με τη λογική ότι η γυναίκα που θα τα φορέσει δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω της».

https://www.b-tal.com/