vautrait-το-ένδυμα-ως-ένα-μονοπάτι-προς-το-γίγ-297374

Ο ιδρυτής και σχεδιαστής της σειράς VAUTRAIT, Yonathan Carmel μοιράζεται τις σκέψεις του με τον Filep Motwary σχετικά με την  τέχνη του πατρόν, της κοπής και της ραφής ενδυμάτων. Πρόκειται για τη διαδικασία που εν τέλει διαμορφώνει το σώμα, καθορίζει την ύπαρξη και την πολιτιστική του σημασία ενώ. Το ένδυμα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι.

Filep Motwary: Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης της συλλογής για το φετινό χειμώνα; 

Yonathan Carmel: Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου οι οποίες εκφράζονται κυρίως μέσα από την ανδρική ραπτική την οποία μετέφρασα για τη γυναικεία γκαρνταρόμπα. 

Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη ένταση ανάμεσα στην βαριά, κλασσική αντρική ραπτική και τα ρούχα που προορίζονται για γυναίκες, αφού τα δεύτερα είναι συνήθως πιο μαλακά και τονίζουν το σώμα χάριν της λεπτότητας τον υφασμάτων.  Όταν αναφέρομαι στην αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα, εστιάζω στην εικόνα και την κοινωνική κατασκευή αυτών των δύο ανόμοιων μεταξύ τους εννοιών. Προσπάθησα να αμφισβητήσω την πρωταρχική κατασκευή τους και να δημιουργήσω μια σύνδεση μεταξύ των δύο μέχρι που τελικά μου αποκαλύφθηκε μια κρυφή συγγένεια μεταξύ τους, μια κατάσταση κατά την οποία το ένδυμα αποτελεί συνδετικό κρίκο ή το ακριβώς αντίθετο. 

VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-1
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
1/11
Native Share

Πρόκειται για τη μόλις δεύτερη συλλογή που παρουσιάζω από τότε που ξεκίνησα και το αποτέλεσμα βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε ότι αποκόμισα από την πρώτη. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των πελατών μου σε σχέση με αυτό που είδαν και αγόρασαν. Πέραν του ότι ξεκίνησε έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ μας, με βοήθησε ώστε να ωριμάσω δημιουργικά.

VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-2
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
2/11
Native Share

Εξήγησε μας αυτή την ιδιαίτερη σχέση σου με την κλασσική ραπτική. Υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις και στυλ που μένουν ακλόνητα στο χρόνο. Ποια η γνώμη σου για αυτό το φαινόμενο. 

Πράγματι κάποιες έννοιες ξεπερνούν την εφήμερη φύση της μόδας και διατηρούνται στο χρόνο ως αξίες αμετάβλητες χωρίς απαραίτητα να φέρουν το αίσθημα της νοσταλγίας. Η κλασική ραπτική είναι μια από αυτές. Στη σημερινή, υπερ-καπιταλιστική  εποχή μας, η μόδα αλλάζει ανάλογα με τις τάσεις αγνοώντας την αξία της ποιότητα, της οποίας η μονιμότητα και μακρά ζωή συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα.  Ο δυτικός κόσμος έχει γαλουχηθεί για να εξελίσσεται με άγνοια. Ενώ τα  προϊόντα της αγοράς συνεχώς ανανεώνονται και βελτιώνονται χάρη στην τεχνολογία και την πρόοδο, στην πραγματικότητα ο κύριος στόχος της βιομηχανίας είναι η παραγωγή ιδεών με μικρή διάρκεια ζωής ώστε συντηρηθεί η μανία για το καινούργιο. Όταν ένα προϊόν δημιουργείται από έναν αριστοτέχνη, η ποιότητά του είναι αμετάβλητη στο χρόνο. Αν λοιπόν θέλουμε να εξελιχθούμε με ασφάλεια, πρέπει να επαναφέρουμε τη μόδα σε ένα αντίστοιχο επίπεδο.

VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-3
©VAUTRAIT FW23/24 © Nadav Yahalomi
3/11
Native Share

Με ποιο τρόπο οι γυναίκες, η γυναικεία φύση γενικότερα, η ηλικία και οι σχέσεις σας με το γυναικείο φύλο αποτελούν έμπνευση για εσάς; Στην καμπάνια σας απεικονίζεται ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετικές ηλικίες… 

Αυτό που προέχει είναι η προώθηση της βιωσιμότητας ως τρόπος ζωής. Τα μοντέλα που πρωταγωνιστούν στην καμπάνια μου αντιπροσωπεύουν αυτή την ένταση μεταξύ του νέου και του παλιού και της διαδοχικής τους φύσης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει παλιό και νέο!   Ο χρόνος είναι μια εφεύρεση για να εξυπηρετεί μια κοινωνία που όλο και απομακρύνεται από είναι της και την ίδια της τη φύση.

VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-4
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
4/11
Native Share

Πώς αντιλαμβάνεστε το γενικότερο πλαίσιο της μόδας; Τι χρειάζεται να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

Υπάρχει τεράστια ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο παραγωγής της μόδας και της χρήσης της. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές και να τους διδάξουμε τη γενεαλογία ενός ενδύματος, τη αξία  της χειροτεχνίας και της αριστοτεχνίας στη μόδα καθώς και την σημασία της φύσης για την ευημερία του πλανήτη.

VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-5
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
5/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-6
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
6/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-7
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
7/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-8
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
8/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-9
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
9/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-10
©VAUTRAIT FW23/24 © Dudi Hasson
10/11
Native Share
VAUTRAIT: Το ένδυμα ως ένα μονοπάτι προς το γίγνεσθαι!-11
©Nadav Yahalomi, selfportrait
11/11
Native Share

@vautrait @filepmotwary @voguegreece  

#vautrait #filepmotwary #YonathanCarmel #voguegreece

MHT